Da jeg udgav denne opskrift på Beluga Bolognese tilbage i 2018 havde jeg ingen anelse om, hvilken massiv succes den ville blive. Hvem havde troet at verden skreg på vegetarisk bolognese?! Men det giver mening, for hver gang jeg laver den, bliver jeg lige overrasket over, hvor fantastisk godt den smager, og hvor lidt jeg savner oksekødet.
Det er også tilfældet ude hos jer, for det er min absolut mest besøgte opskrift her på Vegetarisk Hverdag, og den er blevet en fast følgesvend ude i rigtig mange af jeres køkkener. Det var lige præcis det jeg drømte om, da jeg startede Vegetarisk Hverdag. At nogle af de klassiske kødretter, som vi tror vi ikke kan leve uden, faktisk godt kan erstattes af vegetariske alternativer.
Vegetarisk bolognese
En vegetarisk bolognese skal have mindst lige så meget kærlighed, som en bolognese med oksekød. Det største problem med vegetariske versioner af klassiske kødretter er, at de fleste glemmer at tilsætte nok fedt. Så i beluga bolognese skal der både masser af olivenolie og smør i saucen! Og jeg tilsætter også lidt fløde eller mælk, det er et trick, jeg altid har brugt i klassisk bolognese, for det runder sovsen rigtig godt af. Vil du lave sovsen vegansk bruger du bare en vegansk fløde, f.eks. Oatly’s iMat.
Som med en klassisk bolognese bliver en linse bolognese kun bedre, jo mere tid man har til at lade den simre. Den bliver kun bedre af mere tid og kærlighed og er et perfekt madlavningsprojekt til weekenden, for du kan sagtens gange opskriften op og fryse ned til en anden dag. Beluga bolognese egner f.eks. sig rigtig godt til lasagne.
Hvorfor beluga linser?
Jeg bruger belugalinser, fordi de ikke koger ud, men derimod beholder lidt struktur. Det synes jeg giver noget til spiseoplevelsen. Delikatesselinser og puy-linser har samme kvaliteter, så dem kan du også bruge her.
Hvis du er en linseskeptiker, er røde linser et godt bud, de koger nemlig mere ud og bliver som en del af saucen, men du får stadig den gode smag.
Skal man bruge rødvin?
Jeg får ofte spørgsmålet om det er nødvendigt at bruge rødvin i sovsen og for mig er det et kæmpe JA, jeg synes rødvinen er helt essentiel og kendetegnende for en god bolognese. Men jeg ved at mange af jer har haft succes med at bruge rødvinseddike i stedet, der kan jo være gode grunde til at man ikke kan have rødvin stående.
Beluga bolognese
45-90 min / ca. 6 portioner
Ingredienser
Bolognese
- 1 stort løg
- Masser af olivenolie (ca. 3 spsk)
- 1 fint revet gulerod
- 3 store fed hvidløg
- 0,5 tsk chiliflager (valgfrit)
- 1 spsk frisk hakket timian (eller 1 tsk tørret)
- En god klat smør eller smørbar (ca. 25 g)
- 2 spsk tomatpuré
- 1,5 dl rødvin*
- 0,5 dl fløde eller 1 dl sødmælk (valgfrit)
- 400 g mosede tomater (passata) eller hakket tomat
- 2 laurbærblade
- 1 spsk konc. grøntsagsfond eller 1 bouillonterning
- 2 dl vand
- 130 g belugalinser (ca. 1,5 dl)
Servering
- 600 g spaghetti eller anden pasta
- Parmesan
- Bredbladet persille, finthakket (kan udelades)
- Peber
Sådan gør du
Snit løget fint og svits ved lav varme med masser af olivenolie i 5-10 min.
Knus hvidløgsfedene og hak fint. Tilsæt med fint revet gulerod, chiliflager, timian og en god klat smør og svits videre i et par minutter. Skub grøntsagerne til den ene siden i gryden og svits tomatpuré godt i den anden side i lidt ekstra olie.
Tilsæt rødvin og lad koge op, så alkoholen fordamper. Tilsæt fløde eller sødmælk (valgfrit), passata, laurbærblade, bouillonterning/koncenteret grøntsagsfond og vand.
Lad tomatsaucen simre i 10-30 minutter under låg. Jo længere, jo bedre!
Skyl belugalinserne og tilsæt. Lad simre i 20-25 minutter. Tilsæt evt ekstra vand undervejs, hvis det behøves.
Smag saucen til med masser af peber & salt og eventuelt sukker, chili, god eddike og ekstra smør/olivenolie, hvis det behøves.
Server med pasta, parmesan, friskkværnet peber og måske lidt frisk persille!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Er belugalinserne fra dåse?
Hvis ikke, kan man bare bruge dem fra dåse?
Du kan godt bruge dem fra dåse, jeg ville nok bruge linser fra to dåser til opskriften. Da de allerede er kogte, skal de ikke simre så længe i sovsen, måske bare 10 minutter? Jeg ville overveje at simre tomatsovsen længere inden de tilsættes. Kh Camilla
Vi vil rigtig gerne spise mindre kød herhjemme, men da vi har 2 børn på 3 og 5 år, skal det også være noget “genkendeligt” og børnevenligt.
Vores problematik er bare altid, at den ene ikke tåler tomater af nogen form. Og langt de fleste børneretter og rigtig mange vegetariske børneretter er med tomat i.
Jeg synes denne opskrift på beluga -bolognese lyder super lækkert, og noget vi gerne vil prøve, men hvad kan vi mon skifte tomaten ud med? Eller forslag til andre opskrifter som kunne være mere velegnede at kaste sig ud i?
Hej Pernille. Åh, jeg har godt hørt om den der tomatallergi, den virker super besværlig! Noget jeg har tænkt på som alternativ er om man kunne købe peberfrugter på glas (vigtigt at de bare er ovnbagte/grillede og ikke syltede), og så blende dem sammen med lidt vand som erstatning? Måske tilsætte lidt ekstra fintrevet gulerod også.
Andre børnevenlige opskrifter finder du f.eks. i min e-bog med børnevenlig aftensmad. Der er en grøn mac n cheese, pitabrød med ærtedeller, ristaffel, ovnstegte ris, pad thai, gulerodssuppe, wraps med fyld, halloumideller, squashdeller og mere, som er uden tomat. Her på bloggen finder du også en del børnevenlige retter, f.eks. halloumi stroganoff. Du må kigge lidt rundt og se hvad der passer jeres familie. 🙂
Hej Pernille
Vi har også en tomat-allergiker i familien, og vi er derfor begyndt at bruge Ajvar i stedet. Det er en sauce baseret på peberfrugter, og den smager så godt i rigtig mange retter. Vi plejer at købe den i Rema – dog desværre ikke øko.
Bedste hilsner
Mette
Det er en bragende god idé! Hvor dejligt at du delte den, tak for det.
Fantastisk bolognese. Jeg er ikke vegetar, men er vild med forskellige vegetar retter, men denne slår alle, jeg laver aldrig bolognese med kød mere. Mine største og varmeste anbefalinger
Super lækker opskrift. Jeg eksperimenterer jævnligt med vegetarisk for at prøve at skære ned på kødet. Det kan godt være svært at finde noget, der glider ned hos børnene, men den her blev utroligt god. Jeg var meget begejstret, og for mig kan den fint erstatte kødsauce. Selv mine børn syntes, den smagte godt – i betragtning af, at der ikke var kød i.
WAUW 😲 Intet mindre – WAUW 😍😋
Den ret er bare så god og velsmagende, virkelig vellykket! Vi foretrækker den frem for en traditionel bolognese.
Hvor køber man Belugalinser?
Nu har jeg ledt i alverdens supermarkeder -bl.a Føtex og SuperBrugsen, og ingen steder kan jeg finde de linser -hverken som tørre eller på dåse.
Hej, Jeg ved, at de har været lidt udsolgt rundt omkring, men de burde sælge dem i de større supermarkeder. Man kan også købe dem i grønthandlere billigt (dog ikke øko). Jeg ville spørge personalet i Føtex og SuperBrugsen, om de bare er udsolgt eller simpelthen ikke er i sortimentet. Kh Camilla
Hvis de er svære at finde, ville jeg købe dem i en online helsekost. jeg tror, Helsebixen sender m. gratis fragt. /Louise
Opskriften er en livret herhjemme. Jeg synes dog slet ikke der er til 6 personer i en opskrift. Herhjemme er der nærmere til 3 personer.
Jeg tror den store forskel er om man er en familie, der serverer pasta og sovs seperat eller om man blander sammen og serverer. Vi blander sammen og så bruges der typisk en del mindre sovs end hvis man lægger en stor skefuld oven på hver portion. Har intet imod meget sovs, og det er jo bare at doble opskriften op, hvis man er mere sovsespisende i sin familie. 🙂
Super nem og meget lækker ret.
