En vegetarisk tikka masala med linser, som måske burde hedde Tikka Madhala? Tikka masala har altid været min go to på den indiske take away menu, men den er næsten altid med kylling. Der var dog et frokoststed i Stockholm som lavede den med linser i stedet, og det tænker jeg tilbage på, mens min mund løber i vand.
Det er en virkelig lækker sovs, som er nem at lave og som også er ret børnevenlig, da den ikke er stærk. Du kan også sagtens bruge kikærter, bønner, andre slags linser, paneer eller stegt halloumi, i stedet for linser.
Jeg bruger min egen Garam Masala blanding, da det giver den mest komplekse og lækre smag. Det er meget nemt at lave, men man kan godt slippe afsted med en købt garam masala, hvis man ikke lige kan overskue krydderi-indkøbet.
Server med jasminris, ristede cashewnødder, koriander og raita. Jeg stegte lidt blomkål til også.
Pssst… Har du forresten prøvet min opskrift på Halloumi Tikka Masala? Den er næsten endnu bedre, hvis jeg selv skal sige det! Og kan også sagtens laves med linser som denne.
Ingredienser
45-60 min / 4-6 portioner
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 2-3 cm ingefær
- 1 tsk chiliflakes (kan evt. erstattes med paprika)
- 2 spsk smør eller olie
- 1 spsk garam massala
- 1 tsk gurkemeje
- 2 spsk tomatpuré
- 1 dåse passata (tomat) + 2 dl vand
- 2 dl creme fraiche 18% eller 38% (eller en lille dåse kokosmælk for vegansk)
- 1 spsk koncentreret grøntsagsfond (eller 1 bouillonterning)
- 2 dl røde linser (du kan også bruge bønner, kikærter, stegt halloumi eller paneer)
- 1 dl cashewnødder
- Salt, sukker og citronsaft
- Frisk koriander
- 4 dl jasminris
Sådan gør du
Blend eller riv løg, hvidløg, ingefær og chiliflakes helt fint. Næsten som en puré. Tilsæt evt. lidt olie for at det bliver mere fint blendet.
Steg i masser af smør ved lav til middel varme i 5 min uden det tager farve. Tilsæt garam masala og gurkemeje, og steg med i 3-4 min.
Tilsæt tomatpuré og steg godt igennem. Tilsæt creme fraiche og passata, fond/bouillon, 1 tsk sukker og 1 tsk salt.
Kog sovsen op under låg og lad simre i 15-30 min. Imens sætter du risene over.
Tilsæt linserne til sovsen og kog efter anvisningen på pakken, eller til linserne stadig har en smule bid.
Smag til med salt, sukker og lidt citronsaft. Server med grofthakkede ristede cashewnødder som topping.
Raita
- 2 dl creme fraiche eller yoghurt
- Et lille æble
- En groft revet gulerod
- 0,5 fed hvidløg
- Skal og saft af en halv citron
- Stilke af en håndfuld frisk koriander
- ca. 1-2 tsk finthakket saltet citron (valgfrit)
Skær æblet i små tern, riv guleroden groft og hvidløg fint. Riv citronskal fint og hak korianderstilkene fint.
Bland grøntsagerne med creme fraiche eller yoghurt. Smag til med salt og gerne saltet citron.
Kan ikke se hvor cashews skal bruges? Prøver opskriften for første gang 🙂
Godt du skriver! De bliver brugt som topping. Jeg har opdateret opskriften nu. 🙂
Hej
Der er ikke beskrevet, hvad der skal ske med cashewnødderne?
Mvh Camilla
De skal på som topping! Har opdateret opskriften. 🙂
Hej Camilla,
Super fin opskrift.
Jeg lagde mærke til, at hverken gurkemeje eller grøntsagsfond/boillionterning er skrevet ind i “Sådan gør du” afsnittet.
Det kan være, at nogle ville have gavn af at vide, hvornår det tilsættes 🙂
Dbh.
Hej Frederik,
Godt du siger det! Det er nemt, at de der detaljer smutter, så det er skønt at blive gjort opmærksom på det, så jeg kan rette opskriften til.
Vh Camilla
Jeg har lavet opskriften på gefühl, men nu må jeg lige høre: hvor meget er 1 dåse passata? For jeg køber det i glas af 500 ml. Mvh Signe
Hej! En dåse er typisk 400 ml, så det gør nok ikke den helt store forskel hvis du bruger hele glasset på 500 ml. 🙂 Vh Camilla