fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
30-45 min, Gryderetter & Supper, Smæk på krydderierne, Vegansk  /  25/09/2018

Black Bean Chili

black-bean-chili

Generelt er krydrede gryderetter, som denne black bean chili ret geniale, hvis man ikke er så vandt til at spise vegetarisk, da de mætter godt og krydringen gør dem meget tilfredsstillende at spise. Man kan desuden lave dem i kæmpe portioner og fryse ned, så man kan lave en hurtig middag en anden gang. Et tip er at lave den en søndag, hvor den kan få lov til at simre ekstra længe, det gør ikke noget dårligt for smagen. Med det sagt kan man sagtens smække den sammen på en hverdag.

Der var engang, hvor jeg ikke kunne lide bønner, og hvis jeg skal være helt ærlig, er der stadig bønner, som jeg ikke bryder mig om. Det er noget med konsistensen, specielt hvis de er melede og har tyk skal (jeg kigger på dig kidney-bønne!). Men den første bønne jeg lærte at kunne lide var den sorte bønne! Den har nemlig en dejlig cremet konsistens og er genial i gryderetter og salater. Købt på dåse tager det ingen tid at få aftensmaden på bordet, og denne black bean chili har vist sig at være en af mine mest populære opskrifter!

Psst.. Har du købt min bog?

Denne opskrift er med i min første kogebog "Vegetarisk i aften?" sammen med over 50 andre smagfulde og nemme vegetariske opskrifter.

Køb den her

Ingredienser

30-45 min ⎢ 8-10 serveringer

  • 2 store løg
  • 4 store hvidløgsfed
  • 2 mindre gulerødder (valgfrit)
  • 2 dåser hakket tomat + 1 dl vand
  • 1 fond/boullionterning
  • 3 dåser sorte bønner
  • 20 g mørk chokolade (valgfrit)
  • 1 spsk sukker
  • 1-2 spsk æblecidereddike
  • Salt & peber

Krydderier

  • 2 spsk stødt koriander
  • 2 spsk stødt spidskommen
  • 1-1,5 tsk stødt chipotle (kan erstattes med 2-3 tsk røget paprika, hvis den ikke skal være stærk)
  • 1 tsk kanel

Du kan også sagtens bruge hel spidskommen og koriander, som du rister på en pande inden du støder det.

Sådan gør du

Svits finthakkede løg i en stor gryde i 5 min. Tilsæt fintrevet gulerod (valgfrit), krydderier og finthakket hvidløg og svits i 2-3 min.

Tilsæt tomat (skyl dåserne med den ene dl vand og tilsæt) og bouillonterning og lad simre i mindst 15 min. Den bliver dog ikke dårligere af at koge længere.

Skyl dåsebønnerne og tilsæt sammen med mørk chokolade og kog op. Smag til med sukker, æblecidereddike, salt og peber, samt evt mere chipotle efter smag.

Server med ris eller i en tortilla med f.eks. guacamole, syltede rødløg og lime & koriander cole slaw.

202 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Cole slaw med lime & koriander

 

Mapo Tofu

 

Indlægsnavigation

Bagte rødbeder 
med Za’atar
Cole slaw med lime & koriander

24 comments

  • Annemarie Dawoud
    12/02/2025

    Virkelig lækker ret.
    I stedet for dåsetomater, bruger jeg tomatpure og soltørrede tomater. Det giver en dejlig dyb smag.

    Reply
  • Mulle
    08/12/2024

    Hvorfor skyller du dåsebønnerne?
    Jeg gemmer normalt også vandet i dåsen, og bruger til forskelligt, som i brød, eller til Aquafaba mayo, marengs og lignende.
    Så mere om det er noget med smagen i retten, at du skyller?
    Tak for de bedste opskrifter! 🙏🏼😍

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/12/2024

      Det har intet at gøre med smagen, men jeg har personligt tidligere haft det svært med den lidt slimede dåsevæske bønnerne ligger i. Når jeg selv koger bønner er fonden til gengæld GULD. Og nu kan jeg sagtens finde på at komme bønnerne i gryderetter direkte fra dåsen med væske og alt. Det har været en proces.

