fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag
  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Blog
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
15-30 min, Vegansk  /  09/04/2020

Perfekt kogte ris – Metode & kogetid for basmati- & jasminris

Perfekt-kogte-ris

Det er en kunst at koge ris! Heldigvis kan man sagtens lave perfekt kogte ris derhjemme helt uden riskoger eller andet specialudstyr. Det er min mor, der har lært mig at koge ris på denne måde, og det giver altid et godt slutresultat. Hun har boet i Thailand i fem år, så hun har de helt gode tricks.

Skyl dine ris, inden du koger dem

Det er vigtigt at skylle risene godt med koldt vand, inden du koger dem. Det sikrer, at de ikke klumper sammen i gryden, da man får skyllet en del af stivelsen af.

Jeg foretrækker at skylle mine ris direkte i gryden. Jeg dækker risene med koldt vand og vender dem nænsomt i vandet i 5-10 sekunder, hælder vandet fra og gentager cirka tre gange.

Lad risene passe sig selv

Man skal ikke løfte på låget flere gange undervejs, men så vidt som muligt lade risene passe sig selv. Og så er tricket med at komme køkkenrulle eller et vistestykke mellem gryde og låg helt essentielt. Du kan helt selv vælge, om du vil gøre det, som jeg gør det og vente med at komme det mellem gryde og låg til midt i processen, eller du vil gøre som min mor gør og have det mellem gryde og låg hele tiden. Jeg synes, det giver nogenlunde samme resultat.

Hvilken kogetid har ris?

Jeg lader mine jasmin- og basmatiris simre forsigtigt i 10 minutter, og så slukker jeg for varmen og lader jeg dem dampe færdigt i 10 efterfølgende minutter. Virker hver gang.

Sådan koger du ris til perfektion

30 min / 4 portioner

Ingredienser

  • 4 dl jasmin- eller basmatiris
  • 6 dl vand
  • 1 tsk salt

Tip! Hvis du koger mere end 4 dl ris i en portion, kan det godt være, du skal bruge lidt mindre vand. Du kan checke vandmængden ved at stikke din pegefinger ned under vandoverfladen, til din fingertip når risene. Der skal være vand over risene svarende til dit første fingerled.

Til store portioner ris foretrækker jeg at koge i en bred gryde eller en stor sauterpande med låg, så risene ikke ligger i for dybt et lag, det gør det nemlig svært at koge risene jævnt, og så bliver de mosede i bunden. Alternativt kan du koge i to gryder.

Sådan gør du

Skyl risene godt med koldt vand. Jeg foretrækker at komme dem direkte i gryden, hælde godt med koldt vand over og vende risene nænsomt med hånden i 5-10 sekunder, hælde vandet fra og gentage – i alt tre gange. Lettest at gøre over håndvasken. Du kan også skylle dem i en finmasket si, hvis du synes, det er lettere.

Kom i en mellemstor gryde eller sauterpande med 6 dl vand og 1 tsk salt. Kog forsigtigt op.

Når vandet koger, lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min.

Læg et par stykker køkkenrulle (eller et rent viskestykke) mellem gryde og låg, og lad risene hvile i 10-15 min.

180 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.

Hvis du kan lide denne, så prøv også:

At koge kikærter til perfektion

 

At koge bønner til perfektion

 

Indlægsnavigation

Det bedste mad-TV på Youtube #1
Bulgogi Aubergine

7 comments

  • Diana Brix Laursen
    10/03/2023

    Jeg skal lave ris til Chiken Cashewnødder i dag og Boller I Karry i morgen da madservice kommer med brune ris hvilket min mave ikke kan klare og ved god de er de bedste at spise i stedet for hvide ris, men når jeg får kramper I maven(Venstre side) så holder jeg mig til Jasminris

    Reply
  • Anne-Mette Ribe
    17/10/2021

    hehe min mor kogte ris på samme måde som din. Det funger

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      17/10/2021

      Det gør det nemlig! Og det er jo ret enkelt lige så snart, man kan de små tricks.

      Reply
  • PeterF
    04/09/2021

    Husk at skylle risen godt i flere hold vand.. dermed fjernes størstedelen af den arsen (kræftfremkaldende) ris indeholder, gælder OGSÅ for såkaldt økologisk ris…. samtidigt med at en del af stivelsen vaskes ud…
    Det er ydermere en god ide, efter grundigt skyl, at sætte risen i blød i vand i ca. en ½-time før kogning… derved frigøres (gennem nedbrydning af phytin) de relativt få næringsstoffer i riskornene, således at kroppen bedre kan optage disse.

    Reply
  • Tina
    25/01/2021

    Hej
    Spændende opskrift, som jeg rigtig gerne vil prøve af.

    Efter de 10 første minutter – må risene så gerne være lidt hårde i det stadigvæk, inden man slukker for varmen og lader dem stå i 10 – 15 minutter?

    Mvh. Tina

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/01/2021

      De skal ikke være færdigkogte efter de 10 minutter, de damper lige så stille færdigt de sidste 10-15 minutter. Vh Camilla

      Reply
  • Tina
    24/01/2021

    Spændende opskrift 🙂
    Skal risene efter 10 minutter være gennemkogte, eller må de gerne have lidt hårdhed tilbage i sig?
    Mvh. Tina

    Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR