Mapo Tofu har jeg flere gange spist på den kinesiske restaurant, der lå i stueetagen af vores bygning i Stockholm (fun fact: en bygning som Robyn også bor i). Min mand er svensk og vi var derfor i Stockholm de første to år vi boede sammen fra 2012-2014.
Anbefaler alle at besøge Chong Qing i Liljeholmen, hvis I er i Stockholm forresten. Deres Gong Bao Dou Fu er den bedste tofuret jeg nogensinde har fået og desværre ikke en jeg har fundet ud af, hvordan jeg genskaber i mit eget køkken. Og deres hjemmelavede dumplings! Åh…
Jeg tror, Mapo Tofu er lidt af en elske-hade ret. Det er svært at beskrive smagen, men jeg vil sige, at det er en stærk chilisauce med et twist. Det er en speciel smag, som man ikke nødvendigvis finder i den dansk-tilpassede kinesiske restaurant. Jeg vil på ingen måde påstå, at denne ret er autentisk (det ved jeg ærligt for lidt om kinesisk madlavning til), men det her er altså mit take på en Mapo Tofu ret.
Saucen er baseret på en chilipaste af blandt andet fermenterede sojabønner kaldet Doubanjiang eller Toban Djang. Man kan få den i asiatiske supermarkeder, og der kan man også købe sichuanpeber og måske få fingrene i fermenterede sojabønner (som altså godt kan udelades, hvis man vil gøre det lidt mere enkelt for sig selv).
Hvis du er en tofu-skeptiker vil jeg sige følgende: gå efter fast eller ekstra fast tofu som er næsten hvid i farven og har en glat overflade. Ikke den mere beige og grove variant. Jeg synes de tofu, man køber i asiatiske supermarkeder generelt er rigtig gode. Minder lidt om æg?
Hvis du aldrig har smagt Mapo Tofu før, så prøv at være lidt eventyrlig og lave det alligevel. Smag saucen til som du kan lide den! Man kan garanteret tilsætte mere eddike og sukker og få den mere i retning af en sursød sauce, hvis det passer smagsløgene bedre.
Server med perfekt kogte jasminris og gerne lidt sprødstegt broccoli eller grønne bønner stegt med hvidløg og sichuanpeber til.
Ingredienser
25 min – 4 portioner
- 1 dl tørret svamp + 1,5 dl kogende vand (kan også erstattes med f.eks. friske shiitake svampe som steges hårdt.)
- 2 fed hvidløg
- 3 forårsløg
- 2 cm ingefær (ca. 1 spsk)
- 1-1,5 spsk Doubanjiang (fermenteret chilipasta)
- 1 tsk sichuanpeber
- 1 spsk fermenterede sojabønner (kan udelades)
- 3 dl grøntsagsfond
- 1 spsk soya
- 1 spsk æblecidereddike
- 0,5-1 tsk sirup
- 1 spsk maizena + lidt vand
- 400 g fast tofu
- 4 dl jasminris
- 6 dl vand
- 1 tsk salt
Sådan gør du
Skyl risene godt med koldt vand i en si. Læg i gryde med vand og salt og kog forsigtigt op.
Lad simre i 10 min. Sluk for varmen, læg dobbelt køkkenrulle under låget (ml låg og gryde) og lad risene hvile i 10 min.
Hæld 1,5 dl kogende vand over de tørrede svampe i en skål.
Skær forårsløg (læg det grønne til siden) og hvidløg fint. Riv ingefæren.
Knug vandet ud af svampene (gem vandet) og steg med hvidløg, ingefær og forårsløg i en gryde ved lav-middelvarme i et par minutter.
Tilsæt stødt sichuanpeber og evt. finthakkede fermenterede sojabønner. Svits i et minuts tid.
Tilsæt svampevandet, 3 dl grøntsagsfond og Doubanjiang. Kog op og jævn med maizena.
Smag til med soya, æblecidereddike og sirup. Tilsæt tofu skåret i stykker á ca. 2-4 cm.
Lad simre i fem mins tid og server med jasminris og stegt broccoli, kål eller grønne bønner.
Hej, tror du jeg kan bruge Gochujangpasta isf. den, du nævner i opskriften?
Hej! Det bliver en helt anden smag, men tror ikke nødvendigvis, det bliver dårligt. Har aldrig prøvet at kombinere gochujang og sichuanpeber, men måske det virker?
Ellers kan du måske bare køre den mere koreansk i stilen og udelade sichuanpeberet. 🙂
Hej 🙂
Hvilken grøntsagsfond bruger du?
Mvh, Siri
En øko flydende grøntsagsfond jeg køber i Føtex. Men synes også at Fond du chef er god!