Har du været ude at plukke ramsløg i år? Hjemme hos os elsker vi ramsløgssæsonen og laver både kapers af blomsterknopperne inden de springer ud, og af frøkapslerne, når blomsterne er afblomstret. Og det kommer vist ikke bag på nogen, der har fulgt med her et stykke tid, at vi gerne bruger bladene i både madlavningen og til urteolie. Nu synger sæsonen på sit sidste vers, blomsterne er afblomstret og tilbage står frøkapslerne, som man kan lave ramsløgskapers af!
Det kræver ikke andet end et godt ramsløgssted, nogle få ingredienser og lidt tålmodighed at lave. Til gengæld har du lidt guld i køleskabet til efterårs- og vintersæsonen (hvis dine ramsløgskapers ikke er blevet spist til den tid).
Ingredienser
15 min / Et glas
- Afblomstrede ramsløgsfrøknopper (se billede nedenfor)
- Fint havsalt
Lage
- 2 dele lagereddike
- 1 del vand
- 0,5-1 del sukker (afhængigt af hvor søde du vil have dem. Du kan også lave en lage uden sukker)
Sådan gør du
De afblomstrede små frøknopper ser sådan her ud. Det er lettest at plukke hele hovedet af. Pluk så mange du har lyst til, der skal en del til!
Når du kommer hjem, renser du de værste visne blomsterblade af og klipper eller plukker de små knopper for enden af. Læg dem op i en fin si og skyl dem rigtig godt. Du kan evt også lægge dem i en skål med vand i 30 min, så evt. urenheder bliver opløst.
Drys et lag salt i bunden af et glas i passende størrelse, og læg så en håndfuld knopper i glasset. Giv et godt drys salt og fortsæt til glasset er fyldt. Lad glasset stå i køleskabet i 3-4 uger, sæt eventuelt en påmindelse i din kalender. Hver uge rystes glasset godt.
Efter 3-4 uger skylles saltet af og glasset skylles. Læg knopperne tilbage i glasset.
Kog en lage af 2 dele lagereddike, 1 del vand og 0,5-1 del sukker afhængigt af, hvor sød du vil have den. Hæld lagen over knopperne i glasset.
Lad stå i køleskabet i 7 dage og så er de klar til at spises! Brug dem som du ville bruge almindelige kapers.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hvordan gør man med hoveder der ikke har blomstret endnu?
Det er det samme princip. Er dog begyndt at bruge en lage bestående af 1 del sukker, 2 dele vand og 3 dele lagereddike. Opskriften er i min kogebog Vegetarisk i aften? og jeg har også lagt den op på instagram. 🙂