Jeg ved ikke præcis hvilken placering, men svamperisotto er i hvert fald på toplisten over yndlingsretter! Specielt hvis det er svampe, jeg har plukket selv som her. Det er den bedste luksus. Hvis ikke man er den store svampeplukker skal man huske, at man jo bare kan plukke svampe i supermarkedet. Det kan virkelig godt betale sig at købe de tørrede, man får så meget mere for pengene, både i smag og volumen (de svulmer jo op, når man lægger dem i blød).
Du kan eventuelt erstatte tragtkantareller med tørret trompetsvamp, karl johan eller kantareller. De to førstnævnte synes jeg smager af mest.
Karl Johan kan være svært at finde i en grøntafdeling, men portobello, østershatte eller brune champignon er fine erstatninger. Steg dem rigtig hårdt så alt vandet kommer ud, og de får fin farve. På den måde får du mest smag ud af dem.
Svamperisotto – en klassiker! Og så er det ikke engang svært at lave.
Ingredienser
45 min / 4 portioner
- 200 g Karl Johan svampe
- En god håndfuld tørrede tragtkantareller udblødt i 1,5 dl kogende vand
- En generøs klat smør
- 1 løg
- 2 fed fintsnittet hvidløg
- 4 dl risottoris
- 2 dl hvidvin + 1 liter grøntsagsfond
- To håndfulde revet parmesan
- Et skvæt citronsaft
- 100 g kantareller stegt i smør (valgfrit)
- Persille
Sådan gør du
Svits Karl Johan, fintsnittet løg og de udblødte tørrede svampe (gem vandet!) i en generøs klat smør ved mellemvarme i 5-10 minutter. Svits hvidløg 1 min og tilsæt risene til sidst i 1 min.
Tilsæt først hvidvin og siden svampevandet fra de tørrede svampe (der kan være lidt jord i bunden – pas på, at det ikke kommer med). Lad risene koge næsten tørre og tilsæt derefter fonden lidt efter lidt. Lad risottoen simre. Du behøver ikke at stå og røre i den hele tiden. Tilsæt vand i stedet for fond, hvis risottoen bliver for salt (smag undervejs).
Når risene er 95% færdige tilsættes parmesan, lidt peber, og et skvæt citronsaft. Her kan du også tilsætte en ekstra klat smør, hvis du vil. Sørg for at risottoen er 10% mere våd, end hvad du foretrækker. Sluk varmen og lad stå i 5 min, mens du steger kantareller i smør til topping.