fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
45-60 min, Bagværk  /  15/10/2024

Æble- og timiangalette

aeble-galette

Jeg elsker galetter for deres enkelthed, både i det salte og det søde køkken. Det er en tilgivende dej at lave, man kan være ret sløset med anretningen for det rustikke udtryk er lige om det skal være. Og så bliver det så smukt med røde æbler som her.

æblegalette

I kagen her bruges æblet på tre måder, både som kompot i bunden, i skiver oven på og øverst en æblesirup. Et hyggeligt lille efterårsferieprojekt. Kombinationen med rosmarinen giver kagen et twist, der gør den lidt mere spændende at spise. Det krydrede parfumerede i krydderurterne fremhæver det krydrede og parfumerede i æblerne på bedste vis.

DSC03060

Tag eventuelt til den lokale frugtplantage og pluk æblerne selv, så har du aktiviteter til en hel dag her i efterårsferien.

Æble og rosmarin galette

60-90 min / 6 portioner

Ingredienser

DEJ
  • 280 g hvedemel
  • 20 g havregryn
  • 1 tsk salt
  • 125 g flormelis
  • 150 g koldt smør
  • 2 æg (1,5 til dej, 0,5 til pensling)
ÆBLEKOMPOT
  • 2 æbler (til kompot)
  • 4 spsk smør
  • 4 spsk sukker
  • 2 spsk æblecidereddike
  • 2 tsk kartoffelmel
FYLD
  • 4 æbler
  • 0,5 dl sukker
Æblesirup
  • Væsken fra kompotten
  • 1 spsk frisk timian (eller rosmarin)
  • 1 nip salt
Tilbehør
  • Vaniljeis eller creme fraiche

Sådan gør du

DEJ

Bland de tørre ingredienser sammen i en stor skål.

Skær smørret af i én stykke og vend det i melblandingen, så bliver det nemmere at håndtere.

Riv så smørret ned i melblandingen på den fine side af et rivejern. Gør det i små etapper, så du løbende blander det revne smør godt ind i melet. På den måde dannes der ikke klumper.

Ryst skålen godt, når alt smørret er revet. Fordel smørret med hænderne, konsistensen skal gerne ligne fugtigt sand.

Pisk de to æg sammen i en lille separat skål.

Der skal bruges et halvt æg til pensling, så hæld kun 1,5 æg ned i dejen.

Ælt forsigtigt til dejen lige nøjagtig samler sig uden synlige pletter af mel. Kom et stykke plastfilm på bordet og læg dejen på. Pak dejen ind i filmen og form den til en rektangel. Lad den hvile 30 minutter på køl, mens du laver fyldet.

Tip: Dejen kan laves flere dage før og endda fryses ned, så du har dej klar, når det behøves.

Sæt ovnen på 180 grader

ÆBLEKOMPOT

Du skal bruge en lille gryde og igen et rivejern.

Riv æblerne fint ned i gryden og tilsæt smør, sukker og æblecidereddike. Kog op og lad simre i 10 minutter.

Hæld kompotten op i en si, så væsken drænes fra (bliver ca. 1 dl væske – gem til siruppen).

Bland den drænede kompot med kartoffelmel, og kom på køl eller frost, så den kommer ned til stuetemperatur.

FYLD

Skær æblekødet fra æblerne ved at skære fire snit (en firkant) rundt om kernehuset. Skær i fine skiver.

Samling af kagen

Tag dejen ud af køleskabet og rul ud til et stort kvadrat på bagepapir. Ca. 4 mm tyk.

Fordel kompotten på dejen ud til 4-5 cm fra kanten. Placer de friske æbleskiver jævnt oven på. Fold kanten ind over fyldet.

Pensl med æg, drys med sukker og bag i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter, til dejen er flot gyldenbrun.

Æblesirup

Imens galetten bager, koges væsken, du siede fra kompotten tidligere, op i en lille gryde. Lad reducere til konsistensen er mere tyktflydende. Kom finthakket timian og salt i.

Pensl galetten med siruppen, når den kommer ud af ovnen.

Spis herligheden med vaniljeis eller creme fraiche.

10 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Æbletærte

 

Kladdkaka med brunet smør

 

Indlægsnavigation

En halvårsstatus
Syv opskrifter på vidunderlig nudelsuppe

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR