fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag
  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Blog
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
Bønner & Linser, Mere end 1 time, Vegansk  /  21/10/2019

At koge bønner til perfektion

koge-boenner

Hvem havde troet at mit indlæg om at koge kikærter til perfektion ville være et af de mest besøgte indlæg her på domænet? Ikke mig, men det giver god mening på flere planer. Det smager fantastisk, og det er uendeligt meget billigere end at købe på dåse. Derfor er den naturlige opfølger selvfølgelig også at koge bønner til perfektion!

Selvom jeg er begyndt at koge mere selv, køber jeg selvfølgelig stadig kikærter og bønner på dåse. Det er ikke altid jeg husker at lægge i blød, og ofte er jeg ikke så god til at planlægge mine måltider i forvejen. Men jeg bliver bedre og bedre til det! Så der bliver efterhånden hjemmekogt en del bønner her i husholdningen på nørrebro.

Salt eller ikke salt, når man koger bønner

De fleste siger, at man ikke skal koge sine bønner med salt, fordi det kan være svært at koge dem helt cremede. Men der er jeg faktisk uenig. Smagen bliver uendeligt meget bedre med salt i kogevandet og du kan sagtens få helt møre bønner med salt. Ligesom med kikærterne bruger jeg natron-tricket og koger bønnerne op med natron. Det er med til at blødgøre deres skal.

Kogetid og opbevaring

Det er vigtigt at lægge bønnerne i blød, inden de koges, og at bønnerne koges møre, da de ellers indeholder lektin, som kan give maveproblemer. Jeg koger altid en hel pose bønner ad gangen. De holder sig mindst en uges tid i køleskabet og kan bruges i både gryderetter, supper og blendes til hummus.

Kogetiden for bønner varierer meget. Det er faktorer som hvilken slags bønne der er, hvor gamle de er og hvor længe de har ligget i blød, der kan ændre kogetiden markant. Derfor er der ikke nogen gylden formel på perfekte bønner, og jeg oplever ofte at bønner i samme pakke har forskellig kogetid. Nogle bliver simpelthen møre hurtigere end deres fætre og kusiner i gryden.

I køleskabet opbevarer jeg bønnerne i en stor beholder i deres kogevæske. Hvis jeg vil fryse dem hælder jeg væsken fra og vejer 240 grams portioner af, som jeg fryser ned hver for sig. Det svarer nemlig til en dåse.

Ingredienser

15-45 min (+ iblødsætning) / ca. 1250 g kogte bønner

  • En pose bønner (500g)
  • Masser af iblødsætningsvand fra hanen

Til kogningen:

  • 1,5-2 L frisk vand
  • 1 tsk natron
  • To håndfulde salt
  • Et fed hvidløg

Sådan koger du bønner

Bønner skal altid lægges i blød, inden man koger dem. Det kan enten være natten over, eller fra morgen til aften. Kom bare en pose tørrede bønner i en stor skål og hæld rigeligt koldt vand på.

Når bønnerne har ligget i blød i 8-12 timer hældes vandet fra og bønnerne kommes op i en gryde. Fyld på med vand til det dækker bønnerne og lidt til. Tilsæt 1 tsk natron til vandet, det hjælper med at blødgøre bønnerne.

Kog op og lad simre i fem minutter.

Tilsæt to håndfulde salt og 1 fed hvidløg til vandet og lad bønnerne simre til de er møre. Kogetiden varierer en del afhængigt af bønnesort, og også hvor gamle de tørrede bønner er. Jeg plejer at checke dem hver 15.-20. minut.

Når de er møre lader jeg dem stå og trække i kogevandet, det giver dem en endnu bedre smag. Opbevar i kogevæsken i køleskabet.

 

Opskrifter med bønner

Black bean chili

Hvid bønnecreme

Røget bønnegryde

Tacos med refried beans

Vegetarisk burger med sorte bønner

Perlebygsuppe med citron og hvide bønner

 

9 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.

Hvis du kan lide denne, så prøv også:

At koge kikærter til perfektion

 

Black bean chili

 

Indlægsnavigation

Græskarbygotto
Tom Kha – Thai nudelsuppe

4 comments

  • Anne
    21/10/2019

    Tak for indlægget! Jeg har også lige læst dine tips til at koge kikærter selv. Af en eller anden årsag skræmmer iblødsætningen mig, og jeg har derfor altid tyet til at købe dem på dåse eller i brikker. Hvordan kan det være, at du opbevarer bønnerne i kogevandet, men ikke kikærterne? Købte, kogte kikærter ligger også i vand?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      21/10/2019

      Hej Anne,
      Jeg har vist været lidt klodset i kikærteindlægget og ikke beskrevet det tydeligt nok, for jeg gemmer kikærterne i kogevandet præcis som med bønnerne. 🙂 Det må jeg hellere lige få rettet. Hvad er det ved iblødsætningen, der skræmmer dig? Kh Camilla

      Reply
      • Anne
        25/10/2019

        Hej igen
        Arh, okay 🙂
        Jeg tror mest, det er, fordi det pludseligt bliver en langstrakt proces, men det er jo en irrationel tanke, for det er jo ikke, fordi jeg skal overvære bønnerne eller kikærterne i den tid, de står i blød 😉

        Reply
        • Vegetarisk Hverdag
          28/10/2019

          Hehe, nej de passer sig selv. Men jeg forstår det så godt, det kræver lige lidt ekstra planlægning. Jeg bruger også stadig dåsebønner af den årsag. Det er dog fedt, når man får det gjort og bare har en masse bønner klar i køleskabet.

          Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR