Jeg ELSKER indisk curry. Og jeg laver en virkelig god curry, hvis jeg selv skal sige det (please bekræft med en kommentar, hvis du laver den, så jeg ikke tror, jeg har storhedsvandvid).
Jeg må indrømme at det er svært at lave indisk curry på en hverdag. Det er en simreret, der tager omkring 3 timer at lave, så den er perfekt som søndagsgryde med rester til ugen eller fryseren. Det er også en skøn ret til fest, jeg lavede den for eksempel til min 31 års fødselsdag for nogle uger siden med lækkert tilbehør. Du kan også lave raita’en fra denne opskrift.
Den er svær at lave rigtig god med en købt garam masala blanding, så jeg anbefaler at lave min hjemmelavede garam masala. Der er ingen grund til ikke at koge kikærterne selv, en pose på 500g tørrede kikærter passer til opskriften her.
Jeg har valgt ikke at lave grundopskriften alt for stærk, men serverede med en hot sauce til, så man selv kunne regulere styrken. Hvis du vil have den hot hot hot tilsætter du bare en scotch bonnet eller en anden chili dit hjerte banker for.
Ingredienser
3 timer / 10-12 portioner
- 3 løg
- 2-3 grønne chili (efter smag, styrken varierer)
- 45 g ingefær (6 cm)
- 75 g smør* + 2-4 spsk olie
- 6-8 fed hvidløg
- 4 spsk hjemmelavet garam masala
- 2-3 spsk tomatpuré
- 2 dåser kokosmælk (Chaokoh er den bedste)
- 2 dåser flåede tomater eller passata
- 1 kanelstang
- 8-12 karryblade
- 2 laurbærblade
- 2x grøntsagsfond (til en liter)
- En god håndfuld korianderstilke
- 1 spsk sukker + salt + peber
- Saft fra 0,5-1 lime
- 1250 g kogte kikærter (500 g tørrede)
*skift smørret ud med smørbar eller olie for en vegansk version
Sådan gør du
Blend løg, chili og ingefær til en puré. Tilsæt olie, hvis der er brug for lidt væske.
Smelt smør i en stor gryde. Tilsæt puréen og lad stege forsigtigt ved lav varme til den er gylden. Tager cirka 10 min.
Tilsæt hvidløg og garam masala og lad stege med i 3-4 min. Tilsæt tomatpuré og steg med. Tilsæt nu kokosmælk og skru godt op for varmen. Lad det hele koge godt igennem. Blend tomaterne fint og tilsæt.
Tilsæt kanelstang, karryblade, laurbærblade og fond. Lad simre i 2-3 timer uden låg til 20-30% er kogt væk. Tilsæt finthakkede korianderstilke og kog i 5 min. Tilsæt de kogte kikærter og smag til med sukker, salt, peber, limesaft.
Server med basmatiris, naan, en frisk salat, yoghurt, gyldne rosiner og koriander.
Denne opskrift er stadig god 🙂 kan du anbefale en salat dertil?
Jeg har et indlæg med idéer til tilbehør, det ved jeg ikke om du har set? 🙂 Det er her. Ellers tror jeg måske også denne med fennikel og citrus kunne være god og frisk til (har dog ikke prøvet kombinationen selv).
Min kikærte skeptiske mand har bedt mig gemme opskriften… bedre anbefaling fåes ikke. Mums den var god.
Fantastisk! Det er altså også en af mine absolutte favoritter. Den blev også nødt til at komme med i kogebogen. ❤️
Den ret smager bare af mere! Wauw, den tilhører nu min yndlingsretter
Jeg har købt tørrede karryblade, da jeg ikke har kunnet opstøve karrybladene i min by.
Hvor meget skal jeg ca. bruge i retten ?
Glæder mig vildt meget til at smage retten
Hej Henriette,
Tørrede karryblade kan du også sagtens bruge. Jeg ville nok komme samme mængde i retten faktisk. 8 stk hvis de er store, 12 stk hvis de er små. 🙂 Håber du kan lide retten, når den har simret færdigt! Mvh Camilla
Øh. Karrybladene er købt i en bøtte, det er svært at regne ud hvor mange blade der i, da de er groftrevede, der er 12 g.
Den er købt i Helsams butik, du kan evt se det på deres hjemmeside
Mvh Henriette
Hehe, ok! Det kunne jeg jo ikke vide. 🙂 Brug 1-2 tsk vil jeg skyde på, men jeg har ikke selv prøvet!. Det kan ikke gå helt galt tænker jeg. Mvh Camilla
Uhh den ser lækker ud 🙂 hvor køber du karryblade?
Og de korianderstilke, køber du bare en plante og så tager alle bladene af og bruger resten som stilke?
Den er SÅ god. En af de opskrifter jeg kommer tilbage til igen og igen. Jeg køber karryblade i Dhadra Food Store på Nørrebrogade i København, men de kan helt ærligt godt være lidt svære at få fat i ellers, og kan godt udelades uden det påvirker opskriften voldsomt. Jeg køber oftest koriander i bundt hos en grønthandler, der er stilkene typisk lidt tykkere end dem man får i supermarkedet, som er meget unge planter. Men ellers er det præcis som du siger! Jeg plukker bladene af og bruger resten som stilke. Og hvis jeg er doven hakker jeg bare det øverste og gemmer som topping og hakker det nederste og bruger som “stilke”. 🙂
Tusind tak for svar 🙂
Skal der 1 l fond i?
Eller kun 2 terninger?
Hej Ulrik! Bare 2 terninger, så ikke noget vand. Jeg bruger en flydende koncentreret grøntsagsfond fra Føtex, som jeg kommer 2 spsk i af. 🙂
Det er vores totalt yndlingsret. Den smager SÅ godt. Du har på ingen måde storhedsvanvid. Dine opskrifter er uden undtagelse fantastiske. Dit site er vores go to site hvergang vi skal finde nye opskrifter — og mange af dem er allerede klassikere hos os.
Tusind tak! Det gør mig så glad, at I har det sådan! Meget, meget dejligt at få at vide. <3
Virkelig god opskrift, det blev super lækkert.
Jeg brugte ikke helt så mange kikærter, og tilsatte blomkål. Det fungerede også 🙂
Tak for den.
Fedt at høre! Og super god idé med blomkålen. Jeg havde grillet aubergine i sidst – også rigtig lækkert.