Mit indtryk er, at mange tror, at risotto er en svær ret at lave. At man skal være ferm i et køkken for at lykkes med retten. I virkeligheden er det en ret, hvor at så snart du har lavet den et par gange, så er den lige til at smække sammen, kræver ikke mange ingredienser og kan varieres i det uendelige. Her får du fem opskrifter på risotto, som du kan give dig i kast med hjemme i dit køkken!
Risotto er billigt
Risotto er desuden en ret, du kan lave billigt! Den rigtigt skrabede version kan du lave med grødris, men laver du en vegetarisk risotto er den billig selv med de lidt dyrere risottoris. Forskellen på de to typer ris er i min erfaring, at grødrisene har en tendens til at koge ud (det er på en måde deres job i en risengrød f.eks.), og at de frigiver mere stivelse end risottorisene. På den måde risikerer du at stå med noget, der minder mere om en grød end en risotto, hvis du ikke stopper i tide.
Den perfekte risotto
For mig er en perfekt risotto cremet og ikke for tør. Jeg serverer altid min risotto i en dyb tallerken, det er ikke meningen at det skal være sådan en klump ris, du kan klaske på en flad tallerken. En god risotto skal være så våd, at den flyder ud. Jeg vil klart foretrække, at den er lidt for våd, frem for lidt for tør.
Risene skal være perfekt al dente. Det betyder for mig, at de er kogt lige præcis så meget, at der ikke er noget, der knaser råt i midten af riset, men at riset stadig har tekstur og tyggemodstand. Det er sådan set det samme, der gælder perfekt kogt pasta.
For at opnå de perfekt kogte riskorn i min risotto slukker jeg for varmen, når der er en aanelse knas i midten af riskornet, tilsætter smør og parmesan og så lader jeg risottoen stå i fem minutters tid under låg og komme det sidste stykke mod mål i sin egen takt.
Fem opskrifter på risotto
Og lad os så komme til sagen! Hvis du kan mestre disse fem opskrifter på risotto, så kan du begynde at freestyle lige så tosset du vil.
Svamperisotto
Her er en ægte klassiker, når vi snakker risotto. Og det er en ret, der er selvskrevet til efteråret. Specielt hvis man som mig elsker at gå i skoven og plukke svampe (gratis mad og frisk luft! What’s not to like).
Risotto med fennikel, citron & ristede mandler
Jeg plejede at rynke på næsen af fennikel og nu er det en grøntsag som virkelig ofte ryger i indkøbskurven, jeg synes, det er en vidunderlig grøntsag. Både stegt i gryderetter og supper som her, og rå som salat. Den har bare en vis x-faktor.
Jeg vil vove at påstå at når du har lavet svamperisottoen og så denne her risotto med fennikel, så forstår du the basics af at tilberede risotto og så kan du jo komme lige de grøntsager i, som du har lyst til.
Tomatrisotto
Opskriften på tomatrisotto er med i min første bog Vegetarisk i aften? i kapitlet “comfort food”, den er nemlig både smuk og comfy! Risene kan godt tage en anelse længere om at koge færdigt i tomatsovsen (det er noget med syren i tomaterne), så derfor er denne variant en lidt længere tilberedningstid end de andre.
Ærterisotto
Ærterisotto er en anden favorit, og den er med i kapitlet Billige festmåltider i min seneste bog “Billig mad på dyre tallerkener”. Af gode grunde for er det måske den smukkeste risotto vi har? Den ser DYR ud am I right? At altid have ærter i fryseren er et kæmpe life hack.
Græskarbygotto
Denne her opskrift er teknisk set ikke en risotto, fordi jeg bruger perlebyg i stedet, MEN! Du kan sagtens lave den som en risotto med ris. Du følger sådan set bare samme fremgangsmåde som ved ærterisottoen, men tilsætter græskarmos til sidst i stedet for ærtepuré. Og så begynder man at forstå, hvordan én opskrift på risotto kan ende med at have mange forskellige udtryk!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.