Det er ubarmhjertige tider for en opskriftsudvikler. Overvejer om jeg kan finde min gamle lampe og sætte den op i kælderen, så jeg kan tage billeder af aftensmaden, selv når det er bælgmørkt ude. Men man kan mærke det lysner lidt, kan man ikke? Der er 54 minutters mere lys end for en måned siden, meddeler Dagens længde – mit mest besøgte site på denne tid af året.
Det var selvfølgelig slet ikke dagslys det skulle handle om, men en craving jeg har haft på det sidste efter ovn-rodfrugter, deller og sovs. Og til frokost i sidste uge, fik jeg banket denne her ret sammen, og den skal I ikke snydes for.
Dellerne kan du variere efter smag, jeg tror sagtens, man kan erstatte kikærter med limabønner for eksempel, og jeg brugte quinoa, men bulgur ville også være oplagt. Osten kan også skiftes ud – vegetariske deller er i virkeligheden meget fleksible.
Håber det er en ret, der muntrer op på spisebordene derude gennem resten af januar. Jeg får i hvert fald lyst til at lave den igen, nu hvor jeg skriver om den.
Kikærtedeller med feta & ovnbagte rodfrugter
45 min / 4 portioner
Ingredienser
Kikærtedeller
- 1 dl quinoa eller bulgur
- 2 dl vand (eller efter anvisningerne på pakken)
- 2 tsk fond
- 1 løg
- 1 dåse kikærter (240 g drænede)
- 1 stort æg
- 2 dl havregryn, finvalsede
- 1 tsk løgpulver
- 1 knsp røget paprika
- 100 g smuldret fetaost
- ca. 1 tsk salt (måske lidt mindre)
- Godt med peber
Rodfrugter
- 800 g kartofler
- 500 g rødbeder
- 2 spsk olivenolie
- Salt og peber
Yoghurtsovs
- 2,5 dl yoghurt, ymer eller lign.
- 0,5 dl mayonnaisse
- 1 tsk salt
- 1 tsk lys sirup
- 0,5 tsk hvidløgspulver
- 0,5-1 tsk dijonsennep (kan udelades)
- Godt med sort peber
Servering
- Friske krydderurter som persille og dild
Sådan gør du
Sæt ovnen på 225 grader varmluft.
Kikærtedeller, trin 1
Sæt quinoa/bulgur til at koge med vand og fond efter anvisningerne på pakken. Dette kan med fordel gøres dagen inden for at spare tid.
Rodfrugter, trin 1
Skyl kartofler og rødbeder og skær i mindre tern. Fordel på en bageplade med kartofler i den ene side og rødbeder i den anden side (du kan også blande, så bliver det hele bare mere rødbedefarvet). Fordel olie og salt jævnt. Sæt i ovnen i 20 minutter.
Kikærtedeller, trin 2
Hak løg og kikærter fint (det kan med fordel gøres i en food processor med ægget, hakker det bare til mos). Bland sammen med resterende ingredienser og lad stå i 10-20 minutter.
Rodfrugter, trin 2
Når der er gået 20 min, rodes der rundt i rodfrugterne og de får 15-20 minutters tid til. De skal være godt gyldenbrune.
Kikærtedeller, trin 3
Forbered en bageplade med bagepapir og hæld en god klat olie i et af hjørnerne. Check konsistensen på farsen, er den til at forme, eller trænger den til lidt ekstra havregryn?
Form deller af farsen og vend dem i olien, så der kommer olie på begge sider (du kan også pensle dellerne med olie, hvis du synes det er nemmere). Fordel på bagepladen. Når pladen er fyldt sættes den i ovnen. Skru ned til 200 grader varmluft og giv dellerne ca. 10-15 minutter, til de er gyldenbrune og sprøde. Vend evt. undervejs.
Yoghurtsovs
Bland alle ingredienserne sammen og smag til. Kom evt på en dressingflaske, så er det nemmere (og sjovere) at dosere ved bordet.
Server med krydderurter efter eget valg.