Belugalinser er så gode i en beluga bolognese, hvis bare man husker at give dem lige så meget kærlighed, som man ville med en bolognese med oksekød. Husk at servere med masser af parmesan, friskkværnet peber og evt lidt friskhakket persille!
Det største problem med vegetariske versioner af klassiske kødretter er når man glemmer at tilsætte nok fedt, så der skal både masser af olivenolie og smør i saucen her. Jeg havde en rest fløde i køleskabet som røg i, ellers plejer jeg at bruge 0,5-1 dl sødmælk. Det runder saucen rigtig lækkert af. Man kan sagtens skifte det ud med sojafløde eller udelade det for en vegansk version.
Som med en klassisk bolognese bliver den kun bedre, jo mere tid man har til at lade den simre, og man kan sagtens lave en dobbelt portion og gemme halvdelen i fryseren.
Belugalinserne beholder et lille bid og fungerer rigtig godt i en beluga bolognese, men du kan sagtens lave den med andre slags linser. Hvis du er en linseskeptiker kan røde linser være et godt bud, de koger mere ud og bliver som en del af saucen.
Beluga bolognese
45-70 min / ca. 6 portioner
- 1 stort løg
- Masser af olivenolie (ca. 3 spsk)
- 1 fint revet gulerod
- 3 store fed hvidløg
- 0,5 tsk chiliflager (valgfrit)
- 1 spsk frisk hakket timian (eller 1 tsk tørret)
- En god klat smør eller smørbar (ca. 25 g)
- 2 spsk tomatpuré (af den tykke, konc. slags på tube eller dåse)
- 1,5 dl rødvin*
- 0,5 dl fløde eller sødmælk (valgfrit)
- 400 g passata (eller hakket tomat)
- 2 laurbærblade
- 1 bouillonterning eller fond + 2 dl vand
- 130 g belugalinser (ca. 1,5 dl)
*Du kan købe halve flasker vin i Rema 1000 til en 20’er, hvis du kun bruger det i madlavningen.
Sådan gør du
Snit løget fint og svits ved lav varme med masser af olivenolie i 5-10 min.
Knus hvidløgsfedene og hak fint. Tilsæt med fint revet gulerod, chiliflager, timian og en god klat smør og svits videre i et par minutter. Flyt grøntsagerne til siden og svits tomatpuré godt.
Tilsæt rødvin og lad koge op, så alkoholen fordamper. Tilsæt fløde eller sødmælk (valgfrit), passata, laurbærblade, bouillonterning/koncenteret grøntsagsfond og vand.
Lad tomatsaucen simre i 10-30 minutter under låg. Jo længere, jo bedre!
Skyl belugalinserne og tilsæt. Lad simre i 20-25 minutter. Tilsæt evt ekstra vand undervejs, hvis det behøves.
Smag saucen til med masser af peber & salt og eventuelt sukker, chili, god eddike og ekstra smør/olivenolie, hvis det behøves.
Server med pasta (75-100g pr person), parmesan, friskkværnet peber og måske lidt frisk persille!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller på Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Den smagte fantastisk 🙂 Tusind tak.
Jeg havde dog lidt svært ved at få linserne til at blive møre. De kogte over en time og havdestadig lidt for meget bid i. Hvad kan grunden være?
Det er dét belugalinser kan, altså de koger lissom ikke møre, men beholder lidt bid, hvilket jeg synes er lækkert. Hvis du foretrækker linser der koger møre, vil jeg anbefale dig at bruge røde eller brune linser i stedet.
Vh Camilla
Hej! Tror du, at man kan bruge denne opskrift i en lasagne? tak for de bedste opskrifter!
Sagtens, jeg anbefaler det til og med i “Vegetarisk i aften?”. 🙂
Kan man lave retten uden alt fedtstoffer, hvis man vil spare på kalorierne??
Altså selvfølgelig kan du det, det kommer bare ikke til at smage særlig godt. 🙂 Fedtstoffer er smagsbærere og et måltid uden fedt er utroligt utilfredsstillende efter min mening. Jeg tror heller ikke på at en fedtfri kost er en sund kost, men det er en heelt anden diskussion. Jeg ville hellere fokusere på måske at koge noget fuldkornspasta til bolognesen for ekstra mæthed og spise nogle lækre, grove grøntsager til.
Hej Camilla
Jeg glæder mig sådan til at lave denne ret – lige noget for mig og jeg har på fornemmelsen at den får permanent opholdstilladelse i min fryser, sammen med Anne Seidelins “Runes Gryderet” 🙂
Et enkelt spørgsmål – “flyt grøntsagerne til side” hvorhen? Ud af panden eller til siden af panden.
