Første gang jeg stødte på tomatrisotto var i Hugh Fearnley-Whittingstalls bog “Veg Everyday” (en bog jeg anbefaler varmt!). Den opskrift kræver en tomatsovs lavet på langtidsbagte tomater i ovnen, og hvem har tid til det på en hverdag? Så jeg satte mig for at lave en lettere version, og det var André som kom på at tilsætte passata direkte til fonden for at lave en tomatfond. På den måde kommer tomatsmagen virkelig ind i risene. Det smager fantastisk!
Tilberedningstiden kan altså variere meget afhængigt af hvilke ris, man bruger. Jeg havde nogle fra Rema som tog hundrede år om at blive færdige, og jeg ved ikke om det var risene eller om det af en eller anden grund tager længere tid, når man koger risene med tomat? Sørg i hvert fald for at smage på risene undervejs!
Ingredienser
45-60 min / 4 portioner
- 2 spsk olivenolie + 1 spsk smør
- 1 stort løg
- 1 spsk hakket frisk timian (kan erstattes af 1 tsk tørret)
- 1 tsk hakket frisk rosmarin (valgfrit)
- 2 fed fintsnittet hvidløg
- 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 4 dl risottoris
- 2 dl tør hvidvin*
- 400 g mosede tomater (passata)
- 6 dl vand
- 2x koncentreret grøntsagsfond (til 1 L)
- 1 tsk æblecidereddike & 1 tsk sukker
- Peber
- 1 spsk smør + to håndfulde revet parmesan
*Du kan købe halve flasker vin i Rema 1000 for en 20’er som er gode i madlavningen, så vin behøver hverken vælte budgettet eller fylde for meget i køleskabet.
Sådan gør du
Svits finthakket løg og krydderurter i olie og smør i en større gryde ved lav til middel varme i 5-10 minutter til det er gyldent. Svits hvidløg 1 min og tilsæt tomatpuré og ris til sidst i 2-3 min.
Varm imens mosede tomater, vand og koncentreret fond op i en anden gryde.
Tilsæt hvidvinen til risene og lad vinen koge ind i risene. Tilsæt derefter tomatfonden lidt efter lidt. Lad risottoen simre. Rør i den en gang i mellem. Tilsæt vand i stedet for fond, hvis risottoen bliver for salt (smag undervejs).
Når risene er 95% færdige smages der til med peber, eddike og lidt sukker for dybde og balance. Tilsæt parmesan og smør. Sørg for at risottoen er 10% mere våd, end hvad du foretrækker. Sluk for varmen og lad stå i 5 min.
Servér med parmesan og f.eks. stegt broccolini.