Pad thai er måske den mest elskede thailandske ret, og jeg laver det ofte herhjemme. Jeg vil ikke kalde denne opskrift autentisk, for der er nogle ingredienser, jeg udelader (f.eks. kinesisk purløg og søde tørrede radiser; det er ikke altid, jeg bruger bønnespirer, og så skifter jeg ofte palmesukkeret ud med rørsukker), men den er det tætteste, jeg kommer på hjemme i mit køkken.
En essentiel ingrediens er tamarind koncentratet, og det kan du finde i de fleste grønthandlere efterhånden, hvis ikke du har et asiatisk supermarked i nærheden. Jeg spiser jo fisk, så jeg laver den helst med fiskesauce, men spiser du ikke fisk, kan du lave min fuskesauce og bruge den i stedet eller eventuelt bruge svampesoja.
Et vigtigt tip er kun at lave to portioner nudler ad gangen. Du kan sådan set godt lave dobbelt op, og følge opskriften frem til, du skal stege nudlerne. Der ville jeg nøjes med at stege to personer nudler ad gangen.
Ingredienser
45 min / 2 portioner
- 160 g risnudler (jeg foretrækker enten 3mm eller 5mm flade risnudler)
Sovs:
- 3 spsk tamarind koncentrat
- 2 spsk fiskesauce eller fuskesauce
- 1 spsk soja
- 1 spsk riseddike
- 2,5 spsk rørsukker eller 1 puk palmesukker
Grøntsager:
- 1 lille løg
- 1 fed hvidløg
- Valgfrie grøntsager: her ca. 4 grønkålsblade og 0,5 pakke aspargesbroccoli / broccolini, men 1 lille broccolihoved og godt med bønnespirer kunne også være et alternativ.
Desuden:
- 2 æg
- 0,75-1 dl peanuts (eller ristede solsikkefrø ved allergi som her)
- Purløg eller kinesisk purløg (valgfrit)
- 1 bundt koriander
- 1 lime
- Chili flakes (valgfrit)
Sådan gør du
Start med at lægge risnudlerne i blød i koldt vand. De skal ligge i blød i ca. 30 minutter inden tilberedning. Skyl korianderen og purløget, hvis du bruger det, hak groft og gem til senere.
Ingredienserne til saucen røres sammen i en lille gryde og koges op (bruger du en puk palmesukker skal den hakkes i mindre stykker først). Sluk for varmen, når det koger, og sæt til side.
Hak løget i to halve og i lange både eller skiver. Hak hvidløget fint. Varm imens en stor pande op.
Steg nu de grøntsager, du har valgt (undtagen bønnespirer, hvis du bruger dem), ved høj varme i neutral olie med et drys salt i et par minutter, til de har fået godt med farve og er 80-90% færdigtilberedte. Sæt til side.
Steg løget ved høj varme i olie med et drys salt, til det har fået fin farve og er blødt.
Steg imens to spejlæg på en lille pande (jeg foretrækker spejlæg frem for at scramble æggene med nudlerne, op til dig dog!). Sæt spejlæggene til side.
Tilsæt hvidløget til løgene og steg med i et par minutter. Tilsæt risnudler og eventuelt lidt ekstra olie. Rør konstant rundt i nudlerne og kom løbende en god skefuld vand på panden. Rør rundt konstant og tilsæt en ny skefuld vand, hver gang vandet er fordampet. Når nudlerne begynder at se færdige ud, kan du smage på dem.
Når nudlerne er al dente tilsættes grøntsagerne, sammen med sovsen fra tidligere. Her kan du også tilsætte bønnespirer hvis du bruger dem. Kog det hele godt sammen og anret på tallerkener.
Top med masser af hakkede peanuts (eller ristede solsikkekerner ved allergi), koriander og purløg (valgfrit). Server med limebåde. Jeg kan også godt lide at have både chili flakes og fiskesauce på bordet, så man kan justere sin portion efter behov.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.