Glad for jeg lavede dobbelt portion til 3 personer, da der var kun en enkelt portion tilovers 🙂
Ps. Rødvinen var prikken over…..
Hvorfor skal tomatsaucen simre 10-30 inden linerne tilsættes? Kan linserne ikke bare ryge med i med det samme?
Det kan de i princippet godt, jo.
Hej Britt.
Sikke en fantastisk opskrift. Jeg har lavet den et utal af gange efterhånden, og de/du fortjener i den grad en masse ros og anerkendelse. Wow. Jeg har serveret den en del gange for både familie og venner efterhånden, og alle roser maden. Efter at have fundet din opskrift, vil jeg hellere have belugabolognese i min lasagne end kød!
Når jeg anvender opskriften, så laver jeg næsten altid 3 dobbelt portion, spiser den ene med familien, og smider resten i fryseren. Så har vi altid til en dag, hvor det skal gå lidt stærkt på aftensmadsfronten 😀
Igen, tak for en fantastisk opskrift! 😀
Jeg forkortede tilberedningen ved at begynde at koge linserne i vand fra starten, mens jeg lavede tomatsaucen. Da de havde kogt 20-25 min., hældte jeg vandet fra dem og blandede dem i tomatsaucen. Det hele simrede sammen nogle minutter, og så var den klar. Det fungerede godt for mig.
Hvornår i processen skal de stegte grøntsager tilbage i retten?
Hej! De flyttes aldrig ud af gryden, men jeg kan godt forstå forvirringen. Har netop tydeliggjort det i opskriften. 🙂 Kh Camilla
Vi er også vilde med retten 😀 Tror du den kan fryses ned som nem ret til skiferien 😉
Dét kan du tro den kan!
Den bedste bolo. En dobbeltportion passer lige til en lasagne og børnene er vilde med det 🙂
Hej Camilla!
Jeg har fået serveret Belugabolognese nogle gange hos én af mine venner, og jeg elsker det!
Jeg har forsøgt at købe din kogebog “Vegetarisk i aften” her på hjemmesiden; men den er ikke på lager; øv!
Kan jeg få fat i den på anden vis?
Venlig hilsen Lone P
Hej Lone! Bogen kommer på lager her på min side igen på onsdag. Du kan dog også købe den i alle boghandlere, både fysisk og online, hvis du ikke kan vente. 🙂 Kh Camilla
Super lækker opskrift.
Men jeg blev lidt i tvivl om hvornår grøntsagerne skal tilsættes igen efter “Flyt grøntsagerne til siden og svits tomatpuré godt.”. Skal de bare tilbage i retten når tomatpurén er svitset?
De skal bare flyttes til siden i gryden, man tager dem ikke op. Men hvis det er nemmest for dig at lægge dem til side i en skål eller lignende, så plopper du dem bare tilbage igen efter tomatpuréen er svitset. 🙂 Kh!
En absolut favorit i hele familien. Smager skønt 😊
Simpelthen verdens bedste bolognese…Intet mindre.
Hej.
Vil denne ret også gå godt sammen med kartoffelmos? 🙂
Den er VIDUNDERLIG med kartoffelmos. Check evt min opskrift på shepherds pie 🙂
Mine børn vil ikke længere spise kødsovs efter de har smagt denne bolognese 🙂
Hej!
Jeg har en lidt anden opskrift på belugalinser, som jeg selv har fundet på: Først hakker jeg løget og svitser i olivenolie, dernæst river jeg to tynde, friske gulerødder, som jeg svitser sammen med løgene. Dette tager 10 minutter. Så tilsætter jeg 1 deciliter belugalinser, skyllede, samt to deciliter vand. Dette koger jeg i en time. Pas på i slutningen af denne time, for belugalinserne suger meget vand – de kan koge tørre. Så tilsætter jeg 400 gram flåede tomater og koger yderligere i en halv time. Så tilsætter jeg piskefløde, samt et drys salt (smag på retten før og efter tilsætning af salt. Det er forbavsende, hvor meget saltet betyder). Så tilsættes retten saften af en citron, og retten er færdig. Tilberedningstid 1 time og 40 minutter. Velbekomme!
Dejlig opskrift. Jeg har ikke kunnet få de bønner du anvender. Kan jeg bruge enten røde kidney bønner, kickærter eller Pinto bønner, og i så fald skal sidstnævnte forkoges.?
Mvh Kirsten
Hej Kirsten,
Det er ikke bønner, som er i bolognesen, men linser. Du kan bruge puy, grønne eller røde linser i stedet for beluga. 🙂 Kh Camilla
Hej Camilla
Jeg tænkte på om en smule finthakket svampe, ville give lidt mere umami smag? har nemlig en lille rast jeg gerne vil bruge..Men måske det er en dårlig ide?
Det skal du endelig bare gøre! Min mand André kommer altid svampe i, hvis det er ham, der står for madlavningen. Jeg kan bedre lide den uden (personlig præference), han kan bedre lide den med. Kort sagt: du kan SAGTENS komme svampe i. Både friske som du steger først og tørrede. Kh Camilla
Hej Camilla,
Du skriver der skal bruges:
1 spsk konc. grøntsagsfond eller 1 bouillonterning
Hvis man bruger 1 bouillonterning skal den direkte ned i gryden eller opløses i kogende vand?
Der er jeg altid lidt rock n roll og smider den bare i gryden og håber på den opløser sig, men op til dig! /Camilla
Hvis man af uransageæige årsager ikke kan bruge rødvin i saucen, så kan et alternativ være 1/2 rødvinseddike og 1/2 vand. Det smager stadig godt.
Og må jeg være så fri, at anbefale den i en lasagne? Bolognesen skiftevis i lag med lasagneplader, og når man afslutter med det sidste lag bolognese, så kommer man mascarpone på toppen og drysser med frisk mozerella i stumper og frisk revet cheddar.
Det smager fantastisk I en lasagne. Er helt holdt op med at bruge kødsovs til det og laver altid med denne.
Her også konverteret den til mexicansk ved at smide majs peberfrugt chili og bønner i. Det fungere fantastisk.
Hørte dig, som andre i radioen.
Har lavet retten 3 gange efter…
F…. den er god.
Særligt er jeg glad for, mine børn gider spise dem.
De spiser meget få retter.
Har du andet der er rimelig simpelt, børne venligt og ‘ normalt’
Tak for denne fantastiske ret.
Hej Anita, hvor er det dejligt dine børn er glade for den! Min datter sluger det også. Jeg har et indlæg her, hvor jeg har samlet nogle børnevenlige retter: https://vegetariskhverdag.dk/2019/05/boernevenlige-vegetariske-opskrifter/ Og så arbejder jeg på en e-bog med nogle børnehits som gerne skulle kunne købes i starten af næste år, hvis alt går vel. Kh Camilla
Tak for virkelig lækker opskrift – som har været vores indgang til vegetarisk mad med ungerne. Vi skal på skiferie hvor vi altid har 2 retter med op frost… Kan man fryse retten ned?
Så ville vi tage retten med og introducere vores venner for den
Så dejligt at høre! Den kan sagtens fryses ned, så det er oplagt at tage den med på skiferie!
Verdens bedste opskrift – intet mindre – fejler aldrig ;-)))
Absolut fantastisk smag:) Retten blev skamrost.
Spørgsmål: Jeg lavede faktisk til 12 (Gangende ingredienser med to) – havde ved en fejl købt linser på dåse – så jeg brugte een dåse som svarer til 400 gram kogte Linser …Hvor mange dåser ville du putte i?
Du skriver 130 gram tørrede Beluglinser…
Grunden til jeg spørger er, at retten blev spist op og vi var 4 personer – og jeg synes ikke folk overspiste:) 🙂 Er det fordi der måske skulle have været 3 dåser Belugalinser i?
Hej Lena,
Dejligt at retten smagte godt! 🙂 En dåse linser svarer til 240 g kogte linser (vandet som man hælder fra tæller med i de 400 g). De 130 g tørrede linser skal man gange med 2,5 for at få den kogte vægt, dvs. 325 gram. Og så dobbelt op = 650 g. Hvilket bliver noget i retning af 3 dåser med linser, som du også selv skriver. Så den vil nok mætte en del mere med flere linser i. Jeg ved også at andre end mig foretrækker at koge mere pasta end 100 g pr person, så det er også et tip. Kh Camilla
Hej Camilla. Hørte et program på overskud r4, hvor du var gæst. Du nævner retten som jeg skal lave imorgen (fredag) for hele familien for første gang. I programmet kommer I også ind på pasta, som du køber I Coop365. Men kan simpelthen ikke høre, hvilken pasta mærke/model du køber generelt/til denne ret? Vil du fortælle det.
