Jeg afslutter ugens grilltema med et opsamlingsindlæg med mine bedste opskrifter og inspiration til vegetarisk på grillen i sommer! På den måde er det bare at bogmærke indlægget her og scrolle det igennem, når inspirationen mangler i løbet af sommeren.
Der er både idéer til vegetariske bøffer på grillen og grøntsagsretter som kan tilberedes på grillen. Jeg inkluderer links til opskrifterne fra ugen der er gået, samt lidt andre opskrifter fra Vegetarisk Hverdag, og så har jeg samlet inspiration fra nogle af mine bedste inspirationskilder på internettet. Det bliver langt, men godt!
Vegetariske bøffer på grillen
Halloumi – vegetarens sommerredning!
Halloumi er min all time favourite number ONE ting, når det kommer til at grille vegetarisk. Den er virkelig redningen i sammenkomster, hvor de andre griller kød, for det er en af de vegetariske grillting, hvor man får en “uuh, hvad er det”-reaktion. Og let’s be honest, det vil man jo gerne have, så man ikke føler sig alt for udenfor. Hvis du ikke har prøvet halloumi endnu, så er det en cypriotisk ost, der kan steges eller grilles. Den bliver sprød uden på og blød inden i (men stadig fast), når den steges, og den smager salt og utroligt godt.
Jeg vender den bare i olie og lægger den på grillen. Hemmeligheden er at lade den ligge til den har fået godt med farve, ellers kan den godt finde på at klistre sig fast på grillen. Så bare hav tålmodighed og eventuelt en god spartel ved hånden.
Jeg kan godt lide den au naturel, men du kan sagtens blande krydderier eller chili flakes i den olie, du vender den i, hvis du har lyst. Den er god i en burger, en wrap og som du ville spise en grillet pølse eller bøf.
På billedet ses min grillede salat med perlespelt, halloumi og syrlig urtedressing, som er fantastisk god. Du kan også lave min halloumiburger med tartarsauce på grillen (bare drop paneringen).
Grillede portobellosvampe
Grillede portobello er en vegetarisk klassiker, og griller du dem længe og hårdt, så al vandet kommer ud af svampen, er det en rigtig tilfredsstillende umami-oplevelse. Lav dem med urtesmør som her, eller smid en god skive ost på og brug den som bøf i en burger.
Billedekilde: The Guardian
Ottolenghi – fyldte squash
En af mine livretter som barn var, når min mor lavede fyldte squash på grillen. Hun lavede dem med svinekød, men for en måneds tid siden, fik jeg en vegetarisk version hos nogle venner, som lige så godt kunne komme på grillen. Opskriften var fra Ottolenghi’s nye bog Simple, og smagte virkelig godt. Tror det er denne her hos the Guardian og der er også et par andre fyldte grøntsager til inspiration!
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – grilled cauliflower steaks
Bon appetit er sådan en fantastisk kilde til inspiration og selvfølgelig har de også inspiration til grillen! Her grillede blomkåls”bøffer” med koriander, lime og koreanske gochugaru chili flakes. NOM.
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – grilled veggie burgers
Denne burger ser så god ud! Og kommer helt sikkert på min liste over ting, jeg gerne vil grille i sommer. Den ser desuden ret nem ud og kan laves vegansk!
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – grilled tofu with chimichurri
Se! Jeg er ikke den eneste som elsker chimichurri til grill. Er sikker på det er drønlækkert på tofu som her. Bare husk at købe god extra firm tofu i et asiatisk supermarked. Jeg har indtil nu ikke lykkedes med at købe god tofu andetsteds.
Grøntsager på grillen
Billedekilde: The Guardian
Ottolenghi – forskellige grillede grøntsagsretter
Jeg har lyst til at lave alle retterne i denne samling af opskrifter fra Ottolenghi på The Guardians site. Ser så godt ud! Der er blandt andet en opskrift på en salat med grillet agurk, og jeg ELSKER grillet agurk. Man tror ikke, man kan grille agurk, men det kan man! Prøv det.
Grillede majskolber med parmesan
En opskrift fra grillugen her på Vegetarisk Hverdag, som man aldrig bliver træt af. Grillede majskolber ♡
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – Grilled Summer Squash and Red Onion with Feta
Jeg siger ikke nej til til en grillet salat med fetaost. Marinaden til disse grillede squash lyder himmelsk god.
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – Grilled Carrots with Avocado and Mint
Grillede gulerødder og avokado med mynte, spidskommen, ingefær og chili. Don’t mind if I do!
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – Grilled Eggplant and Lemons with Garlic Labneh
Labneh er en ny opdagelse for mig. Det er en drænet græsk yoghurt, som minder om en blanding mellem cream cheese og græsk yoghurt. Meget lækkert til grøntsager og fladbrød! Tror nu også sagtens, du kan bruge en god, tyk græsk yoghurt til denne opskrift med aubergine og citron. Ellers er det nemt at lave labneh selv, der er masser af opskrifter på www, det er kun en google-søgning væk.
Grillet salat med fennikel, radise, agurk & kapers
Hvis du ikke har prøvet at grille radiser, synes jeg under alle omstændigheder, du skal prøve det! De beholder sin sprødhed, men får mere sødme og en mere kompleks smagsprofil. Perfekt til en salat som her, eller hele som snacks med en yoghurt- eller tahindip. Nom!
Billedekilde: Bon appetit
Bon appetit – Grilled Fattoush with Halloumi and Eggplant
Sidst men ikke mindst vil jeg gerne sætte tænderne i denne salat med grillet halloumi og aubergine i løbet af sommeren. Med smagfulde sommertomater og en dressing med pistacienødder. Åååååh…
Dessert på grillen
Når nu der er gang i grillen, synes jeg kun det er passende også at tilberede desserten over kullene.
Grillede ferskner med timian
I går lagde jeg denne opskrift op, og det er en af mine yndlingsdesserter. Timianen og fersknerne i kombination er ret himmelsk. Og med lidt koldskål, vaniljeis eller mascarpone til går man mæt og glad i seng efter en skøn middag.
Billedekilde: The Kitchn (Matt Russel)
Anna Jones – Caramelized Grilled Pineapple with Vanilla Ice Cream
Jeg har for nyligt opdaget Anna Jones og har lige modtaget en af hendes kogebøger med posten. Glæder mig til at bladre i den for hun har en lignende tilgang til den vegetariske madlavning som mig. Enkelt, godt og smukt. Grillet ananas med honning og vaniljeis, siger jeg ikke nej tak til! Jeg ville nok drysse lidt frisk sød mynte på, hvis det var mig.
Håber I føler jer inspirerede!
Jeg synes grillsæsonen kan være den sværeste at holde vegetarisk, men jeg håber, I får lyst til at prøve at grille lidt flere grøntsager og vegetariske bøffer denne sæson. Der skal selvfølgelig også være plads i livet til en helt klassisk grillpølle, hvis man er til det, men der har aldrig været noget galt med at prøve noget nyt.
Nyd weekenden derude!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.