Siden jeg startede Vegetarisk Hverdag har jeg haft en plan om at lave en opskrift på en vegetarisk burger med sorte bønner. Med ingredienser man kan finde hjemme i skabet eller i et almindeligt supermarked og uden en alt for lang tilberedningstid.
Det er nok den opskrift, hvor jeg har prøvet flest forskellige varianter af, men nu er jeg så tilfreds, at jeg gerne vil dele den med jer!
Hvis du er kødspiser og forventer dig noget, der direkte kan erstatte kødburger-oplevelsen, så vil jeg ikke prøve at bilde dig ind at en bønneburger kan blive til en kødburger. Det kan den af gode grunde ikke.
Når det er sagt, så smager de her burgere SÅ godt. De er saftige, de er propfyldt med umami, har lidt røget lækkerhed og er sprøde på ydersiden. Jeg synes, det er en vanvittigt god hjemmelavet vegetarisk burger, hvis jeg skal sige det selv.
Ingredienser
30-45 min / 4 små eller 3 store burgere
- 1 dåse sorte bønner (ca. 240g)
- 1,5 dl havregryn
- 0,5 dl usaltede, uristede cashewnødder
- 1 spsk worcestershire sauce*
- 1 spsk olivenolie
- 1 æg
- 1 god tsk dijonsennep
- 0,5 tsk løgpulver eller 1 spsk ristede løg (knus til pulver)
- 0,5 tsk røget paprika
- 0,25-0,5 tsk salt og masser af peber
- Evt. 0,5-1 spsk soja
*Psst, der er ansjoser i, så skift evt ud med soja eller vegansk worcestershire.
Desuden: Burgerboller (brioche er lækkert), modnet cheddar og grønt efter eget valg (vi havde iceberg salat, tomat, syltede agurker, rå løg og ketchup). Lidt ovnstegte kartofler til er heller ikke dumt, så kan man passende lave ekstra mayo.
Chipotlemayo
Til 3-4 burgere, lav evt. ekstra til kartofler
- 4-5 spsk mayo
- Stødt Chipotle efter smag
- Et squeeze lime eller citronsaft
- En smule sirup
Sådan gør du
Hæld vandet fra bønnerne og skyl dem. Lad dem dryppe af og tør dem godt i et rent viskestykke eller lidt køkkenrulle. Blend eller mos bønnerne med en gaffel til de er godt mosede, men der er lidt bønnestykker tilbage. Hak cashewnødderne i mindre stykker á cirka 2-5 mm størrelse.
Bland alle ingredienserne og lad stå i 20 min. Imens forbereder du grøntsager og blander en chipotlemayo.
Når bønnefarsen har hvilet kan du evt stege en lille prøve eller bare smage farsen til rå. Hvis farsen er lidt for løs kan du tilsætte lidt rasp eller havregryn, hvis den er for tør, tilsæt lidt vand eller soja (hvis den behøver salt).
Konsistensen skal være fugtig, men ikke for våd. Hvis den kan formes til bøffer er den fin!
Form til fire små eller tre store bøffer, som steges i rigeligt olie og smør. Læg dem på ved høj varme og skru ned til middel. Vend dem først, når de er blevet flot brune på den ene side.
Steg på den anden side i et par minutter og læg så osten på mens bøfferne ligger i panden. Læg evt et stort grydelåg over panden, så smelter osten bedre.
Nu mangler du bare at samle din burger!
Vi havde her: chipotlemayo, ketchup, strimlet icebergsalat, burger m. cheddar, syltede løg, tomat og helt tynde, rå løgringe som havde ligget i koldt vand i 20 min (gør dem mindre intense i smagen). NOM.