Hjertelig hilsen
Jette
Hej Jette,
Ih hvor lyder det godt! Jeg håber den lever op til forventningerne. 🙂
De skal bare ud til siden af gryden, så kan de ligge der og hygge sig, mens man svitser tomatpuréen af.
Mvh Camilla
Virkelig fantastisk ret. Et tip herfra: jeg kommer også røde splitlinser i, 1-2 dl, alt efter størrelse. Splitlinserne gør saucen cremet og så har du biddet fra baluga’erne 🙂 Yummi.
Hej Lone, God idé at supplere med røde linser! 🙂 Og dejligt du kan lide retten. Mvh Camilla
Drikker ikke vin, så putter ikke rødvin i længere. Det smager lige så godt med balsamico eddike! Dejlig nem løsning, smag den lille så stille til og brug slet ikke lige så meget som med rødvin.
Kan ikke smage forskel!
Hej Lykke. Det er da et super tip til dem der ikke vil eller kan bruge rødvin. Tak for det! 🙂
Manner, hvor smagte det godt
Brugte kun 1 fed hvidløg. Og med revet ost, frisk persille og ditto pasta, så er denne ret kommet på favoritlisten.
Hvor er det dejligt!
Lækker ret, tak! Kan du uddybe denne del: “Flyt grøntsagerne til siden og svits tomatpuré godt.” Er det vitterligt idéen at smide tomatpure på panden og lad det “stege”? Det er jo bare vådt tomatpure både før og efter det er svitset.. Eller hvad er det jeg misser?? 🙂
Hej Jon,
Hvor er det godt du skriver! Jeg bruger den tykke koncentrerede puré – ikke den tynde puré der minder lidt om ketchup – og det er rigtig godt at svitse af, så får det en rundere, dybere og mindre bitter smag.
Hvor køber man de belugalinser?
Kvickly, Super Brugsen, Irma, alle større supermarkeder. Men de har været udsolgt mange steder pga. artiklen på DR.
Lækker lækker ret – som selv min 70 årige far spiste med velbehag. Jeg vil gerne lave den i en sammenhæng hvor vin vil være no-go (og så selv om alhokolen er dampet af), en mulighed er naturligvis alhokolfri vin. Men vil jeg kunne bruge lidt mære fond og så give retten et skvæt balsamico?
Dejligt at høre! Ja, jeg ville nok bare udelukke vinen, og måske bruge lidt rødvinseddike i stedet? 🙂 Mvh Camilla
Her du prøvet uden hvidløg?
Hej Ole. Nej, det har jeg faktisk ikke, men det kan du sagtens, hvis du ikke kan eller vil spise hvidløg. 🙂
Jeg har altid haft et noget anstrengt forhold til vegetarmad, men denne ret (som min kone har overtalt mig til at lave) rokker i den grad ved mine fordomme! Virkelig superlækker! ✌️
Hvor er det fedt at høre! Jeg har også selv tidligere haft et anstrengt forhold til det vegetariske, men det har ændret sig så meget, siden jeg opdagede, hvor godt man kan få det til at smage.
Bløder du linserne op først? Jeg har lavet den to gange nu (med linser lige fra posen) og jeg synes de er lidt hårde, selv efter laang tids simren. Det er måske bare sådan beluga’er er? (har aldrig brugt beluga til andet). Smager ellers fantastisk!
Hej! Jeg bløder ikke linserne op først, skyller dem bare godt. Det belugalinser kan, er netop at beholde noget bid, så hvis du foretrækker møre linser, kan du skifte dem ud med en anden type, f.eks. røde linser. 🙂 Mvh Camilla
Lækker opskrift, den blev et kæmpe hit både hos (kræsne) børn og voksne!
Ih hvor dejligt! Det er uden tvivl min mest populære opskrift.
Jeg plejer at købe den billigste, tørreste vermouth i Netto jeg så bruger til madretter med vin. Fordelen er at vermouth kan stå åben i lang tid uden at smage dårligt (i modsætning til alm. vin). Smagen er den samme.
Det er også et rigtig godt tip! Plejede faktisk at gøre det samme, nu er jeg bare endt med at købe vin i stedet. Det fungerer fint, når det bare er til mad, og vinen opbevares i køleskabet. 🙂
Hvis man har en rest vin tilbage, som “bare” skal bruges til madlavning senere, så smid det i en lille frysepose og i fryseren.
Det fungerer lige så godt som “frisk” vin, når man smider det frosne vin i maden
Ja, det er et rigtig godt tip!
Den er helt fantastisk denne ret – og du har helt ret, man skal ikke spare på smørret 🙂
Tusind tak! Jeg er helt enig. 🙂
Denne er viiiildt god! Den har virkelig den dybde, jeg ofte savner fra mine kødædende dage 🙂
Tak! Det er lige netop det, der var målet med den. Dejligt du kan lide den!