Generelt er krydrede gryderetter, som denne black bean chili ret geniale, hvis man ikke er så vandt til at spise vegetarisk, da de mætter godt og krydringen gør dem meget tilfredsstillende at spise. Man kan desuden lave dem i kæmpe portioner og fryse ned, så man kan lave en hurtig middag en anden gang. Et tip er at lave den en søndag, hvor den kan få lov til at simre ekstra længe, det gør ikke noget dårligt for smagen. Med det sagt kan man sagtens smække den sammen på en hverdag.
Der var engang, hvor jeg ikke kunne lide bønner, og hvis jeg skal være helt ærlig, er der stadig bønner, som jeg ikke bryder mig om. Det er noget med konsistensen, specielt hvis de er melede og har tyk skal (jeg kigger på dig kidney-bønne!). Men den første bønne jeg lærte at kunne lide var den sorte bønne! Den har nemlig en dejlig cremet konsistens og er genial i gryderetter og salater. Købt på dåse tager det ingen tid at få aftensmaden på bordet, og denne black bean chili har vist sig at være en af mine mest populære opskrifter!
Ingredienser
30-45 min ⎢ 8-10 serveringer
- 2 store løg
- 4 store hvidløgsfed
- 2 mindre gulerødder (valgfrit)
- 2 dåser hakket tomat + 1 dl vand
- 1 fond/boullionterning
- 3 dåser sorte bønner
- 20 g mørk chokolade (valgfrit)
- 1 spsk sukker
- 1-2 spsk æblecidereddike
- Salt & peber
Krydderier
- 2 spsk stødt koriander
- 2 spsk stødt spidskommen
- 1-1,5 tsk stødt chipotle (kan erstattes med 2-3 tsk røget paprika, hvis den ikke skal være stærk)
- 1 tsk kanel
Du kan også sagtens bruge hel spidskommen og koriander, som du rister på en pande inden du støder det.
Sådan gør du
Svits finthakkede løg i en stor gryde i 5 min. Tilsæt fintrevet gulerod (valgfrit), krydderier og finthakket hvidløg og svits i 2-3 min.
Tilsæt tomat (skyl dåserne med den ene dl vand og tilsæt) og bouillonterning og lad simre i mindst 15 min. Den bliver dog ikke dårligere af at koge længere.
Skyl dåsebønnerne og tilsæt sammen med mørk chokolade og kog op. Smag til med sukker, æblecidereddike, salt og peber, samt evt mere chipotle efter smag.
Server med ris eller i en tortilla med f.eks. guacamole, syltede rødløg og lime & koriander cole slaw.
Denne ret er genial god. Vi er her i huset nybegynder udi bønner, men denne ret tog både jeg, manden og sønnen fra i. Netop at den ikke smager af melede bønner men er i god cremet sovs er altså et hit.
Det er så dejligt at høre! Det er en opskrift, der har fulgt mig i maaange år (skrev bare aldrig ned hvad jeg gjorde inden Vegetarisk Hverdag), og det var helt sikkert også den, som overbeviste mig om at bønner kan noget.
Verdens bedste opskrift på chili sin carne! Ungerne elsker den og har med denne overbevist selv de argeste kødspisere om at man godt kan elske en chili uden kød
Fantastisk at høre! Den er også min evige go to, når det kommer til at overbevise kødspisende venner! 🙂
Mega mega lækker ret!