I sidste uge skrev jeg ud til de af jer, der følger mig på instagram, og spurgte hvad I kunne tænke jer at vide om mig. Det handler jo mest om mad og opskrifter på denne platform, men jeg ved fra mig selv, at man også gerne vil vide lidt om, hvem der står bag de blogs man følger.
Så i anledning af påsken, hvor jeg ellers har tænkt mig at holde fri fra opskrifterne, kommer her et indlæg, hvor jeg svarer på lidt spørgsmål fra jer. Det kommer til at handle om alt fra, hvordan min lejlighed ser ud til hvad min livret er. Et langt indlæg, men det passer måske meget fint til påsken.
Hvis du sidder tilbage med et spørgsmål eller to, efter du har læst indlægget her, er du velkommen til at skrive det til mig i en kommentar. Så tager vi en runde til en anden gang. 🙂
Dig i 5 ord 😛
Men gud hvor svært!
Dagdrømmer, nysgerrig, introvert, omsorgsfuld, ambitiøs…
(…pyjamaselsker, overspringshandler, stædig, utålmodig, oprydningshader, kreativ, æstetiker, venlig, godtroende, mindreværdskompleks, storhedsvandvid, sensitiv, taknemmelig, loyal, selvstændig og autoritetsskeptisk er andre ord, der kunne beskrive mig)
Hvordan startede din idé med Vegetarisk Hverdag?
Det var faktisk min terapeut som en eftermiddag i august sidste år, bad mig gå hjem og tænke på en hobby, jeg ikke havde prioriteret i mange år og som gjorde mig glad. Først syntes jeg, at det lød fjollet og kunne ikke komme i tanke om noget. Men så begyndte jeg at tænke på mad. Jeg havde en madblog tilbage i 2010-2012, der hed Pop de Provence, som jeg ikke kunne prioritere, da jeg begyndte mit arbejdsliv. Det var flere år siden, at jeg rigtig havde nydt madlavningen, men da jeg begyndte at lave mad igen ud fra et lystfyldt sted, var det som om der var en kontakt, der blev tændt.
Jeg tror, det var i løbet af en uge eller to at idéen til Vegetarisk Hverdag materialiserede sig. Jeg syntes virkelig, der manglede en vegetarisk profil/blog kun med fokus på madglæde og velsmag. Og det må man sige, jeg har fået bekræftet. Jeg er så sindssygt taknemmelig for alle der følger med både på instagram og her. Det er en drøm for mig. ♡
Hvor får du ny inspiration til alle dine spændende og lækre opskrifter?
Lidt over det hele egentlig. Nogle gange har jeg bare lyst til at lave noget med en bestemt grøntsag, og så finder jeg på en ret ud fra det. Instagram er selvfølgelig en rigtig god kilde til inspiration, og der følger jeg mange madprofiler. Mine fem top-of-mind yndlingsmadprofiler kommer her:
@tuvessonskan (svensk) – Bare sindssygt lækker vegetarisk mad med masser af smør og kulhydrater og krydderurter og SOVS.
@zeinaskitchen (svensk) – Masser af mellemøstlig inspiration og opskrifter fra hele verden! Hun er den som har lært mig at lave perfekt hummus.
@HettyMckinnon (engelsk) – Hetty kommer oprindeligt fra Australien, men bor nu i New York. Hun har en rigtig inspirerende tilgang til salater, der har påvirket min måde at se på vegetariske salater meget.
@foodsofjane (engelsk) – PASTA og NUDLER. What’s not to like.
@hellolisalin (engelsk) – masser af kinesisk og østasiatisk mad. Hendes mor er med en gang i mellem, og de laver ret interessante opskrifter sammen i stories.
Og så er min mand min største inspiration, han skubber mig altid lidt længere, end jeg selv ville gå, og det lærer jeg så meget af.
Jeg vil gerne se dit hjem, hvis du altså har lyst til at vise det frem?
Her kommer en minitour i vores lejlighed på Nørrebro:
Vi bor i en 3-værelses andelslejlighed på 85 kvadratmeter, som vi flyttede ind i for ret præcist et år siden. Forstår stadig ikke helt, at vi var så heldige, men jeg takker mit fortidsjeg for at have skrevet os op på en random venteliste. Bordpladen her fandt vi (læs: André) i storskrald for nogle uger siden. Den har lige fået lak og vi har bestilt en fin fod til den. Har altid drømt om et rundt spisebord og nu har vi et! Til og med reddet fra den dystre storskraldeskæbne.
