fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag
  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Blog
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
45-60 min, Comfort food, Vegetariske bøffer & deller  /  21/01/2019

Svenske vegeboller med valnødder, svampe & gouda

svenske-kodboller

Det er mandag i januar og det sner. Så vær god ved dig selv, gå tidligt hjem fra arbejde og lav svenske vegeboller med valnødder svampe og goudaost. Server med kartoffelmos, flødesovs og tyttebærsyltetøj. Det var så lidt. 😘

Du kan sagtens lave en kæmpe portion en søndag og fryse ned efter de er blevet kogt. Eller bare gemme i køleskabet og så tage dem ud og stege dem gyldenbrune, når du vil spise dem i løbet af ugen. Og så er de faktisk også super gode i en tomatsovs med spaghetti, så du kan lave mad til flere dage ved at lave en stor portion svenske vegeboller. Jeg tror også denne opskrift kan være et rigtigt børnehit!

Psst.. Har du købt min bog?

Denne opskrift er med i min første kogebog "Vegetarisk i aften?" sammen med over 50 andre smagfulde og nemme vegetariske opskrifter.

Køb den her

Svenske vegeboller

45-60 min / 25-30 små boller

  • 2 håndfulde (ca. 1 dl) tørret svamp (tragtkantarel, karl johan og/eller trompetsvamp)
  • 1 løg
  • 1 dl valnødder
  • 1 dl solsikkekerner (eller usaltede cashews)
  • 1 dl rasp
  • 1 spsk sennep (dijon el. lign)
  • 2 dl fint revet lagret gouda (eller cheddar)
  • 2 æg
  • 2 spsk olivenolie
  • 2 spsk soja
  • Salt & peber
  • Grøntsagsfond
  • Smør

Sådan gør du

Hæld et par dl kogende vand over de tørrede svampe.

Rist solsikkekerner/cashews til de er gyldne. Snit løget fint og svits langsomt i smør til det bliver gyldenbrunt. Når kernerne/nødderne er let afkølede blendes de fint sammen med valnødderne.

Kram vandet ud af svampene (gem vandet til sovs!) og skær dem i små stykker. Bland alle in-gredienserne (t.o.m. soja) og lad hvile i 10-15 min.

Steg evt en prøve. Smag til med salt og peber. Rul til små kugler af ca. 2 cm i diameter – de vokser, når de bliver kogt. Tilsæt ekstra rasp til farsen, hvis den er for våd at rulle.

Kog bollerne i grøntsagsfond i 7 min ad 2-3 omgange. Steg bagefter i masser af smør.

Servér med kartoffelmos, sovs & tyttebær-syltetøj.

Vegetarisk sovs

Jeg har desværre ikke en decideret opskrift endnu, men komponenterne er som følger:

Steg evt lidt løg/gulerod/knoldselleri/hvidløg som base

Tilsæt et godt skvæt rødvin

1 spsk grøntsagsfond/1 bouillonterning eller 1 spsk miso paste + 2 dl vand

Svampevandet og evt lidt ekstra svampe

Evt lidt timian og/eller et laurbærblad

Lad simre rigtig godt sammen. Si sovsen, rund af med fløde og jævn med maizena.

Smag til med: Soja, dijonsennep, masser af peber og æblecidereddike/balsamico/ribsgele. Tænk på at du skal finde en balance af salt, sødt, surt, fedt og umami!

56 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Vegetarisk burger med sorte bønner 

 

Svenske kartoffel-pandekager med stegte østershatte

 

Indlægsnavigation

Vegetarisk burger med sorte bønner, cheddar & chipotlemayo
Citronpasta med stegt grønkål

7 comments

  • ILM
    27/10/2022

    Hej,
    Kan man bruge andet end valnødder. Jeg er allergisk overfor for nødder.
    Vh

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      27/10/2022

      Hej! Er du allergisk overfor alle nødder eller er der nogle du godt kan spise? Ville måske gå med 1 dl græskarkerner i stedet for valnødderne. 🙂 Kh Camilla

      Reply
  • Olivia
    23/03/2021

    Rigtig lækker ret. Kan vegebollerne fryses?
    Mvh Olivia

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      24/03/2021

      Sagtens! Frys dem efter de er kogt, og så kan de smides direkte på panden til stegning fra fryseren. 🙂

      Reply
  • Sabrina
    09/12/2020

    Jeg faldt lige over din opskrift, og synes virkelig den lyder lækkert! Jeg vil dog lige høre, om man ikke kan bruge friske svampe i stedet for tørrede? I så fald, hvor mange skal man så bruge

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/12/2020

      Jeg ville helt klart holde mig til de tørrede. De har en umami-smag, som man ikke kan få frem i friske svampe. Du kan få dem i alle større supermarkeder i grøntafdelingen, og ellers i asiatiske supermarkeder. Jeg har ikke prøvet at lave dem med friske svampe. 🙂

      Reply
    • Sofie
      24/12/2020

      Hej – Jeg laver dem altid med friske og jeg synes de smager super skønt! 🙂

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR