Ramsløgsolie er sådan en luksus, når ramsløgssæsonen er på sit højeste i løbet af foråret. Det er ikke svært at lave, men man har brug for en kraftfuld blender. Olien skal nemlig blendes så længe at friktionen fra blenderknivene varmer olien op, så smagen fra ramsløgene rigtig trænger ind i olien.
Du kan sagtens lave urteolie med andre krydderurter som f.eks. persille, dild eller basilikum, hvis du ikke har ramsløg eller det bare ikke er sæson. Ellers kan man faktisk også snyde lidt og bruge det grønne på et bundt (5-6) forårsløg plus 2 hvidløgsfed for at efterligne ramsløgssmagen.
Ingredienser
15-30 min / ca. 2 dl
- Et par gode håndfulde ramsløg (eller andre urter)
- Et par dl neutral olie
Sådan gør du
Skyl ramsløgene og kom i en god, kraftfuld blender* – f.eks. en Vitamix. Tryk dem let sammen. Hæld neutral olie på, så det dækker ramsløgene omkring 75%.
Blend i 5-7 min, eller til man kan mærke, at olien er varm og begynder at dampe lidt. Nu er den også kraftigt grøn.
Lad olien køle ned og si “oliemosen” gennem et stykke osteklæde, en ren vaskeklud eller viskestykke, så du får alle fibrene siet fra.
Kom nu olien i en beholder og kom den i fryseren. Vandet fra urterne fryser nu til is i sit eget lag, mens olien ikke fryser til is. På den måde kan du enkelt komme af med vandet, inden du hælder olien på en plastikflaske eller anden beholder. Smart!
Du kan bruge ramsløgsolien i salatdressinger, i suppe, i pastaretter, dryppe på grøntsager, på risotto, du kan lave mayo med den osv.
*Har du ikke en god blender, kan du varme olien op til 70 grader i en gryde, hælde den over ramsløgene og blende med en stavblender. Sørg for at bruge en god beholder, der passer til blenderen, og start med forsigtige små pulserende ryk!). Lad stå og trække i 30 min og si gennem et klæde som beskrevet herover.