For en måneds tid siden arbejdede jeg med Johanne og Inez fra Smag og Rum – et cateringfirma, der laver smuk og velsmagende vegetarisk mad (anbefaler hvis du har brug for lækker catering!). En af dagene lavede de en græskarbygotto, som var så lækker, at jeg blev nødt til at lave min egen version herhjemme. En varmende og skøn ret her i oktober!
Du kan sagtens forberede græskarmosen en dag eller to i forvejen, eller lave en stor portion og smide i fryseren. Så har du mindre at lave, hvis du får gæster, og den kan også bruges som base til græskarsuppen med kokosmælk, som er en klassiker herhjemme.
Græskarbygotto
45-60 min / 4-6 portioner
Ingredienser
- 1 hokkaido græskar
- 4-5 fed hvidløg
- 1 god dusk timian, groft hakket
- Olivenolie
- Salt
- 1-2 løg
- 4 dl perlebyg
- 1,5 dl hvidvin
- 0,5 L grøntsagsfond
- 0,5-1 citron
Desuden
- Ristede græskarkerner
- Grønne grøntsager som kål, grønne bønner etc. er lækre som tilbehør/topping
Sådan gør du
Varm ovnen op til 225 grader varmluft.
Skyl græskaret og skær over i to halve. Fjern indmaden og skær i både á cirka 2 cm bredde. Jeg lader skallen sidde på. Fordel på en bageplade.
Skær et lille snit i siden af hvidløgsfedene, men lad skallen sidde på. Fordel over græskarret sammen med timian, giv et godt drys olie og salt og bland godt sammen. Sæt i ovnen, til græskaret er brunet (ca. 25 min).
Finhak løget og steg i 5 mins tid i en stor gryde, til det er blødt og let gyldent. Tilsæt perlebyggen og steg med i 5 mins tid.
Tilsæt hvidvinen, skru op for varmen og lad koge igennem. Tilsæt så grøntsagsfonden. Læg låg på og lad simre i 25-35 min.
Når græskaret er brunet tages det ud af ovnen. Fjern skallen fra hvidløgsfedene og blend så hele molevitten sammen med saften fra en halv citron til en cremet mos. Smag til med salt og peber.
Når perlebyggen er færdigkogt, men stadig har en smule bid, tilsættes mosen til gryden. Smag til med salt, peber og eventuelt mere citronsaft.
Server med et drys olivenolie og ristede græskarkerner som topping. Lidt grønne grøntsager til er også lækkert.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Vildt lækker og nem græskarbygotto. Måtte dog hælde meget mere væske (vand) i gryden til at koge perlebyggen.
Dejligt at høre! Jeg kan forestille mig, at vandmængden kan variere meget afhængigt af perlebygtype. 🙂
Jeg bliver simpelthen nødt til at rose dig. På ingen tid er denne blog blevet min absolutte yndlings! Jeg er simpelthen VILD med, at mange af dine opskrifter er ægte comfort-food. Noget jeg ofte mangler på andre vegetarblogs. Samtidig er smagene lige i skabet, og både beluga-bolo, hallumi stroganoff (som jeg allerede har lavet to gange) og dine speghettiretter er blevet favoritter herhjemme. Så tusinde tak. Du gør det så inspirerende at være vegetar.
Tak!! Den kommentar gemmer jeg altså lige til en grå regnvejrsdag. Du nævner alt jeg gerne vil udtrykke og dele med bloggen her, så det er jeg så glad for. ❤️