Hver gang jeg har haft en spørgerunde på instagram, er der nogen der skriver, om ikke jeg kan lave flere børnevenlige vegetariske opskrifter. Men let’s be real. Børn er enten sindssygt uforudsigelige i forhold til, hvad de kan lide, eller bare ret kedelige at lave mad til.
Børnevenlig mad bliver aldrig et hovedfokus her. Det vigtigste for mig er, at maden smager godt for de voksne, ellers bliver livet for kedeligt. Så jeg fortsætter med at lave mad, jeg selv kan lide, og nogle af de retter vil uden tvivl også være børnevenlige.
Når det er sagt, så har jeg heldigvis en god håndfuld opskrifter, som faktisk er rigtig børnevenlige. Jeg har også spurgt jer, der følger mig på instagram, hvad der hitter hos jeres små (og hvis du har yderligere input, så smid endelig en kommentar).
Opdagelsesrejsende i madens verden
Jeg har jo ikke selv børn endnu, men er stærkt påvirket af min opvækst. Der blev aldrig lavet specialkost til min bror og jeg, men der stod altid rugbrød og smør eller lignende på bordet. Vi skulle smage på den mad, der blev serveret, og hvis ikke vi kunne lide den, kunne vi spise rugbrød. Der var ikke nogle diskutioner om at få lavet noget specielt.
Måske mit yndlingsbillede i hele verden? Mig og min far. ♡
Vi havde en fast dag om ugen, hvor vi skulle lave en ret sammen, som vi aldrig havde prøvet før, og man skulle smage, men man kunne bare spise rugbrød, hvis det ikke var et hit. Det er helt sikkert noget jeg også vil indføre, hvis jeg får børn en dag. At vokse op med den følelse af, at vi kunne være opdagelsesrejsende i madens verden, er en af de fineste ting, jeg har fået med mig hjemmefra. Nysgerrighed er min fineste værdi i livet.
Jeg håber, at opskrifterne her kan være god inspiration til madlavningen derhjemme i børnefamilierne.
Mine mest populære børnevenlige vegetariske opskrifter:
Beluga Bolognese
Det kommer ikke som nogen overraskelse for mig at langt de fleste af følgerne på instagram skrev til mig og sagde, at Beluga Bolognesen er jeres børnefavorit numero uno derhjemme. Det har nemlig også været den mest populære opskrift her på bloggen siden jeg lagde den op i december 2018. Den er også helt utroligt god.
Vegetarisk Shepherd’s Pie
Det her er egentlig bare en anden måde at bruge beluga bolognesen på, for den fungerer fantastisk i en Shepherd’s pie! Og det her er ikke hvilken som helst Shepherd’s pie, den har nemlig en top af verdens bedste kartoffelmos.
Vegedeller med halloumi og gulerod
Disse vegedeller er ret geniale, hvis jeg selv skal sige det. Og måske noget af det tætteste man kommer en klassisk frikadelle i vegetarisk udgave? De er neutrale nok til at kunne bruges i utallige variationer og sammenhænge. Spis dem med kartofler og remoulade, i et pitabrød med grøntsager og dressing eller på en rugbrødsmad. Dine nye yndlingsdeller! Og så tager de kun 30 min at lave.
Pasta i tomatsovs med røde linser
Pasta i tomatsovs er en ægte børneklassiker, og en nem måde at gøre den ret mere næringsrig på er ved at tilsætte røde linser. Hvis dine børn er linseskeptikere, og derfor ikke fans af beluga bolo, er denne sovs helt oplagt. Blend den helt fint and they will never know.
Vegetariske tarteletter
Jeg er så glad for at høre fra jer, at tarteletterne hitter derude, også hos børnene! De smager altså også helt vildt godt. Butterdej, sovs og forårsgrøntsager. ♡
Zucchini & fetadeller med yoghurtsennepsovs
Her er en anden af mine yndlingsdeller bestående af squash og fetaost, paneret med rasp for en sprød overflade. Disse her kan lige som vegedellerne med halloumi, bruges i forskellige sammenhænge. Med stegte eller ristede grøntsager med kartofler til eller i en wrap. Eller som her med sprødstegt blomkål.
Svenske vegeboller
Her er en opskrift jeg er ekstra stolt af og tilfreds med! Svenske vegeboller kan meget vel blive dine børns nye hit. Lav en stor portion og server den ene dag med kartoffelmos og næste dag i en tomatsovs til pasta. De kan også fryses!
Kartoffelpandekager med stegte østershatte
Min mand er svensk, vi har boet i Stockholm sammen et par år og derfor er der lidt forskellige svensk-inspirerede opskrifter her på siden. Kartoffelpandekager kaldes raggmunkar i Sverige, og det er måske min yndlings svenske husmandskost.
Flere børnevenlige vegetariske opskrifter
Nu prøver jeg at begrænse mig lidt her, for jeg har faktisk flere børnevenlige opskrifter, end hvad jeg troede fra start. Hvis du har brug for mere inspiration, så kig i listen her! Det kan være jeg opdaterer den med nye opskrifter løbende, eller laver et nyt indlæg på et senere tidspunkt. 🙂
Asiatisk
Brød
Pasta
Supper & gryder
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hej Camilla
Tak for god inspiration. Jeg glæder mig til at prøve retterne af på ungerne i den kommende tid. Vi forsøger at spise mere grønt og mindre kød herhjemme og selvom jeg udmærket forstår at du først og fremmest finder på opskrifter der passer til voksnes smagsløg, så er det min oplevelse at hvis det virkelig skal batte noget, så skal man ha’ de små “med på vognen” 🙂 Ellers falder vi herhjemme i hvert fald nemt tilbage i de gamle vaner! Derfor er jeg meget glad for også at kunne finde opskrifter som går til de yngste i familien.
Ha’ en skøn dag!
Hej Martin,
Kan sagtens forstå, at man skal have gang i opskrifter, som falder i børnenes smag, for at det skal fungere med familielivet. Håber I finder nogle nye favoritter her! Det er lang tid siden, jeg har opdateret indlægget her, så kig endelig lidt rundt og se om der skulle være noget i jeres smag. Jeg ved at Halloumi Stroganoffen er ekstremt populær hos børnefamilierne. 🙂
Håber du har haft en god påske!
Camilla