Jeg har glædet mig ret meget til at dele opskriften på denne halloumi stroganoff – en barndomsklassiker i nye klæder! Tror det her kan blive den helt store familiefavorit. Halloumien bliver blød og lækker i sovsen og flødesovs og ris er der aldrig nogen, der har fortrudt at lave til aftensmad. Nu hvor efteråret rigtig er ankommet har vi brug for lidt flødesovs, am I right?
Du kan spise halloumi stroganoff som den er med ris eller kartoffelmos, eller du kan servere lidt grønt til. En frisk grøn salat, lidt blancherede grønne bønner eller stegt broccoli med et squeeze citronsaft går godt til den cremede stroganoff.
Opskriften er også med i min første kogebog Vegetarisk i aften?
Ingredienser
30-45 min / 4 portioner
- 1 stort løg
- 1-2 spsk neutral olie
- 250 g markchampignon
- 1 fed hvidløg
- 1,5 spsk æblecidereddike
- 1 tsk estragon
- 3 spsk tomatkoncentrat
- 1 spsk konc. grøntsagsfond (eller den mængde, der anbefales til 5 dl vand på pakken)
- 2-3 dl vand
- 2,5 dl fløde
- 1 tsk dijonsennep
- 400 g halloumi
Tilbehør: Fuldkornsris og hakket persille. Evt stegt broccoli eller grønne bønner.
Sådan gør du
Sæt ris over.
Løg skæres i strimler eller som du godt kan lide det. Steg ved lav varme i rigeligt olie i en sauterpande eller gryde med et drys salt.
Champignonerne renses og skæres i skiver. Steg svampene ved høj varme på en pande med et drys salt til al væden er fordampet, og de er fine og gyldne. Tilsæt evt en klat smør undervejs. Imens hakkes hvidløget fint.
Tilsæt hvidløg og champignon til løgene sammen med tomatkoncentrat og lad stege et par minutter. Tilsæt mere olie hvis det behøves.
Tilsæt æblecidereddiken og estragon. Lad eddiken koge godt igennem.
Tilsæt grøntsagsfond og vand. Lad koge op og simre i et par minutter. Tilsæt så fløden.
Lad sovsen simre forsigtigt uden låg. Tilsæt mere vand undervejs efter behov.
Skær halloumien i 1 cm strimler på den korte led. Steg stykkerne gyldne ved middel varme. Hvis du føler, de sætter sig fast på panden, så prøv at lade dem stege lidt længere, før du vender dem. De er nemmere at vende, når de har stegeskorpe.
Når halloumien er gyldenbrun tilsættes den til sovsen. Smag til med salt, peber og evt mere eddike og sennep efter behov og smag.
Server med ris og finthakket persille. Og evt lidt grønt på siden.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Har du en ide til, hvad man kan erstatte svampene med? Det er der desværre ingen der spiser herhjemme.
I princippet kan du udelade dem, men du kan også komme andre grøntsager som broccoli, fennikel, blomkål eller lignende i for mere fylde. Eller linser/bønner.
Skal fonden tilsættes koncentreret eller blandes op med vand? jeg blev forvirret af parenteserne 🙂
Koncentreret! 🙂 Ikke noget vand. Det er bare hvis man nu har en anden slags fond, end den jeg bruger.
Den her ret er noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt.
Nu har jeg så fået en baby med mælkeallergi, så vil høre, om du har erfaring med en vegansk version? Kan aubergine, tofu (seitan?) eller andet erstatte haloumien nogenlunde fornuftigt?
Fantastisk! Og så lidt mindre fantastisk med den mælkeallergi. I min bog foreslår jeg at man kan erstatte halloumien med stegte østershatte! Der tror jeg faktisk, du får den bedste konsistens. Ellers har jeg også lavet den med både bønner og kogte linser, og det er også lækkert, omend det er noget lidt andet. Seitan kan sikkert også noget, hvis du ikke er til svampe. Men østershatte er ikke så kraftige i deres svampesmag.
Hej, hvilken slags fløde bruger du?
Jeg bruger helt almindelig 38 % piskefløde, men du kan også bruge havrefløde eller madlavningsfløde, hvis du foretrækker det.
Bruges der frisk eller tørret estragon?
Hej! Du kan bruge begge dele, jeg brugte tørret her. 🙂 Hvis du bruger frisk ville jeg nok bruge omkring 1 spsk. Vh Camilla