Min yndlingskategori af supper er klart dem med nudler i. At slurpre nudler fra en lun, gerne stærk og aromatisk fond, er noget af det bedste jeg ved. Det er mad, der kan få selv en grå og mørk dag i november til at føles omsorgsfuld.
Smagsmæssigt befinder vi os i Asien, men kan bevæge os i alle mulige retninger fra Korea til Kina over Thailand til Japan. På den måde er det en kategori af mad, jeg aldrig bliver træt af.
Ligesom med alle andre opskrifter jeg kaster mig over, skal en nudelsuppe selvfølgelig være spækket med smag. Men lige så vigtigt er det, at de er nemme at lave. De fleste nudelsupper, jeg laver tager ikke meget længere end et kvarter – det er for mig en klassisk frokostret, som jeg improviserer ud fra, hvad jeg har i køkkenskabe og køleskab.
Jeg har typisk to forskellige typer nudler herhjemme. Risnudler (i forskellige bredder) samt hvedebaserede nudler, gerne med æg (de har for det meste en bedre tyggemodstand end hvedenudler uden æg). Jeg holder også af de helt tykke udonnudler, men dem har jeg ikke altid på lager, da de er i den dyrere ende. De ville ellers være særligt gode til nudelsuppen med gochujang.
Syv opskrifter på vidunderlig nudelsuppe
Nudelsuppe med gochujang
Gochujang er en af de der smage, hvor det prikker på tungen, når jeg tænker på den. Det er stærkt, så hvis du ikke er til styrke, så vær lidt forsigtig med doseringen.
Thaisuppe med rød karry
En af mine ældre opskrifter, udgivet helt tilbage i starten af 2019, men det er bare fordi jeg har lavet rød karry et uendeligt antal gange i mit liv. Jeg er opvokset med thailandsk mad, og opskriften her blev en af de helt store favoritter, da den kom ud. Det er kun på tide, at der bliver gjort opmærksom på den igen.
Nudelsuppe – sichuan edition
Her bevæger vi os mod kinesiske smage med sichuanpeber og crispy chili in oil. Jeg levede af de der tynde kinesiske hvedenudler hele sidste vinter, som jeg købte i grønthandleren på Nørrebrogade ved Stefansgade. De er åndssvagt salte, men koger på 3 minutter og er virkelig gode, så længe man ikke får oversaltet fond og tilbehør.
Nudelsuppe for ømme halse
Jeg troede først, at denne opskrift var fra sidste år, hvor jeg var syg hele november, men den er åbenbart fra 2022, så måske er det bare tradition at være lagt ned med en eller anden bakterie i årets mest trælse måned.
Det her er en version af den nudelsuppe min mor altid lavede til os, når vi var syge som børn. Det er stadig nudelsuppe, jeg har mest lyst til, når jeg er syg.
Tom Kha – Thai nudelsuppe
Jeg elsker elsker elsker smagen af Tom Kha. Frisk, let og super aromatisk. Denne her vil jeg lave i løbet af ugen, kan jeg mærke! Og jeg tror endda jeg både har citrongræs og galangal i fryseren.
En enkel hverdagsvenlig ramen
En af mine mest populære opskrifter gennem tiderne? Også et stort hit hos børnefamilier ved jeg. Og så er den med i Billig mad på dyre tallerkener.
Nudelsuppe m. hoisin
Et genitræk at komme hoisin i suppe, hvis jeg selv skal sige det. Sødt, varmt krydret, en herlig genvej til en meget tilfredsstillende omgang. Og så med dobbelt-spejlæg på. Perfektion.
—
Jeg håber, I slipper for de værste sygdomme denne vinter, men nu er i hvert fald forberedte på nudelsuppe-diæten, som hører til vintersygen. <3
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.