Mvh. Stephan.
Hej Stephan, Vi har altid øko penne fra Coop 365 derhjemme, den er billig og vildt god til prisen. Ellers er jeg rigtig glad for Änglamarks spaghetti og alt pasta fra Rummo, som er mit favoritmærke (men også et dyrere valg medmindre man holder øje med priserne). Du kan i princippet bruge lige den pasta som du godt kan lide til bolognesen her. Jeg serverer den både med spaghetti eller penne, samt andre mere sjove pastaformer som orrechiette eller conchiglioni. Håber den falder i god smag hos jer! Kh Camilla
Endelig fik jeg prøvet denne – jo efterhånden legendariske – opskrift, og hold nu op hvor smager den bare godt!! Men jeg synes godt nok linserne har lige vel meget bid – jeg kan læse længere oppe, at du skriver at det er meningen og bare sådan, belugalinser er. Men når jeg ser dit billede synes jeg bare også, sovsen ser væsentlig mere “udkogt” ud hos dig? Jeg har stadig små lidt hårde og meget tydeligt afgrænsede linser i min – håber, det giver mening. Det er belugalinser fra anglamark – mon det gør en forskel?
Hej Anne Sofie,
Det kan nok godt gøre en forskel, hvilket mærke linserne kommer fra, og så kan det påvirke kogetiden, hvor gamle linserne er. Jeg tror måske, sovsen ser mere udkogt ud på billedet, end den er. Linserne hos mig er altid afgrænsede og har lidt bid. Men det skal selvfølgelig ikke være sådan, at det knaser mellem tænderne. 🙂
Det kan være du skal prøve at koge linserne seperat og så tilsætte dem til sovsen? Nogle gange kan syren i tomaterne påvirke kogetiden på linserne (jeg oplever det sjældent, men det sker). Og ellers kan du sagtens lave den med andre linsetyper, som koger mere ud, f.eks. røde splitlinser.
Kh Camilla
Fantastisk opskrift – alle kan lide vegatabilske mad når det smager sådan 🙂
Jeg har også brugt delikatesse linser, tilsat ekstra revet squash – grundsaucen er suværen – den skal der ikke ændres på 🙂
Tusinde tak for en dejlig opskrift
Det var bare så lidt <3
Hej
Vi glæder os til at prøve at lave Beluga Bolognaise. Kan man lave en stor portion og fryse den ned?
Mvh Lilja
Sagtens! 🙂
Fantastisk linse bolo.
Den opskrift bruger jeg meget. Jeg tuner det godt nok lidt..tilsætter hakket bladselleri og koger en skorpe grana med. Og koger den ca 3 timer. Det er comfort food for mig med sådan én omgang
Lyder bare dejligt. 🙂
Skøn opskrift! Har lige lavet den igen, men sovsen skilte da jeg tilføjede sødmælk. Hvordan kan jeg undgå det? Noget med at lade sovsen være mindre varm? Sødmælk/fløde tilsættes jo lige efter, at sovsen har været oppe at koge, so it’s a dangerous game. Måske der kan skrives noget ind i opskriften om det for os køkken noobs, der ikke helt forstår de gamle madlavningsdyder? 😅
Den bedste bolognese, skøn dyb smag
I sommeren 2020 bragte dr en artikel om dig, og jeg blev inspireret til at prøve beluga bolognese. Den smagte fremragende – og i de sidste halvandet år er den blevet fast inventar hos mig.
Da jeg fik covid-19 lige før jul og mistede smagssansen en overgang, vidste jeg, at der var lys for enden af tunnellen, da jeg atter kunne smage alle nuancerne i beluga bolognese. Det jeg prøver at sige er: tak for at give mig en lækker go-to-ret, der aldrig skuffer!
TAK!! Bliver simpelthen så glad. Og av det der med at miste smag i forbindelse med corona er det mest skræmmende jo! Gjorde det første gang, ikke her anden gang heldigvis, og det er bare den største lettelse, når smagen vender tilbage. Rigtig dejlig søndag! Kh Camilla
Jeg har regnet på energien i retten og når frem til 108 Kcal/100g. Brug hvis du synes
Beluga bolognese
Kan man bruge andet, hvis nu man ikke ønsker at bruge vin?
Du kan bruge lidt rødvinseddike, men ellers ville jeg udelade det. Rødvinen gør dog rigtig meget, men jeg forstår selvfølgelig, at der kan være årsager til, at man ikke vil bruge det. 🙂 Vh Camilla
Jeg har købt belugalinser på dåse, betyder det noget for opskriften/kogetiden?
Glæder mig til at prøve den! 🙂
Ja, så ville jeg nok lade sovsen simre uden linser i mindst 30 minutter (gerne 45-60 minutter) og så tilsætte linserne til sidst inden tilsmagning. Linser på dåse er allerede kogt, så de skal bare varmes op i sovsen. 🙂 Vh Camilla
Bedste bolo nogensinde. Har lavet den så mange gange nu, både med spaghetti og som lasagne. Min søn på tre er lige så begejstret. Tak 🙂
Så dejligt! <3
Denne ret er super velsmagende og tilmed nem at lave.
Har prøvet denne fantastiske ret. Har aldrig gjort noget ved at skære kød fra, men jeg er fan og glæder mig til at prøv flere af dine opskrifter.
Har et spørgsmål, hvilken fond /bouillonterning bruger du selv??
Dejligt! Håber du finder nogle nye livretter. Jeg bruger en økologisk flydende grøntsagsfond, som jeg køber i Føtex. Jeg tror den er fra mærket Oscar. Vh Camilla
Glæder mig meget til at lave denne lækre ret! Dog har jeg ikke kunne skaffe belugalinserne. Er det mon muligt at bruge røde linser i stedet for? og ville det så også være ca. 1,5 dl?
Hej! Du kan godt bruge røde linser i stedet, de skal koge i kortere tid og kommer til at koge ud. Fordelen ved beluga er, at de holder lidt bid og tekstur (og så bliver det pænere og mere bolognese-agtigt pga deres mørke farve), men det er en smagssag! Et bedre alternativ er puy- eller delikatesselinser. Vh Camilla
Mange tak for hurtigt og godt svar!
Vi bruger altid røde linser herhjemme. I starten var det fordi, det var de eneste linser, vi kunne finde, men senere prøvede vi med belugalinser, og vi kan altså allerbedst lide med røde linser!
Hej Regitze.
Jeg bruger tit Urtekrams “Delikatesse linser”. De kommer ofte på tilbud i Netto og er fuldt ligeså lækre som Beluga linserne.
Den smagte fantastisk 🙂 Tusind tak.
Jeg havde dog lidt svært ved at få linserne til at blive møre. De kogte over en time og havdestadig lidt for meget bid i. Hvad kan grunden være?
Det er dét belugalinser kan, altså de koger lissom ikke møre, men beholder lidt bid, hvilket jeg synes er lækkert. Hvis du foretrækker linser der koger møre, vil jeg anbefale dig at bruge røde eller brune linser i stedet.
Vh Camilla
Hej! Tror du, at man kan bruge denne opskrift i en lasagne? tak for de bedste opskrifter!
Sagtens, jeg anbefaler det til og med i “Vegetarisk i aften?”. 🙂
Kan man lave retten uden alt fedtstoffer, hvis man vil spare på kalorierne??
Altså selvfølgelig kan du det, det kommer bare ikke til at smage særlig godt. 🙂 Fedtstoffer er smagsbærere og et måltid uden fedt er utroligt utilfredsstillende efter min mening. Jeg tror heller ikke på at en fedtfri kost er en sund kost, men det er en heelt anden diskussion. Jeg ville hellere fokusere på måske at koge noget fuldkornspasta til bolognesen for ekstra mæthed og spise nogle lækre, grove grøntsager til.
Hej Camilla
Jeg glæder mig sådan til at lave denne ret – lige noget for mig og jeg har på fornemmelsen at den får permanent opholdstilladelse i min fryser, sammen med Anne Seidelins “Runes Gryderet” 🙂
Et enkelt spørgsmål – “flyt grøntsagerne til side” hvorhen? Ud af panden eller til siden af panden.
Hjertelig hilsen
Jette
Hej Jette,
Ih hvor lyder det godt! Jeg håber den lever op til forventningerne. 🙂
De skal bare ud til siden af gryden, så kan de ligge der og hygge sig, mens man svitser tomatpuréen af.
Mvh Camilla
Virkelig fantastisk ret. Et tip herfra: jeg kommer også røde splitlinser i, 1-2 dl, alt efter størrelse. Splitlinserne gør saucen cremet og så har du biddet fra baluga’erne 🙂 Yummi.
