Ramsløgssæsonen er på sit højeste lige nu, og derfor tænkte jeg, jeg ville dele de af mine opskrifter, der indeholder de små grønne blade. Jeg griner altid lidt, når jeg ser ramsløg i supermarkedet, for det findes i overflod i både by og på land i sæsonen, som strækker sig fra marts til juni. Ingen grund til at betale penge for ramsløg!
Ramsløg er en del af løgfamilien og dufter og smager karakteristisk af hvidløg. Det er vigtigt at gå efter duften, da ramsløg for det utrænede øje godt kan forveksles med liljekonval, som er giftig. Så brug endelig lugtesansen! Du er ikke i tvivl, når du lugter til the real deal. Er du alligevel nervøst anlagt, når det kommer til sankning, så vent til de blomstrer her i maj, så er det umuligt at tage fejl.
Udover at smage af hvidløg, smager ramsløg grønt og skarpt. Som en blanding af hvidløg og purløg vil jeg sige! Du kan spise både bladene, blomsterknopperne og blomsterne. Løgene som er i jorden kan også spises, men der skal du bare være bevidst om, at det ikke er tilladt at grave løg op i offentlige skove og parker, så det er kun, hvis du har ramsløg i egen have.
Bruger du ramsløg friskt, skal det bruges i begrænsede mængder, da smagen er meget kraftig. Prøv dig lidt frem. Steger du derimod ramsløgene, bliver smagen mere mild og rund, som vi kender det, fra når vi steger andre typer løg. Ramsløg indeholder 20-40 gange så meget C-vitamin som citron, er det ikke vildt?
Lad os kigge lidt på, hvad du kan lave med ramsløg!
10 opskrifter med ramsløg
Spaghetti med broccolipesto
Jeg hørte engang fra en følger, at hun kaldte denne pasta for HULK-pasta, hvilket fik hendes børn til at sluge den i store mængder. Det er en variant på min fattigmandspesto, som er med i Billig mad på dyre tallerkener i nogle flere forskellige variationer. Billigt, nemt, godt! Perfekt til at få brugt trist broccoli fra grøntsagsskuffen.
Gnocchi med broccolini
Jeg elsker kartoffelgnocchi stegt i smør. Denne her opskrift er lidt en klassiker for mig. Jeg bruger både ramsløg, som steges med gnocchien, samt friske ramsløgsblomster på toppen. De er både smukke og har en lidt mildere løgsmag end bladene.
Spaghetti aglio e olio
En italiensk klassiker: pasta med hvidløg og olie. Retten indeholder også chili og persille, og for at understrege hvidløgssmagen i retten skifter jeg gerne halvdelen af persillen ud med ramsløg. En utroligt enkel ret, som ikke tager lang tid at lave.
Pasta med ramsløg, mascarpone, grønkål & syltede svampe
Her er en ægte cremet pastafavorit, som du også finder i min første kogebog Vegetarisk i aften?. De syltede svampe kan du sagtens udelade eller erstatte med andet sylte, hvis du ikke kan overskue at hjemmesylte, men det smager nu godt!
Salat med ovnbagte kartofler, grønkål & ramsløgsaioli
Endnu en opskrift fra Vegetarisk i aften?! Jeg elsker en ovnsalat, og denne er ingen undtagelse. Ramsløgene kommer ind i billedet i form af en ramsløgsaioli. En dejlig forårsfrisk måde at variere den klassiske aioli på! Og den kan selvfølgelig bruges i masser af andre sammenhænge.
Ramsløgsolie
Jeg har netop opdateret min opskrift på ramsløgsolie med et trick, jeg hørte om fra min mand. Urteolier har nemlig en tendens til at skille lidt, fordi væsken fra urterne af gode grunde ikke kan emulgere med olien. Det er lidt noget rod, men det er der altså råd for i opskriften nu!
Ramsløgskapers
Man kan lave en slags kapers både af blomsterknopperne, inden de springer ud (hvis du vil nå det, skal du ud en af disse dage, det er ved at være for sent), men man kan også lave kapers af frøkapslerne, efter blomsterne er afblomstret. Jeg deler fremgangsmåden i blogindlægget her og har opskriften på ramsløgsblomstkapers med i Vegetarisk i aften?.
Aspargesrisotto med ramsløg
Her er en opskrift som har MAJ skrevet med store fede bogstaver på den. Asparges OG ramsløg, hvad siger du lige?
Pasta pesto med burrata
En klassisk pasta pesto, men med ramsløg. Her har jeg pyntet med guldstjerneblomster, der allerede har sagt tak for i år, men hvor fin ville den lige være med ramsløgsblomster på toppen?? Kæmpe gæsteret, undervurdér ikke hjemmelavet pesto.
Madtærte med majs & ramsløg
Denne opskrift er nok den af de 10 opskrifter, som du kan klemme allermest ramsløg ned i uden nogen vil rynke på næsen af det. Her svitser jeg nemlig ramsløgene på panden, så de falder sammen og bliver helt milde og runde i smagen. Sammen med majs og ostet æggestand har du en bangin’ tærte til aftensmaden.
Og det var sådan set det! Håber det giver jer noget inspiration til, hvad I kan bruge de små grønne blade til.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Det er en almindelig misforståelse, at kalde syltet ramsløgsbær for ramsløgskapers. Kapers er en blomst (uåbnet) og derfor er det retteligt de syltede ramsløgsblomster, der kan hedde ramsløgskapers.