Hvem havde troet at mit indlæg om at koge kikærter til perfektion ville være et af de mest besøgte indlæg her på domænet? Ikke mig, men det giver god mening på flere planer. Det smager fantastisk, og det er uendeligt meget billigere end at købe på dåse. Derfor er den naturlige opfølger selvfølgelig også at koge bønner til perfektion!
Selvom jeg er begyndt at koge mere selv, køber jeg selvfølgelig stadig kikærter og bønner på dåse. Det er ikke altid jeg husker at lægge i blød, og ofte er jeg ikke så god til at planlægge mine måltider i forvejen. Men jeg bliver bedre og bedre til det! Så der bliver efterhånden hjemmekogt en del bønner her i husholdningen på nørrebro.
Salt eller ikke salt, når man koger bønner
De fleste siger, at man ikke skal koge sine bønner med salt, fordi det kan være svært at koge dem helt cremede. Men der er jeg faktisk uenig. Smagen bliver uendeligt meget bedre med salt i kogevandet og du kan sagtens få helt møre bønner med salt. Ligesom med kikærterne bruger jeg natron-tricket og koger bønnerne op med natron. Det er med til at blødgøre deres skal.
Kogetid og opbevaring
Det er vigtigt at lægge bønnerne i blød, inden de koges, og at bønnerne koges møre, da de ellers indeholder lektin, som kan give maveproblemer. Jeg koger altid en hel pose bønner ad gangen. De holder sig mindst en uges tid i køleskabet og kan bruges i både gryderetter, supper og blendes til hummus.
Kogetiden for bønner varierer meget. Det er faktorer som hvilken slags bønne der er, hvor gamle de er og hvor længe de har ligget i blød, der kan ændre kogetiden markant. Derfor er der ikke nogen gylden formel på perfekte bønner, og jeg oplever ofte at bønner i samme pakke har forskellig kogetid. Nogle bliver simpelthen møre hurtigere end deres fætre og kusiner i gryden.
I køleskabet opbevarer jeg bønnerne i en stor beholder i deres kogevæske. Hvis jeg vil fryse dem hælder jeg væsken fra og vejer 240 grams portioner af, som jeg fryser ned hver for sig. Det svarer nemlig til en dåse.
Ingredienser
15-45 min (+ iblødsætning) / ca. 1250 g kogte bønner
- En pose bønner (500g)
- Masser af iblødsætningsvand fra hanen
Til kogningen:
- 2 L frisk vand
- 1 tsk natron
- To håndfulde salt
- Et fed hvidløg
Sådan koger du bønner
Bønner skal altid lægges i blød, inden man koger dem. Det kan enten være natten over, eller fra morgen til aften. Kom bare en pose tørrede bønner i en stor skål og hæld rigeligt koldt vand på.
Når bønnerne har ligget i blød i 8-12 timer hældes vandet fra og bønnerne kommes op i en gryde. Fyld på med vand til det dækker bønnerne og lidt til. Tilsæt 1 tsk natron til vandet, det hjælper med at blødgøre bønnerne.
Kog op og lad simre i fem minutter.
Tilsæt to håndfulde salt og 1 fed hvidløg til vandet og lad bønnerne simre til de er møre. Kogetiden varierer en del afhængigt af bønnesort, og også hvor gamle de tørrede bønner er. Jeg plejer at checke dem hver 15.-20. minut.
Når de er møre lader jeg dem stå og trække i kogevandet, det giver dem en endnu bedre smag. Opbevar i kogevæsken i køleskabet.
Opskrifter med bønner
Vegetarisk burger med sorte bønner
Perlebygsuppe med citron og hvide bønner
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hvor mange teskefulde er en håndfuld?/
Brug venligst en anerkendt målestok😀
På forhånd tak.
Det er ærligt ikke så vigtigt her.
Hej Camilla,
Jeg har netop forsøgt at koge hvide bønner “til perfektion” og bestræbt mig på at gøre nøjagtigt som du skriver – inklusive de to håndfulde salt.
Mener du virkelig “to håndfulde”? Jeg synes det er meget voldsomt og resultatet blev efter min mening uspiseligt.
Er der noget jeg helt har misforstået?
Venligst Torben
Jamen det gør jeg! Men måske du har nogle ordentligt grabber, og det dermed bliver en del mere salt, end det jeg kaster i. Det er bare at justere til en mindre mængde næste gang, jeg er da ked af det blev uspiseligt! Kan også være jeg lige skal arbejde på en tydeligere version af opskriften. Kh Camilla
Tak for indlægget! Jeg har også lige læst dine tips til at koge kikærter selv. Af en eller anden årsag skræmmer iblødsætningen mig, og jeg har derfor altid tyet til at købe dem på dåse eller i brikker. Hvordan kan det være, at du opbevarer bønnerne i kogevandet, men ikke kikærterne? Købte, kogte kikærter ligger også i vand?
Hej Anne,
Jeg har vist været lidt klodset i kikærteindlægget og ikke beskrevet det tydeligt nok, for jeg gemmer kikærterne i kogevandet præcis som med bønnerne. 🙂 Det må jeg hellere lige få rettet. Hvad er det ved iblødsætningen, der skræmmer dig? Kh Camilla
Hej igen
Arh, okay 🙂
Jeg tror mest, det er, fordi det pludseligt bliver en langstrakt proces, men det er jo en irrationel tanke, for det er jo ikke, fordi jeg skal overvære bønnerne eller kikærterne i den tid, de står i blød 😉
Hehe, nej de passer sig selv. Men jeg forstår det så godt, det kræver lige lidt ekstra planlægning. Jeg bruger også stadig dåsebønner af den årsag. Det er dog fedt, når man får det gjort og bare har en masse bønner klar i køleskabet.