Hej Lone, God idé at supplere med røde linser! 🙂 Og dejligt du kan lide retten. Mvh Camilla
Drikker ikke vin, så putter ikke rødvin i længere. Det smager lige så godt med balsamico eddike! Dejlig nem løsning, smag den lille så stille til og brug slet ikke lige så meget som med rødvin.
Kan ikke smage forskel!
Hej Lykke. Det er da et super tip til dem der ikke vil eller kan bruge rødvin. Tak for det! 🙂
Manner, hvor smagte det godt
Brugte kun 1 fed hvidløg. Og med revet ost, frisk persille og ditto pasta, så er denne ret kommet på favoritlisten.
Hvor er det dejligt!
Lækker ret, tak! Kan du uddybe denne del: “Flyt grøntsagerne til siden og svits tomatpuré godt.” Er det vitterligt idéen at smide tomatpure på panden og lad det “stege”? Det er jo bare vådt tomatpure både før og efter det er svitset.. Eller hvad er det jeg misser?? 🙂
Hej Jon,
Hvor er det godt du skriver! Jeg bruger den tykke koncentrerede puré – ikke den tynde puré der minder lidt om ketchup – og det er rigtig godt at svitse af, så får det en rundere, dybere og mindre bitter smag.
Hvor køber man de belugalinser?
Kvickly, Super Brugsen, Irma, alle større supermarkeder. Men de har været udsolgt mange steder pga. artiklen på DR.
Lækker lækker ret – som selv min 70 årige far spiste med velbehag. Jeg vil gerne lave den i en sammenhæng hvor vin vil være no-go (og så selv om alhokolen er dampet af), en mulighed er naturligvis alhokolfri vin. Men vil jeg kunne bruge lidt mære fond og så give retten et skvæt balsamico?
Dejligt at høre! Ja, jeg ville nok bare udelukke vinen, og måske bruge lidt rødvinseddike i stedet? 🙂 Mvh Camilla
Her du prøvet uden hvidløg?
Hej Ole. Nej, det har jeg faktisk ikke, men det kan du sagtens, hvis du ikke kan eller vil spise hvidløg. 🙂
Jeg har altid haft et noget anstrengt forhold til vegetarmad, men denne ret (som min kone har overtalt mig til at lave) rokker i den grad ved mine fordomme! Virkelig superlækker! ✌️
Hvor er det fedt at høre! Jeg har også selv tidligere haft et anstrengt forhold til det vegetariske, men det har ændret sig så meget, siden jeg opdagede, hvor godt man kan få det til at smage.
Bløder du linserne op først? Jeg har lavet den to gange nu (med linser lige fra posen) og jeg synes de er lidt hårde, selv efter laang tids simren. Det er måske bare sådan beluga’er er? (har aldrig brugt beluga til andet). Smager ellers fantastisk!
Hej! Jeg bløder ikke linserne op først, skyller dem bare godt. Det belugalinser kan, er netop at beholde noget bid, så hvis du foretrækker møre linser, kan du skifte dem ud med en anden type, f.eks. røde linser. 🙂 Mvh Camilla
Lækker opskrift, den blev et kæmpe hit både hos (kræsne) børn og voksne!
Ih hvor dejligt! Det er uden tvivl min mest populære opskrift.
Jeg plejer at købe den billigste, tørreste vermouth i Netto jeg så bruger til madretter med vin. Fordelen er at vermouth kan stå åben i lang tid uden at smage dårligt (i modsætning til alm. vin). Smagen er den samme.
Det er også et rigtig godt tip! Plejede faktisk at gøre det samme, nu er jeg bare endt med at købe vin i stedet. Det fungerer fint, når det bare er til mad, og vinen opbevares i køleskabet. 🙂
Hvis man har en rest vin tilbage, som “bare” skal bruges til madlavning senere, så smid det i en lille frysepose og i fryseren.
Det fungerer lige så godt som “frisk” vin, når man smider det frosne vin i maden
Ja, det er et rigtig godt tip!
Den er helt fantastisk denne ret – og du har helt ret, man skal ikke spare på smørret 🙂
Tusind tak! Jeg er helt enig. 🙂
Denne er viiiildt god! Den har virkelig den dybde, jeg ofte savner fra mine kødædende dage 🙂
Tak! Det er lige netop det, der var målet med den. Dejligt du kan lide den!