Aspargessæsonen er over os og her er én måde at bruge dem på. Sidste år skrev jeg også et lille opsamlingsindlæg med seks opskrifter med asparges, som du kan bruge til inspiration.
En galette er en tærte uden tærteform og uden æggestand. Her er grøntsagerne typisk endnu mere i fokus. I denne version har jeg parret sæsonens grønne asparges med cremet ricotta med citron. Jeg kan anbefale en syrlig salat til, her serverede jeg med tomatsalat med kapers og estragon.
Jeg laver min egen dej her, og det smager ekstra godt, men tager også lidt ekstra tid. Du kan sagtens bruge færdigkøbt tærtedej til denne opskrift, så har du mad på 30 minutter.
Ingredienser
45-60 min / 4 portioner
Dej
- 4 dl ølandshvedemel el. andet fint fuldkornsmel
- 0,5 tsk fint havsalt
- 165 g koldt smør
- 1 spsk æblecidereddike + 2 spsk koldt vand
Citronricotta
- 250 g ricotta
- Skal fra 1 citron
- Saft fra 0,5 citron
- 1 fed hvidløg
- 1 tsk dijonsennep
- 1 håndfuld parmesan, fintrevet
Desuden
- ca. 1,5 bundt asparges
- Evt. purløg eller finthakket ramsløg til servering
Sådan gør du
Bland mel og salt i en skål og tilsæt koldt smør skåret i små tern. Smuldr smørret sammen med melet med fingrene, til der ikke er flere smørklumper tilbage. Bland eddike og iskoldt vand. Tilsæt til dejen og saml til en rund tyk cirkel. Tilsæt ekstra vand, hvis dejen er for tør at samle.
Sæt dejen i køleskabet. Sæt ovnen på 180 grader.
Bland alle ingredienserne til citronricottaen. Skyl asparges og knæk bunden af.
Rul dejen ud til en stor cirkel på bagepapir. Rul så tyndt, som du kan (3-4 mm). Fordel ricottaen på dejen, men hold 4 cm af kanten fri. Fordel asparges over ricottaen. Fold nu kanten af dejen ind over fyldet og pensl med enten en pisket æggeblomme (flottest) eller lidt olivenolie.
Bag i 25-35 minutter, til dejen er gylden. Skru evt op til 200 grader efter 20 minutter.
Server med syrlig salat, f.eks. tomatsalat som her.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hvordan har du mon lavet din tomatsalat?