fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
Mere end 1 time, Smæk på krydderierne, Sovs & dip  /  02/03/2019

Vegetarisk fiskesauce (aka fuskesauce)

vegetarisk-fiskesauce

Dem af jer der følger mig på instagram, har måske set, at jeg har sat mig for at udvikle en opskrift på vegetarisk fiskesauce uden fisk. Det er nemlig noget, jeg i høj grad selv har manglet for at kunne lave øst-asiatisk mad til fuldtidsvegetarer og veganere. Jeg synes ikke helt miso eller sojasauce er værdige erstatninger for den unikke umami fiskesauce tilbyder.

Uden fisk bliver det uanset hvad til noget lidt andet (for let’s be honest, fiskesauce smager ekstremt meget af fisk), men jeg synes, at jeg er kommet frem til en vegansk version, der er en yderst værdig erstatning!

shiitake

Mine benspænd var:

  • En vegansk sauce der direkte 1:1 kan erstatte fiskesauce i opskrifter.
  • En sauce med havsmag og uden tydelig smag af miso eller soja.
  • En sauce som ikke kræver alt for mange ingredienser som er svære at få fat på.

Kombu, lys miso og shiitakesvampe er de eneste specialingredienser, og dem handlede jeg ind i Den Kinesiske Købmand ved Nørreport.

Og ja, jeg har stået og smagt rigtig fiskesauce på en ske og sammenlignet med min vegetariske fiskesauce, og det var ikke den mest behagelige oplevelse kan jeg afsløre… Men man må ofre sig!

Psst.. Har du købt min bog?

Denne opskrift er med i min første kogebog "Vegetarisk i aften?" sammen med over 50 andre smagfulde og nemme vegetariske opskrifter.

Køb den her

Vegetarisk fiskesauce

1-2 t / ca. 3 dl

Ingredienser

  • 7-8 tørrede shiitakesvampe (ca. 35g)
  • 1,5 spsk rørsukker
  • 45 g (3 spsk) fint havsalt*
  • 15 peberkorn
  • 15 g kombu tang (et stykke på ca. 20×20 cm)
  • 1 stort fed hvidløg
  • 1 løg
  • 1,5 spsk koncentreret tomatpuré
  • 1 spsk kapers + 1 spsk kaperslage
  • 1 spsk lys miso
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 2 spsk lys soja
  • 6 dl vand

*ja, det er sygt meget salt, men fiskesauce bruges jo netop til at salte med. Den skal være så salt, at den er ubehagelig at få i munden. Taler af bitter erfaring.

Sådan gør du

Riv shiitakesvampene i lidt mindre stykker (ca. kvarte). Knus hvidløget og skær løget groft.

Kom alle ingredienserne i en gryde, kog op under låg og lad simre i 20 min ved lav varme.

Fjern kombutangen og lad saucen simre uden låg til den er kogt ind til 50-60% af hvad den var fra starten. Sluk for varmen, læg låg på og lad trække yderligere 30-45 min.

Si saucen gennem et osteklæde eller et gammelt viskestykke. Sørg for at presse al saften ud og kom så saucen på desinficeret flaske (skold den med kogende vand eller kom den i ovnen ved 125 grader).

Opbevares i køleskabet.

30 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Thai Larb

Mapo Tofu

Indlægsnavigation

Stegte ris – en “tøm køleskabet” ret
Thai Larb

6 comments

  • Karoline
    05/02/2023

    Hvor længe kan saucen holder sig på køl?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      07/02/2023

      Mindst 3 måneder og måske længere pga. saltindholdet. 🙂

      Reply
  • Annette
    26/02/2021

    Fed ide, den vil jeg kaste mig ud i. Er der en særlig grund til at det skal være lys miso, kan jeg også bruge den brune?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      26/02/2021

      Tror godt du kan bruge en anden slags miso, jeg plejer typisk kun at købe lys/hvid miso hjem (den er jo i princippet også brun i farven), da det er den jeg bruger mest. Kan godt lide den lidt milde, runde smag, hvor den brune/røde miso er lidt kraftigere i det. Varierer jo ret meget fra mærke til mærke også. Det blev et langt svar, det korte svar er vel, ja det kan du sikkert godt! 🙂

      Reply
  • Inger
    01/08/2019

    Tak for fiskesausen 🙂
    Hvor længe vil du tro den kan holde sig på køl ?
    Kh
    Inger

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      01/08/2019

      Hej Inger. Så lidt! 🙂 Jeg har nået at bruge den, inden den er blevet dårlig. Jeg vil skyde på i hvert fald tre måneder i køleskabet på grund af det høje saltindhold. Kh Camilla

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR