Pasta med svampesauce er noget af det lækreste som findes. Sådan en cremet svampepasta går man altså aldrig galt i byen med.
Vidste du at fiskesauce fremhæver smagen af svamp? Eftersom jeg ikke er fuldtidsvegetar snyder jeg en gang i mellem, og her har jeg et par dråber fiskesauce i for at virkelig maximere umami-smagen af svampene. Et trick der kommer fra kokken Heston Blumenthal.
Det er noget med umami som fremhæver umami. Lidt smånørdet og jeg syntes det virkede fjollet første gang, jeg prøvede det, men det virker! Den bedste vegetariske erstatning er nok min vegetariske fuskesauce eller en anelse miso i saucen, hvis du ikke spiser fisk. Og man kan også sagtens udelade det lille trick.
Lidt salvie eller timian i saucen kan også være lækkert, hvis du har det derhjemme.
Ingredienser
15-30 min / 2 portioner
- En håndfuld tørrede svampe (anbefaler tragtkantareller, sort trompet eller karl johan) + 0,5 dl kogende vand
- 6-10 markchampignon/østershatte eller 3-4 portobello
- En klat smør
- 1 lille fed finthakket hvidløg
- ca. 1 dl fløde
- Et lille skvæt f*skesauce (valgfrit), nogle dråber soya og et lille skvæt citronsaft/æblecidereddike
- Salt & peber
- 150-200 g pasta
- Parmesan (valgfrit)
- Persille (valgfrit)
Sådan gør du
Hæld 0,5 dl kogende vand over de tørrede svampe i en lille skål. Sæt pastavand over.
Skær de friske svampe i mindre stykker. Steg hårdt med et drys salt i 5-10 min til væsken er fordampet. Knug vandet ud af de tørrede svampe (gem vandet til senere) og tilsæt med en klat smør. Steg til svampene er gyldenbrune.
Tilsæt hvidløg og steg med et minuts tid. Heromkring kan du også sætte pastaen over.
Skru helt ned for varmen og tilsæt fløde samt svampevandet fra tidligere. Lad simre i 5 mins tid. Smag til med f*skesauce, soya og citron/æblecidereddike samt salt og peber. De giver alle dybde til sovsen og fremhæver svampen!
Når pastaen er al dente tager du lidt pastavand fra og hælder resten ud. Bland alt, tilsæt evt. pastavand, hvis det bliver for tørt. Smag til igen med pastaen! Server med parmesan og/eller persille på toppen, eller præcis som den er.
Hvad hedder pastaen på billedet? Der står ikke noget i opskriften.
Jeg tror det er mezze maniche, men du kan bruge hvilken som helst pasta. 🙂
Hej Camilla! tak for mange gode opskrifter
Kan man putte hvidvin i??
Kh Nanna
Sagtens! Tilsæt endelig et skvæt. 🙂 Kh Camilla
Hei! Skal man smide ud vannet som man heller over svampene (0,5) i begynnelsen efter man har helt det over? Eller skal man steke det med det vannet?
Hej! Du skal kramme vandet ud af svampene og gemme det til du tilsætter fløden. Der tilsætter du også svampevandet. Bare pas på, du ikke får jord med, det lægger sig typisk i bunden af skålen med svampevand. Håber det giver mening! Kh Camilla
Hej!
Jeg ser der står persille i opskriften, men kan ikke just se det i selve retten. Skal der eventuelt stå parmesan i stedet for? Dette fremgår nemlig ikke i opskriften, men på billedet af retten 🙂
Vh
Ej men det er da også forvirrende! Det må jeg lige få rettet. Tror det er fordi jeg tog et nyt billede med parmesan i stedet for persille. Men hav endelig begge dele på! Eller ingen af delene, den kan godt klare sig på egen hånd. 🙂