Til højre står nogle skabe og en reol. Og så er der selvfølgelig også en sofa i stuen, som jeg ikke lige fik taget et billede af. Det bedste med stuen er at den er aflang med skæve vinkler og et vindue på hver side, så der kommer masser af lys.
I forlængelse af stuen ligger vores soveværelse, hvor alt er malet helt mørkeblåt. Også skabet som er tre meter langt. Det tog hundrede år og vi mangler stadig lidt, men jeg elsker det! Så hule-hyggeligt herinde.
Vi har også et ekstra-værelse, hvor jeg bruger meget tid. Lige nu er der mega rodet fordi jeg har fået en idé om, at jeg skal male et maleri. Det er virkelig svært og André er ved at være ret utålmodig med, at der ligner noget der er løgn derinde. Har lovet at rydde op, inden påskegæsterne ankommer. 😀
Køkkenet var ret nylavet da vi flyttede ind, så vi har ikke gjort andet end at male væggene og døren til bagtrappen i en støvet mørkegrøn farve. Der er sjældent så opryddet som på billedet her. Jeg roder meget, når jeg laver mad, og hader at rydde op. Det er ikke en god kombination.
Vi satte desuden lidt hylder og en kobberstang op. Det blev fint!
Hvad er du uddannet som?
Jeg har en BA i Visuel kommunikation / Interaktivt Design fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Hvad arbejder du med?
Da jeg blev færdiguddannet i 2012 flyttede jeg til Stockholm for at være sammen med min svenske kæreste og arbejde et par år på et reklamebureau der. I 2014 flyttede vi tilbage til København, hvor jeg arbejdede på lidt forskellige bureauer, ind til jeg startede min egen virksomhed i 2017. Jeg har arbejdet som freelancer siden da. Jeg har aldrig rigtig følt mig tilpas i designbranchen, og har faktisk netop lukket min virksomhed, fordi jeg gerne vil i en ny retning. Så lige nu arbejder jeg med Vegetarisk Hverdag og leder efter et deltidsjob.
Mit portfolio ligger her med et par få design cases, hvis I er nysgerrige.
Giv os en tour i dit forrådskammer. Vil vide alt du stasher!
Det her bliver næsten nødt til at være et eget indlæg, hvis det ikke skal blive en hel roman. 🙂
Fortæl mig i detaljer om da du boede i samme bygning som Robyn og mødte hende.
Vi bor ved vandet i Liljeholmen i Stockholm mellem 2012-2014 i en flot gammel bygning. André har fortalt mig, at Robyn bor i samme bygning i en stor herskabslejlighed over os. Første gang jeg ser hende er nede ved vandet, hun jogger rundt i en klassisk kendis-forklædning med en sort hættetrøje hevet godt op over hovedet og store solbriller. Jeg kan ikke engang se, at det er hende, det er kun fordi André påpeger det (han er virkelig god til at spotte kendisser).
André møder hende et par gange i vaskekælderen (det glamourøse, svenske kendisliv), jeg er DØDSENS misundelig. Jeg vil også møde Robyn! Og så sker det så en dag.
Jeg er gået ned med skraldet (ja, jeg ved ikke hvorfor vi kun mødte hende i sygt kedelige omstændigheder, men det har jo også sin charme). Idet jeg har smidt skraldet ud og vender mig om, ser jeg fucking ROBYN komme gående ud fra vores bygning (det hele foregår i slow motion, og jeg tror jeg står og måber lidt?). Robyn er iført (hold nu fast) neonorange tårnhøje plateausko, et mini skirt, og en kæmpe faux fur jakke i en vild farve. Hun skal klart noget vildt. Og ja, hun går lige hen imod mig med en freakin’ skraldepose i hånden. HVEM ER DET HER MENNESKE? Jeg elsker hende. Får fremstammet et casual svensk “Hejhej”, da jeg går forbi hende på vej tilbage til vores opgang, fordi man skulle jo nødigt virke fangirl agtig. Vi er jo bare helt almindelige naboer, ikke sandt? Det var en god dag.
Hvis du fik fem millioner i hånden, hvad ville du så bruge dem på?
Købe et drømmehus på landet, som jeg ville bo i halvdelen af året, så jeg kunne dyrke grøntsager om sommeren og stikke af fra storbyens intensitet og larm. Haven ville have vilde blomsterbede med valmuer og kornblomster, og der ville hænge en perfekt hængekøje i nogle gamle æbletræer til boglæsning og en siesta.
(Billede lånt fra Pinterest)
Måske ville jeg åbne en sommercafé i haven, hvor gæster kunne slå sig ned i romantiske havemøbler under gamle æbletræer med et stykke kage og en kop kaffe. Måske jeg til og med ville servere en enkel vegetarisk tallerken og et glas naturvin.
(Billede lånt fra Pinterest)
Nogle af pengene ville jeg investere, så jeg ville være sikker på, at vi havde råd til at renovere huset løbende, fordi så lavpraktisk og kedelig er jeg også. Det er meget godt egentlig med min tendens til storhedsvanvid og dagdrømmeri.
Bedste tip til at starte en madblog/insta? ☺️
Find et koncept som du brænder for og som er unikt for dig! Tænk ikke så meget på at please andre, men lav noget som gør dig glad. Nogle gange er det også en proces at finde frem til et tydeligt koncept. Da jeg havde Pop de Provence var der ikke noget tydeligt koncept. Der var både surdejsbagning, kager, morgenmad, vegetarisk og kød. Jeg tænker, det vigtigste er, at du laver noget, som du synes er sjovt og som gør dig glad. Så bliver du ikke træt af det.
Når det er sagt, tror jeg at nøglen til, at der er så mange, som vil følge med hos Vegetarisk Hverdag er, at konceptet er så tydeligt.
Billederne er selvfølgelig vigtige, så måske skal du investere i et godt kamera og læse op på fotografi og billedredigering? Jeg har fotograferet meget, siden jeg var teenager, men har lært sindssygt meget i løbet af den tid, jeg har beskæftiget mig med VH. Jeg har lært meget af at følge med hos bl.a. Two Loves Studio og The Bite Shot.
Vil du ikke komme med dine bedste bud på vegetarisk gæstemad?
Altså gryder og pastaretter er mine go to vegetariske retter! Her er lidt forslag som allerede ligger online:
Kartoffelrisotto med syltet fennikel, grønne blade & saltet agurk
Dine yndlings vegetarspisesteder i Kbh? + Hvad er din bedste vegetariske restaurantoplevelse?
Jeg elsker Manfreds, synes man bliver så inspireret der. Det er nok også der jeg har haft min bedste vegetariske restaurantoplevelse. Håber der kommer flere gode vegetariske spisesteder!
André og jeg fejrede også vores bryllupsdag på Daniel Berlin i Skåne i sommers, og der var nogle helt fantastiske grøntsagsretter.
Yndlings (eller bare god) take away i København? Pris OG kvalitet taget i betragtning.
Quesedillas Frijoles på La Neta, Durum Falafel med hummus på Dürum Symfoni, Banh Mi med tofu i Elmegade og Jagger’s vegetariske burger med pommes frittes er de vegetariske go to favoritter, som jeg har cravings efter.
Vilken del av matlagningsprocessen tycker du MINST om? 🙂
Åh. Min mand siger oprydning undervejs, haha. Det har han nok ret i. Jeg roder ret meget, når jeg laver mad. Og opvask selvfølgelig, men det gælder måske ikke. Mit svar vil nok være de der fem minutter inden maden er færdig, hvor ALT skal tilberedes til perfektion på samme tid. Det er så stressende, og jeg er ikke fan af stress.
Hvor køber du ind?
Overalt! Rema, Netto, Kvickly, Føtex, Superbrugsen, Lidl, grønthandlere, asiatiske supermarkeder (den kinesiske købmand eller supermarkedet på istedgade). Et tip: Lidl’s økologiske olivenolie er så mild og god! Og der er ofte gode øko-oste på tilbud, hvis man er til det.
Hvad er din favoritingrediens som du føler er overset?
Sukker og fedt. Det lyder måske fjollet, men det kan gøre underværker for en vegetarisk ret at få tilsat en tsk sukker og et skvæt olivenolie eller en smørklat. Balance, you guys.
Ønsker du at blive veganer/spise vegansk en dag?
Kort svar: nej. Jeg lægger ikke skjul på, at jeg ikke engang er fuldtidsvegetar. Jeg spiser måske 90-95% vegetarisk og en god procentdel af det er vegansk, men jeg spiser også kød og fisk en gang i mellem. Det fungerer bedst for mig, og gør det let at være gæst hos familie og venner, og at gå ud at spise.
Jeg ser det sådan her. Jeg synes, det er åndssvagt, at vi betragter veganisme som et fravalg af animalske produkter. I mine øjne burde vi se det omvendt. At spise kød, fisk og animalske produkter burde for os alle være et tilvalg. Et tilvalg som indebærer at man uddanner sig omkring, hvad det er man spiser. Hvordan er det opdrættet og slagtet og er det omstændigheder, man personligt har det godt med? Vi bliver nødt til at se på kød som mere, end det der ligger i køledisken, og tage det ansvar på os.
Jeg synes også, vi burde se det mindre enten/eller, og være mere åbne og forstående for hinandens valg af kost. Ingen kan gøre alt, alle kan gøre noget.
Jeg har stor respekt for dem, der vælger at være veganere på fuldtid. Jeg vil selv gerne spise endnu mere vegansk på sigt, og jeg bliver formentlig aldrig fuldtidsveganer, men det er et aktivt valg, som stemmer overens med mine værdier.
Hvad er din guilty-pleasure-livret?
Jeg kan ikke så godt lide begrebet guilty pleasure. Jeg har valgt at holde op med at tænke på skyld i forhold til mad. Jeg har haft mange år (som mange andre kvinder), hvor mad næsten kun handlede om sundhed, og at det var vigtigt at være tynd, og der var så meget dårlig samvittighed forbundet med det. Så jeg prøver ikke at dele mad op i sund/usund eller god samvittighed/dårlig samvitttighed længere. Badevægten er for længst smidt ud, og det er det bedste, jeg har gjort for mig selv. Nu lader jeg mig styre af lyst og intuition i stedet.
Hvis du kun skulle spise mad fra ét land resten af dit liv, hvilket skulle det så være?
Sååå svært. Det står mellem Italien og Thailand, og det er næsten umuligt at vælge mellem de to? Måske sistnævnte alligevel har den største variation, så jeg vælger Thailand.
Hvis du kun måtte spise en grøntsag (men i forskellige variationer) resten af livet – hvilken?
I udfordrer mig virkelig med de her spørgsmål! ÅÅÅÅH…
Kartoffel?
Din absolutte yndlings grøntsag 🌱?
Kål i alle former. Elsker det.
Stegt kål – tilbehør til hvad som helst
Hvad er din livret? Du må kun vælge én!
Det her spørgsmål er også helt fucked. Én livret?! Bliver nødt til at sige bolognese, når nu I tvinger mig.
Tak for jeres spørgsmål! Som sagt er i meget velkomne til at sende flere i kommentarfeltet. ♡
God påske!
Jeg vil så gerne fortsat se et indlæg om de 10-15 ting, du altid har i skabet (diverse olier, dressinger mv især til det asiatiske mad). Jeg bor 1 1/2 time udenfor Los Angeles, hvor mine nærmeste gode, Asiatiske supermarkeder ligger. Kunne være så fedt med en short list med ting, jeg skal have i mit skab
Jeg skriver mig det bag øret til når der bliver lidt tid tilovers igen. 🙂
Har et ikke-madrelateret spørgsmål! Hvor kommer skabet og reolen i stuen fra?
Det er IKEA-hacks af deres Ivar-serie. 🙂
Hej!
Rigtigt dejligt indlæg. Jeg elsker at læse om mennesket bag domænenavnet!
– Den der andelslejlighed. Skrev du dig op på et af de portaler, hvor man betaler et beløb (typisk 200 kr/år) eller var det en gratis venteliste?
For jeg antager, at det ikke er en af dem, der kræver, at man studere?
Tak for en god blog med vegetariske retter, der ikke kun er indisk (og gryderetter) 😉
Hej! Tak, hvor dejligt, at du kan lide indlægget. Og bloggen generelt! Lægger meget arbejde i det, så det betyder meget. 🙂
Jeg havde en sommer af frustration, hvor jeg googlede mig frem til andelsforeninger i områder, vi gerne ville bo og skrev mig op på ventelister til højre og venstre. Her hvor vi endte med at få tilbudt en lejlighed, betalte vi 100kr i opskrivningsgebyr, tror jeg? Der var ingen krav for at blive skrevet op. Kan kun anbefale at opsøge så mange andelsforeninger som muligt og blive skrevet op på en masse ventelister. Der er jo ingen garanti, men vi var heldige.
Kh
Camilla
Hyggeligt indlæg 🙂 og kloge tanker om både kød og guilty pleasure – sådan har jeg ikke tænkt på det før, men det vil jeg helt klart gøre fremover! Kloge kone! ❤️
Ih tak! Bliver rigtig glad over at høre at specielt tankerne om kød-tilvalg og guilty pleasure er noget, du tager med dig. <3