      Reply
  • Louise
    29/03/2023

    Hej,

    Jeg følger opskriften til punkt og prikke, bortset fra at jeg ikke har røget paprika eller chipotle. Nu er det 3. gang jeg laver den, og den bliver simpelthen så bitter.
    Jeg forstår det ikke.
    Jeg bruger hakkede tomater fra rema, og sorte bønner også fra rema, som jeg skyller først.
    Ingen i min familie kan lide den, og da slet ikke med æblecidereddike, så det holdt jeg mig fra siden første gang.
    Hvad er det lige, der går galt? Siden det er en af dine mest populære opskrifter og de er så mange rosende kommentarer, må der gå et eller andet galt her hos mig?
    Vil så gerne have en god chili sin carne i mit arsenal.
    Håber du kan pege mig i rigtig retning.
    Kh LouiE

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      30/03/2023

      Hej Louise,
      Det er lidt svært for mig at sige præcis, hvad der går galt, men en ting jeg kunne foreslå er at købe nogle andre tomater. Måske nogle rigtig gode nogle fra f.eks. Mutti for at teste om det er der, det går galt? Den skal i hvert fald ikke være bitter. 🙂
      Håber det lykkes! Kh Camilla

      Reply
      • Mulle
        08/12/2024

        Jeg har oplevet at hvis min chokolade er for koncentreret, for høj procent, så bliver det bittert. Samme hvis jeg bruger “for meget”.
        Den slags skal virkelig smages til.

        Reply
        • Vegetarisk Hverdag
          09/12/2024

          Absolut!

          Reply
  • Jesper Ravnsbjerg
    03/03/2023

    Vi spiste det med ris den første aften og varmede resten, dagen efter og spiste der i tacoskaller, med guacamole, spinatblade og revet cheddar – begge dele smagte dejligt.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      07/03/2023

      Lyder helt perfekt og lækkert!

      Reply
  • Michelle
    18/05/2022

    Wow hvor er det lækkert og nemt!
    Jeg var lidt spændt på hvordan de sorte bønner ville være, men jeg er så positivt overrasket. Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har lavet det

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      19/05/2022

      Dejligt at høre! Det er også en evig favorit hos mig. Kh Camilla

      Reply
  • Trine Møller
    25/03/2022

    Hold nu op hvor er det lækre opskrifter. Vores børn synes at kød er det bedste i verden, men ham på 19 måtte ærligt sige, at denne gryderet virkelig smagte godt. Han ku næsten ikke tro sine egne ord

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      28/03/2022

      Eeej, hvor er det bare dejligt!!

      Reply
  • Sofie
    28/12/2021

    Dejlig opskrift! Jeg planlægger at lade den simre hele dagen i morgen. Men jeg er nervøs for om bønnerne kommer til at blive udkogte?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      29/12/2021

      Hej Sofie! Ja, jeg ville lade den simre uden bønnerne i. Medmindre du bruger tørrede (udblødte) bønner, som du koger selv i sovsen, så kan de nok godt simre en 3-5 timer ved lav varme. God fornøjelse!

      Reply
  • Anna Birgit Rishede
    17/10/2021

    Hvor mange gram sorte bønner indeholder de 2 dåser?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      17/10/2021

      En dåse bønner indeholder normalt 240-240 gram. Så ca. 480 g. 🙂

      Reply
  • Anne Bach
    01/05/2021

    Smager vældig godt. Syntes min udgave var for rød – det hang ikke sammen med de sorte bønner – så jeg tilsatte lidt kulør for mørkere farve (bedre match). Vil klart anbefale retten.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      02/05/2021

      Dejligt at du kunne lide gryden. Den er nok mere rød i virkeligheden end den fremgår på billedet, men jeg værdsætter kampen for det æstetiske match! 🙂 God søndag. Vh Camilla

      Reply
  • Karina Ebbesen skolen
    03/01/2021

    Denne ret er genial god. Vi er her i huset nybegynder udi bønner, men denne ret tog både jeg, manden og sønnen fra i. Netop at den ikke smager af melede bønner men er i god cremet sovs er altså et hit.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      04/01/2021

      Det er så dejligt at høre! Det er en opskrift, der har fulgt mig i maaange år (skrev bare aldrig ned hvad jeg gjorde inden Vegetarisk Hverdag), og det var helt sikkert også den, som overbeviste mig om at bønner kan noget.

      Reply
  • Fenj
    14/03/2020

    Verdens bedste opskrift på chili sin carne! Ungerne elsker den og har med denne overbevist selv de argeste kødspisere om at man godt kan elske en chili uden kød

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      14/03/2020

      Fantastisk at høre! Den er også min evige go to, når det kommer til at overbevise kødspisende venner! 🙂

      Reply
  • Karoline
    01/12/2019

    Mega mega lækker ret!

    Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR