Det er en kunst at koge ris! Heldigvis kan man sagtens lave perfekt kogte ris derhjemme helt uden riskoger eller andet specialudstyr. Det er min mor, der har lært mig at koge ris på denne måde, og det giver altid et godt slutresultat. Hun har boet i Thailand i fem år, så hun burde have nogle tricks.
Det er vigtigt at skylle risene godt med koldt vand. Det sikrer, at de ikke klumper sammen i gryden. Og ellers handler det egentlig om at gøre så lidt som muligt. Man skal ikke løfte på låget flere gange undervejs, men så vidt som muligt lade risene passe sig selv. Og så er tricket med at komme køkkenrulle eller et vistestykke mellem gryde og låg helt essentielt. Du kan helt selv vælge, om du vil gøre det, som jeg gør det og vente med at komme det mellem gryde og låg til midt i processen, eller du vil gøre som min mor gør og have det mellem gryde og låg hele tiden. Jeg synes det giver nogenlunde samme resultat.
Ingredienser
30 min / 4 portioner
- 4 dl jasmin- eller basmatiris
- 6 dl vand
- 1 tsk salt
Tip! Hvis du koger mere end 4 dl ris i en portion, kan det godt være, du skal bruge lidt mindre vand. Til store portioner ris foretrækker jeg at koge i en bred gryde eller en stor sauterpande med låg, så risene ikke ligger i for dybt et lag, så kan de nemlig godt blive mosede i bunden. Alternativt kan man koge i to gryder.
Sådan gør du
Skyl risene godt med koldt vand, f.eks. i en si. Kom i en mellemstor gryde med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog forsigtigt op.
Når vandet koger, lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min.
Efter de 10 minutter checker du, at der ikke er overskydende vand tilbage i gryden. Hvis der er, hældes det fra.
Læg et par stykker køkkenrulle (eller et rent viskestykke) mellem gryde og låg, og lad risene hvile i 10-15 min.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
hehe min mor kogte ris på samme måde som din. Det funger
Det gør det nemlig! Og det er jo ret enkelt lige så snart, man kan de små tricks.
Husk at skylle risen godt i flere hold vand.. dermed fjernes størstedelen af den arsen (kræftfremkaldende) ris indeholder, gælder OGSÅ for såkaldt økologisk ris…. samtidigt med at en del af stivelsen vaskes ud…
Det er ydermere en god ide, efter grundigt skyl, at sætte risen i blød i vand i ca. en ½-time før kogning… derved frigøres (gennem nedbrydning af phytin) de relativt få næringsstoffer i riskornene, således at kroppen bedre kan optage disse.
Hej
Spændende opskrift, som jeg rigtig gerne vil prøve af.
Efter de 10 første minutter – må risene så gerne være lidt hårde i det stadigvæk, inden man slukker for varmen og lader dem stå i 10 – 15 minutter?
Mvh. Tina
De skal ikke være færdigkogte efter de 10 minutter, de damper lige så stille færdigt de sidste 10-15 minutter. Vh Camilla
Spændende opskrift 🙂
Skal risene efter 10 minutter være gennemkogte, eller må de gerne have lidt hårdhed tilbage i sig?
Mvh. Tina