For et par måneder siden blev jeg spurgt, om jeg ville bidrage til Folkekirkens Nødhjælp’s kampagne Klimadysten. En kulinarisk udfordring på fem uger, som giver inspiration til, hvordan man kan spise mere klimavenligt. Det ville jeg gerne!
Nu er vi endelig nået til uge 4 i udfordringen, hvor jeg bidrager med lidt ekstra inspiration til at spise vegetarisk på budget. Temaet for ugen er nemlig “Spis og drik til aften for under en 20’er pr person”. I den anledning har jeg samlet 10 budgetvenlige vegetariske opskrifter, der både er gode for pengepungen og for vores klima. Og så smager de selvfølgelig fremragende!
Jeg synes, det er en fantastisk udfordring at spise vegetarisk på budget, for det er virkelig ikke svært at lave noget, der på trods af den lave pris alligevel opleves som et mættende festmåltid. Håber I bliver inspirerede!
Ti opskrifter, der gør det nemt at spise vegetarisk på budget
Black bean chili
Vegansk
Denne chili er en af mine absolutte favoritter. Der er i min bog få ting, der er mere tilfredsstillende end krydrede gryderetter. Bønnerne mætter godt, og med lidt koriander, ris, lime og friske grøntsager til er der ikke et øje tørt.
Mit bedste sparetip? Kog bønnerne selv, det er så meget billigere. Læg bønnerne i blød om morgenen og kog dem i frisk vand med 1 tsk natron i kogevandet, så bliver de møre og lækre på ingen tid. Bønner der normalt skal koge en time kan være færdige på 20-40 min afhængigt af hvor længe de har ligget i blød.
Citronpasta med stegt grønkål
Vegetarisk
Citronpasta er så taknemmeligt. Med meget få ingredienser kan du trylle et festmåltid frem! Der er en anelse vin i opskriften her og det giver en dybde i smagen. I Rema 1000 kan man f.eks. købe halve flasker for en 20’er, så det behøver ikke vælte budgettet, men kan løfte en enkel ret til nye højder.
Steg noget kål eller grønt til, som er i sæson. Det behøver ikke være grønkål.
Perlebygsuppe med citron og hvide bønner
Vegansk
Denne ydmyge suppe er så tilfredsstillende og comfy, og er sæsonvenlig hele året. Den er lige god på en regnvejrsdag om foråret eller sommeren, en ruskende efterårsdag, eller en kold og mørk vinterdag. Og så kan den laves med ingredienser, som jeg i hvert fald oftest har derhjemme. Du kan også sagtens bruge perlespelt, hvis det er det du lige har stående.
Har du ikke hvide bønner eller er det ikke lige dig? Så lav den med f.eks. kikærter. Hvis du køber dem tørrede og selv koger dem sparer du en masse gode kroner, som du kan bruge på andet. Man kan sagtens fryse kogte bønner ned i portionsstørrelser og bruge dem en anden dag.
Tomatrisotto
Vegetarisk
Risotto er en vegetarisk klassiker, men har du prøvet at lave tomatrisotto? Det er både smukt og billigt!
Broccolini som jeg har stegt her på billedet kan nogle gange fås på tilbud ellers er det lidt en luksus. Find danske grøntsager i sæson, så holder du nemt prisen nede. Her i maj kunne det for eksempel være asparges eller en salat på spæde grønne forårsblade.
Hvis du vil holde det rigtig billigt og blæret, hvorfor så ikke tage ud i naturen og finde nogle spiselige forårsplanter, som du kan dampe eller lave en grøn salat af? På Vild mad kan du læse om, hvad der kan plukkes på denne årstid. Naturen er GRATIS, you guys.
Parmesan er selvfølgelig en luksusvare, men der skal ikke meget til for at løfte en opskrift. En billigere mulighed er at købe grana padano eller lignende, men smagen er ikke lige så intens, så man bruger typisk lidt mere. Det er dog helt op til dig! For at lave risottoen her vegansk kan du udelade parmesanen eller måske erstatte med gærflager eller vegansk parmesan.
Ovnbagte rodfrugter med hummus & fladbrød
Vegansk
Her er en tidsløs klassiker, der aldrig går af mode! Lav en perfekt hummus, rist nogle rodfrugter eller andre grøntsager i ovnen og spis med et drys citron og fladbrød eller pitabrød til. Det er så rørende enkelt og godt, at man ikke fatter det.
Opskriften her er med rødbede, men du bruger selvfølgelig bare grøntsager, der er i sæson. Retten her kan laves når som helst på året og er en evig favorit.
Enkel hverdagsvenlig ramen
Vegetarisk (Vegansk hvis du erstatter ægget med stegt tofu)
Vi kan også bare kalde den nudelsuppe, for det behøver slet ikke at være fancy. Uanset hvad er det her sådan et hyggeligt måltid, som ikke koster alverden. Og hvis dit spisekammer ligner mit er der kun ingredienser i, som du finder hjemme i køkkenskabene.
Smørstegt Gnocchi
Vegetarisk
Kan du lade være med at savle, når du ser det her billede? Jeg kan ikke. Bare lav den her ret…
Røget bønnegryde
Vegansk
Jeg har begået den store fejl at gifte mig med en person, der ikke så godt kan lide røgsmag. Heldigvis har vi meget andet til fælles, for der er få ting, jeg bedre kan lide end gryder med et twist af noget røget. Specielt i det vegetariske køkken giver røgsmagen så meget dybde til en ret. Denne gryde er ingen undtagelse og super nem at lave!
Gulerodssuppe med røde linser
Vegansk
Guleroden. En grøntsag, som vi hylder alt alt for lidt. En hjørnesten i det danske køkken! Denne suppe er også genial til at undgå madspild, da man sagtens kan smide sine triste grøntsagsrester fra køleskabet i.
Spaghetti med broccolipesto
Vegetarisk
Den sidste opskrift i denne omgang er spaghetti med broccolipesto. Det er egentlig bare et lidt andet take på klassikeren spaghetti med pesto, hvor de lidt dyrere ingredienser som basilikum og pinjekerner er skiftet ud med broccoli og solsikkekerner. Det smager fortrinligt!
Mere billig vegetarisk aftensmad
Der er masser af andre opskrifter her på siden, som også er budgetvenlige, så det er bare at kigge rundt. På forsiden er der en oversigt med alle opskrifterne, og du kan også kigge i de forskellige kategorier. At spise vegetarisk på budget er heldigvis ikke svært.
Skriv endelig en kommentar eller klik på hjertet, hvis du kunne lide indlægget! Jeg elsker at have en dialog med jer.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller på Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Jeg syntes det er sjovt at prøve at lave anderledes mad jeg har lavet nogle af jeres retter og jeg mangler lige et par stykker mere at lave hilsen fra Hanne.
Hej Hanne,
Dejligt at høre, at det er en god oplevelse for dig at prøve nye retterr af! Nysgerrighed er det vigtigste, når det kommer til madlavningen, synes jeg. Mvh Camilla