Det er mandag i januar og det sner. Så vær god ved dig selv, gå tidligt hjem fra arbejde og lav svenske vegeboller med valnødder svampe og goudaost. Server med kartoffelmos, flødesovs og tyttebærsyltetøj. Det var så lidt. 😘
Du kan sagtens lave en kæmpe portion en søndag og fryse ned efter de er blevet kogt. Eller bare gemme i køleskabet og så tage dem ud og stege dem gyldenbrune, når du vil spise dem i løbet af ugen. Og så er de faktisk også super gode i en tomatsovs med spaghetti, så du kan lave mad til flere dage ved at lave en stor portion svenske vegeboller. Jeg tror også denne opskrift kan være et rigtigt børnehit!
Svenske vegeboller
45-60 min / 25-30 små boller
- 2 håndfulde (ca. 1 dl) tørret svamp (tragtkantarel, karl johan og/eller trompetsvamp)
- 1 løg
- 1 dl valnødder
- 1 dl solsikkekerner (eller usaltede cashews)
- 1 dl rasp
- 1 spsk sennep (dijon el. lign)
- 2 dl fint revet lagret gouda (eller cheddar)
- 2 æg
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk soja
- Salt & peber
- Grøntsagsfond
- Smør
Sådan gør du
Hæld et par dl kogende vand over de tørrede svampe.
Rist solsikkekerner/cashews til de er gyldne. Snit løget fint og svits langsomt i smør til det bliver gyldenbrunt. Når kernerne/nødderne er let afkølede blendes de fint sammen med valnødderne.
Kram vandet ud af svampene (gem vandet til sovs!) og skær dem i små stykker. Bland alle in-gredienserne (t.o.m. soja) og lad hvile i 10-15 min.
Steg evt en prøve. Smag til med salt og peber. Rul til små kugler af ca. 2 cm i diameter – de vokser, når de bliver kogt. Tilsæt ekstra rasp til farsen, hvis den er for våd at rulle.
Kog bollerne i grøntsagsfond i 7 min ad 2-3 omgange. Steg bagefter i masser af smør.
Servér med kartoffelmos, sovs & tyttebær-syltetøj.
Vegetarisk sovs
Jeg har desværre ikke en decideret opskrift endnu, men komponenterne er som følger:
Steg evt lidt løg/gulerod/knoldselleri/hvidløg som base
Tilsæt et godt skvæt rødvin
1 spsk grøntsagsfond/1 bouillonterning eller 1 spsk miso paste + 2 dl vand
Svampevandet og evt lidt ekstra svampe
Evt lidt timian og/eller et laurbærblad
Lad simre rigtig godt sammen. Si sovsen, rund af med fløde og jævn med maizena.
Smag til med: Soja, dijonsennep, masser af peber og æblecidereddike/balsamico/ribsgele. Tænk på at du skal finde en balance af salt, sødt, surt, fedt og umami!
Tusind tak for en virkelig dejlig opskrift. Min søn på 7 spiste med største fornøjelse, så sammen med halloumifrikadellerne, er de vist en ny favorit for ham. Utroligt hvad der kan ryge ned bare det ligner en frikadelle😂❤️
Fantastisk! Mit barn spiser kun fiskefrikadeller, men jeg håber hun udvider frikadelle-repertoiret på sigt, hehe
Hvor meget grøntsagsfond skal der i farsen?
Hej Janus, Der skal ikke grøntsagsfond i farsen, men du bruger den til at koge bollerne i inden stegning. Kh Camilla
Hej,
Kan man bruge andet end valnødder. Jeg er allergisk overfor for nødder.
Vh
Hej! Er du allergisk overfor alle nødder eller er der nogle du godt kan spise? Ville måske gå med 1 dl græskarkerner i stedet for valnødderne. 🙂 Kh Camilla
Rigtig lækker ret. Kan vegebollerne fryses?
Mvh Olivia
Sagtens! Frys dem efter de er kogt, og så kan de smides direkte på panden til stegning fra fryseren. 🙂
Jeg faldt lige over din opskrift, og synes virkelig den lyder lækkert! Jeg vil dog lige høre, om man ikke kan bruge friske svampe i stedet for tørrede? I så fald, hvor mange skal man så bruge
Jeg ville helt klart holde mig til de tørrede. De har en umami-smag, som man ikke kan få frem i friske svampe. Du kan få dem i alle større supermarkeder i grøntafdelingen, og ellers i asiatiske supermarkeder. Jeg har ikke prøvet at lave dem med friske svampe. 🙂
Hej – Jeg laver dem altid med friske og jeg synes de smager super skønt! 🙂