fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag
  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Blog
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
15-30 min, Comfort food, Smæk på krydderierne  /  20/04/2020

Saag Paneer (med feta)

Saag-paneer-feta

Det her er en ny KÆMPE favorit herhjemme. Jeg har egentlig altid været lidt skeptisk til Saag paneer, en indisk spinatsovs (saag eller palak) serveret med en frisk indisk ost (paneer). Det kan virkelig være ret hit and miss. Men nu tror jeg bare, jeg laver den til mig selv fra nu af, for hold nu kæft, hvor smager det godt. Det hele startede med at jeg så denne video på Bon Appetit’s Youtubekanal, og så har jeg haft det på listen i hundrede år at lave opskriften.

Det som overbeviste mig var at bruge feta i stedet for den lidt intetsigende paneer-ost (skal dog prøve retten med paneer også, hvis jeg finder det et sted, eller tager mig sammen til selv at lave det), og at krydderikombinationen var så enkel og frisk. Tilsatte selv lidt fond for ekstra smagsdybde, og brugte frossen spinat i stedet for frisk, fordi det føltes enklere.

Chhonk

Chhonk har mange forskellige navne, men det er i sin essens smeltet smør, ghee eller olie med krydderier i, som man hælder over sine indiske retter. I dette tilfælde Saag, men det er også ekstremt lækkert på f.eks. Dhal. Jeg er ret vild med at lave det med smør og hel spidskommen, som popper i smørret, og smager frisk og krydret.

Asafoetida

Asafoetida er et pulver, lavet af latex fra skærmplanten Ferula asafoetida, som ofte er blandet op med bukkehornsmel eller rismel. Det kaldes også Hing eller dyvelsdræk, og nogle bruger det som erstatning for løg eller hvidløg.

Det lugter virkelig dårligt i pulverform. Som sure tæer? Men varmes det op i olie eller smør skifter det karakter og giver (i hvert fald ifølge Priya Krishna hos Bon Appetit) den karakteristiske smag af indisk mad, som ellers kan være svær at opnå i hjemmekøkkenet.

Jeg købte mit hos Dhadra Food Store på Nørrebrogade, men du finder det nemt på nettet, hvis du ikke bor i København. Jeg har selv kun brugt det nogle gange, men det giver altså et eller andet til mine indiske retter, det må jeg sige. Noget umami-dybde, som man ellers ikke får. Det kan dog sagtens udelades, hvis du ikke kan finde det.

Har du købt min bog?

Denne ret er med i kogebogen "Billig mad på dyre tallerkener" sammen med over 50 andre billige og lækre vegetariske opskrifter.

Køb den her

Saag Paneer (med feta)

30 min / 2 portioner

Ingredienser

  • 20-25 g smør eller ghee
  • 1 lille løg
  • 1 spsk korianderfrø, hele
  • 1/8 tsk stødt kardemomme
  • 1 hvidløgsfed
  • 2 cm ingefær
  • 0,5 tsk chili flakes, stærke
  • 250 g frossen helbladet spinat (optøet)
  • 1 tsk koncentreret flydende grøntsagsfond
  • 1 citron
  • 150 g feta
Chhonk
  • 20 g smør eller ghee
  • 0,5 tsk spidskommen, hel
  • En knivspids asafoetida (valgfrit)
  • Evt. lidt chili flakes
Desuden
  • En halv portion perfekte ris

Sådan gør du

Smelt smørret i en gryde. Tilsæt finthakket løg og steg ved middel varme til det bliver gennemsigtigt. Stød imens koriander-frøene semi-fint.

Steg korianderfrø og kardemomme med løget i fem minutters tid til løget er gyldent, og det dufter super aromatisk. Tilsæt revet hvidløg og ingefær sammen med chili flakes og steg ved lav varme et minuts tid. Tilsæt den optøede spinat til gryden og lad koge op under låg. Er der brug for lidt væske tilsætter du vand efter behov. Sluk for varmen og blend helt fint.

Kog op igen og smag til med citronsaft, grøntsagsfond og salt. Skær fetaosten i tern og vend den ned i spinatsovsen. Lad simre forsigtigt i 5 minutters tid.

Imens smelter du smørret til din chhonk i en lille gryde sammen med 0,5 tsk spidskommen til smørret bruner og spidskommenfrøene “popper”. Sluk for varmen og tilsæt asafoetida og chili flakes (valgfrit).

Fordel din chhonk over din Saag og server med ris.

139 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Indisk curry med kikærter 

 

Tikka Masala med linser

 

Indlægsnavigation

Ricottakage m. rabarber, citron 
& birkes
Vegetarisk i aften?

22 comments

  • Olivia
    04/11/2021

    Hej
    Denne er klart på min liste over retter fra den nye kogebog, som jeg bare må få prøvet!
    Jeg har for længe siden lavet saltede citroner, men jeg har ikke rigtigt fået dem brugt, ville det være et sted som her, at man kunne skifte en hel citron ud med noget saltet citron?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      05/11/2021

      Hej! Ja, som grundprincip vil du kunne bruge saltet citron i alle opskrifter som indeholder citron+salt, som f.eks. her. Prøv dig frem med mængderne, saltet citron har en ret kraftig smag, så du skal ikke bruge særlig meget ad gangen. 🙂

      Reply
  • Amalie
    06/09/2021

    Helt fantastisk opskrift! Jeg har ledt efter en “simpel” udgave af retten, og den her rammer lige i øjet – det smager vidunderligt!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      11/09/2021

      Fantastisk! <3 Den er også med i Billig mad på dyre tallerkener, for synes den er så god så god. Vh Camilla

      Reply
  • Maria
    25/01/2021

    Den er fluks røget på næste uges madplan! Er der en feta du vil anbefale at putte i?
    Tak for opskrifter, vi glææææder os til at kogebog nr 2 udkommer!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/01/2021

      Dejligt! 🙂
      Jeg elsker den feta de har i Rema 1000. Tror desværre ikke den er øko, men den er god. Du kan bruge de fleste feta’er, ville dog holde mig fra de helt bløde og super cremede, jeg tror de smelter for nemt.
      Håber I kan lide opskriften! Kh Camilla

      Reply
  • Søren Riis-Vestergaard
    19/12/2020

    Det her smager himmelsk, tusind tak og også tak for mange andre læææækre opskrifter, du har beriget min madlavning med! Et par små kommentarer:
    1. Jeg så i en anden opskrift, at der skulle et par tomater i retten. Jeg lavede dobbelt portion af din opskrift og kom en dåse hakkede tomater i. Det var et hit. Til gengæld kun saft af én citron.
    2. Jeg fattede ikke, “Fordel din chhonk over din Saag”, da jeg troede, at vi skulle gøre det på tallerkenen. Sikker mig der er fatsvag, men chhonk-en skal ned i gryden og indgå i tilsmagningen … selvfølgelig :).

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      20/12/2020

      Ih tak, det er jeg godt nok glad for at høre! Man kan godt komme tomater i, det kan være jeg skal prøve med en dåse tomater i en dobbelt opskrift på et tidspunkt. 🙂 Altså jeg hælder Chhonk’en på toppen af Saag’en i gryden/skålen den serveres i, så den lissom ligger som en sø af smør oven på. Når man så tager en portion blandes den let med spinatsovsen, men der er stadig smør som ligger og skinner lidt på toppen. Men du kan sagtens servere den ved siden af ved bordet, det kan ikke rigtig gå galt. 🙂

      Reply
  • Jonathan
    11/08/2020

    Du skal seriøst overveje at bruge friskkværnet kardemomme i din mad. Jeg har været en del i Indien og må bare sige at jeg aldrig er gået tilbage til at købe stødt kardemomme. Uanset hvad jeg laver hvor der skal bruges kardemomme, kommer min krydderikværn (egentlig bare en kaffekværn) op fra skuffen. Prøv det!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      11/08/2020

      Jeg har skam hele kardemommekapsler herhjemme og støder ofte selv. Opskrifterne her på siden forsøger jeg at gøre så nemme for mine læsere at kaste sig over som muligt, og derfor har jeg lige i denne her sammenhæng valgt stødt kardemomme, for at holde tilberedningstiden nede. I min garam masala derimod lægger jeg op til, at man bruger kardemommekapsler og selv støder frøene. Jeg er dog helt enig med dig, kapslerne eller hele kardemommefrø har klart mest smag! De er bare ikke lige så nemme at finde i et normalt supermarked. 🙂

      Reply
  • Eva
    20/07/2020

    Førte mig fluks tilbage på ferie i Indien

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      21/07/2020

      Det tager jeg som et kæmpe kompliment. 🙂

      Reply
  • Poul
    14/06/2020

    Det er supernemt og meget lækkert at lave sin egen Paneer:
    2 liter mælk ( gerne den til nedsat pris på sidste salgsdag) bringes langsomt i kog under omrøring. Lige når den koger tilsætter du saften af en halv citron (eller lidt eddike).
    nu skiller mælken i fnug (ellers tilsæt lidt mere citronsaft).
    hældes op i en si med et groft klæde, f. eks et billigt viskestykke, og drypper af i 3 minutter, fold klædet om ostemassen, og læg det på en tallerken. Sæt en gryde med vand ovenpå som pres i 1-2 timer, så har du en sammenhængende ostemasse ( må ikke blive for tør) som skæres ud i små stykker og bruges i opskriften i st f feta.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      14/06/2020

      Hej Poul. Mange tak for tip! Jeg skal helt bestemt prøve at lave min egen Paneer snart. VH Camilla

      Reply
  • Søren
    07/06/2020

    Absolut himmelsk – min beste Palak Paneer til dato. Synes dog man skal være påpasselig med citroen. Jeg brugte kun 1 stor citroen til 4 portioner og det smagte rigeligt igennem. Jeg gav den også noget mere med krydderierne, men det er bare mig.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      07/06/2020

      Hvor er det dejligt at høre! Citron er jo bestemt en smagssag, så der må man prøve sig frem. Og godt du bare fulgte din mavefornemmelse i forhold til krydderierne, man kan jo have forskellige præferencer. 🙂

      Reply
  • Michael
    17/05/2020

    Hejsa – hvis du ikke har fundet det allerede, så fandt jeg Paneer i Føtex

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      18/05/2020

      Super, tak! 🙂

      Reply
  • Charlotte Kjær
    26/04/2020

    Hejsa. Er det frosset hakket spinat du bruger?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      26/04/2020

      Hej Charlotte. Det er frossen helbladet spinat, det må jeg hellere lige gøre tydeligt i opskriften! 🙂

      Reply
  • Toke
    25/04/2020

    Hej, mangler der noget væske i opskriften? Det er svært at få spinaten (og løget osv.) blendet ud til noget, der kan koges op. Der er heller ikke nævnt i opskriften hvornår den halve teske bouillonkoncentrat skal bruges? De to andre opskrifter på retten, jeg hurtigt lige fandt, brugte hhv. surmælk og tomater til at give retten væske.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/04/2020

      Hej Toke,
      Hm, jeg tror faktisk at væsken fra den optøede spinat var nok for mig, men du tilsætter da bare lidt vand, hvis din blev for tør. 🙂 Tak for kommentar om fonden, den må jeg lige få tilføjet i teksten! En smutter. Kh Camilla

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR