fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
30-45 min, Comfort food  /  11/01/2024

Mos og sovs (med grillet savoy, svamp & tyttebær)

Mos-og-sovs

Det er en kæmpe misforståelse, at januar skal være en måned af helse og slankekure. This is the time for hyggemad! Hele vores system skriger efter noget reelt og nærende, så her er en comfy ret to the rescue. Mos og sovs! Med ovngrillet savoy, svampe og tyttebær.

Vi har et ret kræsent barn hjemme hos os, og efter vi begyndte at blende bønner i sovser for at få mere næring i hende, har vi faktisk ikke set os tilbage. Det fungerer genialt som jævning af sovser og det hele mætter meget mere.

Du kan nemt lave retten her vegansk ved at erstatte mælkeprodukterne med veganske alternativer. Og sovsen kan sagtens laves i dobbeltportion, så du kan fryse halvdelen til en anden dag.

Mos og sovs (med grillet savoy, svamp & tyttebær)

45 min / 4 portioner

Ingredienser

Sovs
  • 1-2 løg
  • 1 hvidløgsfed
  • 4 svampe (fra pakken nævnt under “i ovnen”)
  • 1 spsk olie/smør
  • 0,5 tsk salt
  • 2 laurbærblade
  • 2 kviste timian eller rosmarin
  • 0,5 dl vin (både hvidvin og rødvin fungerer her)
  • 1 spsk miso eller konc. grøntsagsfond
  • 1 spsk soja
  • 1 spsk sirup
  • 1,5 dl vand
  • Sort peber
  • 400 g (en dåse) bønner med lage (her borlotti, men kunne også være butter beans)
  • 150 g cream cheese
Mos
  • 1 kg kartofler
  • 3 dl mælk
  • 125 g smør
  • 2 kviste timian eller rosmarin
  • Salt efter smag
I ovnen
  • 1 savoy kål
  • 1-2 pakker valgfrie svamp (her østershatte)
  • 2-3 spsk neutral olie
  • 1 tsk salt
  • Sort peber
Til servering
  • Tyttebærsyltetøj eller ribsgelé

Sådan gør du

Tænd ovnen på 225 grader varmluft.

Sovs, trin 1

Hak løg, hvidløg og svampe groft. Svits i en lille gryde sammen med olie/smør og salt i et par minuter, til det har rigtig god farve.

Tilsæt laurbærblade, timian/rosmarin og vin. Kog godt igennem. Tilsæt nu miso/koncentreret fond, soja, sirup, vand, godt med friskkværnet sort peber og bønner til gryden. Kog op og lad simre 10-15 min.

Mos, trin 1

Skræl kartoflerne (behold skrællerne!) og skær i kvarte. Kom op i en gryde, dæk med vand og tilsæt en spsk salt. Kog op og lad simre, til de er møre. Ca. 7-10 minutter.

Skrællerne kommes i en mindre gryde, sammen med mælk, smør og rosmarin eller timian og varmes op til kogepunktet. Sluk for varmen og lad stå og trække.

I ovnen

Imens deles savoykålen i 8 både og lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade, sammen med de resterende svampe, olie og salt og peber.
Bag i ovnen i ca. 20 minutter. Vend bagepladen midtvejs. Grøntsagerne er færdige, når de har godt med farve.

Mos, trin 2

Når kartoflerne er møre, hældes vandes fra. Kog igen mælken op og si henover kartoflerne. Mos fint med en kartoffelpresser (hvis du har sådan en), et piskeris eller en stavblender. Smag til.

Sovs, trin 2

Fjern krydderurterne fra sovsen og kassér. Tilsæt cream cheese og blend helt smooth med en stavblender.

Kog op og smag til med mere soja, hvis den mangler lidt dybde og måske lidt eddike, hvis den har brug for lidt syre.

Server med nogle gode skeer tyttebærsyltetøj. Ribsgelé er også fint!

11 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Svampestroganoff

 

Svampesuppe med grønkålstopping

 

Indlægsnavigation

Vi skal bo på landet i et år
Nudelsuppe m. hoisin

4 comments

  • Marianne K.
    28/01/2025

    Sindssygt god og sammenhængende ret. Godt tip med kartoffelskrællerne og den lune mælk, og ikke mindst er det en virkeligt god sovs.

    Reply
  • Ida
    05/02/2024

    Kan man erstatte savoy med noget?

    Reply
    • Julie Top-Nørgaard
      12/03/2024

      Hvad skal der ske med de der kartoffelskræller – er det bare mig der ikke kan regne det ud?
      Kh Julie
      Ps sovsen dufter fantastisk

      Reply
      • Vegetarisk Hverdag
        25/03/2024

        De skal sies fra inden mælken tilsættes til mosen. 🙂

        Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR