fbpx
  • Instagram
  • Bloglovin’
  • Facebook
  • Gå til kurv
Vegetarisk Hverdag
  • Forside
  • Kategorier
    • Asiatisk & Krydret
    • Bagværk & Dessert
    • Gode ting i brød
    • Bøffer & deller
    • Comfort food
    • Pasta
    • Salater
    • Supper & gryder
    • Sylte & fermentering
    • Vegansk
  • Tid
    • 5-15 min
    • 15-30 min
    • 30-45 min
    • 45-60 min
    • Mere end 1 time
  • Om & kontakt
    • Om Vegetarisk Hverdag
    • Foredrag
    • Kontakt
    • Samarbejder
  • Webshop
15-30 min, Vegansk  /  09/04/2020

Perfekt kogte ris – Sådan koger du basmati- og jasminris

Perfekt-kogte-ris

Det er en kunst at koge ris! Heldigvis kan man sagtens lave perfekt kogte ris derhjemme helt uden riskoger eller andet specialudstyr. Det er min mor, der har lært mig at koge ris på denne måde, og det giver altid et godt slutresultat. Hun har boet i Thailand i fem år, så hun burde have nogle tricks.

Det er vigtigt at skylle risene godt med koldt vand. Det sikrer, at de ikke klumper sammen i gryden. Og ellers handler det egentlig om at gøre så lidt som muligt. Man skal ikke løfte på låget flere gange undervejs, men så vidt som muligt lade risene passe sig selv. Og så er tricket med at komme køkkenrulle eller et vistestykke mellem gryde og låg helt essentielt. Du kan helt selv vælge, om du vil gøre det, som jeg gør det og vente med at komme det mellem gryde og låg til midt i processen, eller du vil gøre som min mor gør og have det mellem gryde og låg hele tiden. Jeg synes det giver nogenlunde samme resultat.

Ingredienser

30 min / 4 portioner

  • 4 dl jasmin- eller basmatiris
  • 6 dl vand
  • 1 tsk salt

Tip! Hvis du koger mere end 4 dl ris i en portion, kan det godt være, du skal bruge lidt mindre vand. Til store portioner ris foretrækker jeg at koge i en bred gryde eller en stor sauterpande med låg, så risene ikke ligger i for dybt et lag, så kan de nemlig godt blive mosede i bunden. Alternativt kan man koge i to gryder.

Sådan gør du

Skyl risene godt med koldt vand, f.eks. i en si. Kom i en mellemstor gryde med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog forsigtigt op.

Når vandet koger, lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min.

Efter de 10 minutter checker du, at der ikke er overskydende vand tilbage i gryden. Hvis der er, hældes det fra.

Læg et par stykker køkkenrulle (eller et rent viskestykke) mellem gryde og låg, og lad risene hvile i 10-15 min.

137 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.

Hvis du kan lide denne, så prøv også:

At koge kikærter til perfektion

 

At koge bønner til perfektion

 

Indlægsnavigation

Det bedste mad-TV på Youtube #1
Bulgogi Aubergine

6 comments

  • Anne-Mette Ribe
    17/10/2021

    hehe min mor kogte ris på samme måde som din. Det funger

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      17/10/2021

      Det gør det nemlig! Og det er jo ret enkelt lige så snart, man kan de små tricks.

      Reply
  • PeterF
    04/09/2021

    Husk at skylle risen godt i flere hold vand.. dermed fjernes størstedelen af den arsen (kræftfremkaldende) ris indeholder, gælder OGSÅ for såkaldt økologisk ris…. samtidigt med at en del af stivelsen vaskes ud…
    Det er ydermere en god ide, efter grundigt skyl, at sætte risen i blød i vand i ca. en ½-time før kogning… derved frigøres (gennem nedbrydning af phytin) de relativt få næringsstoffer i riskornene, således at kroppen bedre kan optage disse.

    Reply
  • Tina
    25/01/2021

    Hej
    Spændende opskrift, som jeg rigtig gerne vil prøve af.

    Efter de 10 første minutter – må risene så gerne være lidt hårde i det stadigvæk, inden man slukker for varmen og lader dem stå i 10 – 15 minutter?

    Mvh. Tina

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/01/2021

      De skal ikke være færdigkogte efter de 10 minutter, de damper lige så stille færdigt de sidste 10-15 minutter. Vh Camilla

      Reply
  • Tina
    24/01/2021

    Spændende opskrift 🙂
    Skal risene efter 10 minutter være gennemkogte, eller må de gerne have lidt hårdhed tilbage i sig?
    Mvh. Tina

    Reply

Share your thoughts Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlig vegetarisk inspiration med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om mig & VH
  • Kontakt & Copyright
  • Samarbejder
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Bloglovin'
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice: vegetariskhverdag@customersupport.dk
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR