Græskarsæsonen er i fuld sving, og hylderne i supermarkederne er fyldt med smukke orange og grønne varianter. Hvis du mangler lidt inspiration til, hvad de kan bruges til, kommer der her et forslag! En krydret efterårs thaicurry med græskar.
Jeg er typen som synes, at græskar nemt kan blive lidt kvalmt, men det lover jeg, at det ikke gør her. Den cremede sødme spiller rigtig godt op imod det krydrede og stærke fra currypaste og det syrlige fra lime.
Rød græskarcurry
30-45 min / 4-6 portioner
Ingredienser
Ris
I ovnen, trin 1
- 1 stort græskar* eller 2 små, f.eks. butternut squash, hokkaido el. lign
- 2 løg
- 2 hvidløgsfed
- 2 spsk olie
- 1 tsk salt
I ovnen, trin 2
- 1 spsk soja
- 1 spsk eddike
Curry
- 5 cm ingefær (kan udelades)
- 1 spsk olie
- 1 dåse butter beans (limabønner)
- 1 dåse kokosmælk
- 1,5 dl vand
- 1,5 spsk rød curry paste
- 1 spsk fiskesauce eller soja
- 1 lime
Til servering
- 1 lime
- Forårsløg
Sådan gør du
Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
Ris
Tilbered som beskrevet her.
I ovnen
Find en bageplade og beklæd med bagepapir.
Skær halvdelen af græskarret i tykke skiver på 1,5-2 cm (skær skrællen af) og læg på den ene halvdel af bagepladen. Den anden halvdel skæres i 1,5 cm-ish tern, som lægges på den anden del af bagepladen.
Pil løgene og skær også dem i grove tern. Læg dem sammen med græskarternene. Prik et snit i hvidløgsfeddene og læg dem sammen med løgene (du piller skallen af senere).
Kom neutral olie og salt på det hele, og bag i ovnen ca. 15 min.
De store stykker græskar må gerne have lidt bid og de mindre stykker skal være karamelliseret møre.
Bland soja og eddike sammen og hæld over de tykke skiver græskar og giv dem et par minutter mere i ovnen.
Curry
Imens grøntsagerne er i ovnen, svitses revet ingefær i 1-2 spsk olie et par minuter (du kan også stege curry pasten med her, hvis du godt kan lide det stærkt). Tilsæt drænede bønner, kokosmælk, vand, curry paste og fiskesauce/soja. Lad koge sammen.
Når grøntsagsternene er færdige i ovnen, tilsættes de i sovsen (husk at pille hvidløgsfedene), og det hele blendes fint med en stavblender.
Smag til med skal og saft fra 1 lime, mere currypaste og fiskesauce/soja, hvis det behøves. Tilsæt ekstra vand, hvis du føler, det bliver for tykt.
Tip: hvis du har børn, der ikke spiser stærk mad, så start med 1 tsk curry paste i sovsen og tag lidt curry fra til børnene, inden du tilsætter mere.
Servering
Skær fine strimler af forårsløg, som serveres på toppen. Spis med et skvæt ekstra limesaft efter smag.
Her anrettede jeg på et fad med græskarskiverne på toppen for billedets skyld, men du kan selvfølgelig bare sætte gryden direkte på bordet og servere græskarskiverne ved siden af.
Smager dejligt, jeg har spist det til Quinoa, til servering kan man med fordel også bruge balsamico.
Hej. Er der mulighed for at printe opskriften ud? På forhånd tak…
Hej! Du burde sagtens kunne printe den via din browser eller ved at taste ctrl+P på dit tastatur. Kh Camilla
Ser lækkert ud, men hvorfor skæres skrællen af græskarret?
Det behøves den egentlig heller ikke. Jeg synes nogle typer græskarskaller bliver lidt vel fibertrådede, men det er jo helt individuelt!