Jeg havde en intens craving efter både halloumi og tikka masala i sidste uge, og tænkte om ikke man kunne lave Halloumi Tikka Masala. Som tænkt så gjort, og inden for en times tid stod der en ny gryderet på bordet herhjemme på Nørrebro.
André og jeg blev hurtigt enige om, at tikka masala er endnu bedre med halloumi end den klassiske kyllingeversion, sidstnævnte bliver nemlig ofte ret tørt, og der er halloumien helt blød og saftig og lækker. Du kan dog sagtens bruge en vegetarisk erstatning til kylling, hvis du vil.
Jeg kom lidt sorte bønner i for endnu mere fylde til sovsen, det var lidt en uortodoks indskydelse, som fungerede rigtig fint, men er helt valgfri.
Halloumi Tikka Masala
45-60 min / 4-6 portioner
Ingredienser
Krydderibase
- 1 stort løg
- 4 fed hvidløg
- 1 spsk revet ingefær, ca. 2-3 cm
- 0,25-0,5 tsk chili flakes, stærke (valgfrit)
- 2 tsk garam massala (evt. hjemmelavet)
- 2 tsk gurkemeje
- 2 tsk paprika
- 2 tsk korianderfrø, stødt
- 2 tsk spidskommen, stødt
- 1 tsk salt
Desuden
- 1 dl yoghurt 3,5 %
- 400 g halloumi
- 3 spsk smør eller ghee
- 3 spsk tomatpuré
- 400 g passata (mosede tomater)
- 2 dl vand
- 1 spsk konc. grøntsagsfond
- 2,5 dl piskefløde
- Et bundt frisk koriander
- 1 dåse (240 g) sorte bønner (valgfrit)
- 4 dl basmatiris
Sådan gør du
Pil løget og skær i grove stykker. Kom op i en blender/food processor med hvidløg, ingefær, chili og krydderierne og blend helt fint sammen. Tilsæt evt. lidt vand eller olie efter behov.
Bland 1/3 af krydderibasen med 1 dl yoghurt. Riv halloumien i passende stykker på ca. 2×3 cm. Bland med yoghurtblandingen og lad stå.
Smelt smør i en mellemstor gryde. Tilsæt resten af krydderibasen og steg ved lav varme i 10-15 minutter til den er gyldenbrun og ikke virker vandet. Tilsæt tomatpuré og steg videre i 5 mins tid.
Tilsæt passata, vand, konc. fond og fløde. Lad simre i 20-30 min. til sovsen er blevet tykkere.
Skyl imens korianderen, pil bladene af og hak stænglerne fint. Tilsæt stænglerne til sovsen,
Skyl basmatirisene godt og kom i en gryde med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog op, lad simre i 10 min, og sluk så for varmen, læg køkkenrulle/viskestykke mellem gryde og låg og lad risene hvile i 10-15 minutter.
Steg halloumien ved høj varme til den har fået godt med farve på alle sider. Tilsæt til sovsen.
Hvis du tilsætter bønner sis væden fra nu og bønnerne skylles og tilsættes til sovsen. Kog op og smag til.
Server med ris og koriander på toppen.
Kan man bruge grillost i stedet for Halloumi eller er det ikke lige så godt? 🙂
Konsistensen bliver ikke så god med grillost desværre. Klart bedst med Halloumi!
Steder du halloumien i smør eller olie eller bare “tørt”?
I olie. 🙂
Den er SÅ god den ret, så den skal med på skiferie. Sovsen er røget på frost, men uden halloumistykkerne i så de ikke bliver helt bløde og opløste. Kan halloumien, mon også fryses separat? Eller burde det kunne holde sig i en uges tid?
Fedt! Hmm. Altså umiddelbart tror jeg godt halloumien kan holde sig i en uges tid, men vil ikke love noget. Jeg har faktisk ikke prøvet at fryse halloumi, men det tænker jeg sagtens, du kan.
Jeg har lige taget noget halloumi ud af fryseren, skal nok med en melding om det er to eller no go 😊
Fedt tak! 🙂
Ser super lækkert ud. Overvejer at servere tikka masala for gæster på lørdag.
Kan det laves aftenen i forvejen?
Det kan sagtens laves aftenen i forvejen. 🙂 God fornøjelse! Vh Camilla
Din opskrift på tikka masala er helt klart det bedste hjemmelavede indiske, jeg har lavet! Vil man evt. kunne erstatte halloumien med blomkål skåret i skiver?
Fantastisk at høre! Jeg tænker, man sagtens kan erstatte halloumien med blomkål, det er jo sovsen som er det allerbedste ved retten.
Hvis I ikke allerede har prøvet den og vil kaste jer ud i mere indisk, er jeg også svært glad for min opskrift på Saag. Kh Camilla
Mega lækkert! Ikke sidste gang vi skal have det!
Og fulgte din guide med at koge ris, de blev også vildt gode!
Dog synes jeg halloumien var meget gummi-agtig. Når man tyggede på det, så lød det som små gnid-agtige lyde i ens mund, som når man får poleret tænder. Jeg har før fået halloumi, men har aldrig oplevet dette. Var jeg bare uheldig med lige netop den jeg købte?
Dejligt at høre! 🙂
Halloumi kan variere en del fra mærke til mærke, og nogle er lidt “gnid”-agtige. Det er jeg heller ikke vild med at tygge i. Det gælder om at finde mærker, man godt kan lide. Jeg kan desværre ikke lige huske, hvilke der er gode.
Normalt kommenterer jeg ikke på madopslag, men for filan!! jeg har lige fundet din hjemmeside og prøvede denne og saan paneer forleden OG HVOR VAR DET VILDT GODT! Min mand som elsker indisk (…og kød) var så kæmpe fan! Jeg glæder mig allerede til at prøve mange flere af dine opskrifter 🙂
Nææ, hvor dejligt at høre! Og det varmer altså med sådan en kommentar på et madopslag, så tak for det. Glædelig jul! Kh Camilla
Elsker den… og bruger faktisk også din opskrift når vi laver den med kylling. Det afhænger lige af indkøb, gæster, temperament osv… men altså denne opskrift er den bedste til både halloumi og kylling hjemme hos os. Tak for det.
Hej
Vi glæder os til at lave den her i morgen – det ser virkelig godt ud! Mener du koncentreret tomatpure? For den ikke-koncentrerede på glas eller tube må være det samme som passata nærmest? Vi blev i tvivl herhjemme
Når jeg skriver tomatpuré er det altid koncentreret. Jeg bruger dog oftest koncentreret puré på tube, den er ikke “tynd”, men ligesom den man køber i de små dåser. Håber I kan lide retten!
Mums! Du har gjort det igen! Sikke en lækker smovseret jeg havde dog problemer med at stege halloumien, så den fik farve pga yoghurten. Har du et tip til det?
Hvor dejligt! Umiddelbart ville jeg gætte på at panden skulle have været varmere inden du kom halloumien på. Og måske lige lade halloumien dryppe af et par sekunder inden den kommer på panden. Kh Camilla
Hej Camilla
Kan man mon bruge 18 % creme fraiche i stedet for yogurt? 🙂
Kh Emma
Ja! 🙂