• Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
5-15 min, Morgenmad  /  02/08/2024

Professorens grønne grød – i min version

DSC02862

Jeg har haft lyst til at ryste posen i forhold til mine morgenmadsvaner i laang tid. Jeg har, så længe jeg kan huske, spist det samme hver morgen. Andrés hjemmebagte surdejsbolle med svensk prästost, røræg med crispy chili in oil, kaffe og et lille glas æblemost. Nu får dén morgenmad lov til at være noget specielt i weekenderne, for i hverdagene spiser jeg nu en slags grøn grød med toppings!

Professorens grønne grød

Den originale grønne energigrød er skabt af professor og forsker Oluf Borbye Pedersen. Han har blandt andet skrevet Magtfulde mikrober om alle de gode ting mikrober som blandt andet gode bakterier gør for vores kroppe. Den grønne grød er en måde at fodre vores tarmmikrobiom og give tarmbakterierne optimale arbejdsbetingelser.

Der er bare en lille detalje. Og det er, at jeg ved at kigge på ingredienslisten til den grønne grød ikke kunne undgå at tænke, at den smagsmæssigt nok ikke var noget for mig. Vi snakker frisk spinat, broccoli, forholdsvis meget frisk ingefær og gurkemeje, persille, noritang, æble, kiwi, avokado, bønnespirer, urtete og nødder. En ingrediensliste med masser af lækkert, men også nogle ting, der springer lidt i øjnene for mig. Det lyder bare… helseagtigt.

Og med risiko for at gøre mikrobiom-effekten mindre satte jeg mig altså for at lave min egen opskrift. For det vigtigste i forhold til mad er, som jeg har sagt tusind gange: det skal smage godt!

Hvilken blender skal jeg bruge?

Jeg har en Vitamix blender, som jeg købte for over et årti siden. Den kører stadig ubeklageligt og blender alt flydende til atomer. Det er sådan, jeg bedst kan lide det. Der skal ikke være stykker af grøntsager i for min del – jeg ved dog at andre foretrækker, at det knaser. Det gør man, som man synes.

Jeg går og overvejer at købe en Magimix food processor, for jeg er begyndt at lave mit eget nøddesmør til grøden her, og det klarer hverken vitamixen eller min minihakker specielt godt. Eller det vil sige Vitamix blenderen kan sagtens blende nøddesmør, den er bare virkelig besværlig at rengøre bagefter.

Hjemmelavet nøddesmør

Jeg ville nok bare købe peanutbutter for nemhedens skyld, hvis ikke det var fordi, min mand er dødeligt allergisk og jordnødder er bandlyste herhjemme. Cashewsmør er meget dyrt, og svært at finde på supermarkedshylderne – derfor laver jeg det selv. Kan fortælle mere om det en anden gang, men det er så enkelt som at riste nødderne i ovnen, til de er gyldenbrune og så blende dem i hundrede år med et drys salt, til de på magisk vis forvandler sig fra nøddemel til nøddesmør.

DSC02862-2

Min grønne grød

Jeg ville gerne lave en enklere grøn grød, som ikke krævede så mange ingredienser. Jeg elsker grønne smoothies og grønne juices og har gjort længe, så jeg udgik bare efter, hvad jeg kan lide og ikke kan lide i den kategori. Jeg er for eksempel ikke fan af hverken avokado eller banan i smoothies, jeg synes, det bliver for vammelt. Til gengæld er masser af mynte og citron et must!

Jeg kan også godt lide, at grøden er iskold. Så jeg bruger frossen broccoli og spinat. Det er også nemmere at købe en håndfuld poser af og have i fryseren, så der ikke skal handles hele tiden. I Rema1000 kan man købe økologiske broccolibuketter.

Jeg laver en stor kande urtete og sætter i køleskabet i en bøtte, når den er kølet ned. Så har jeg til mindst en uge ad gangen.

Jeg laver bare en portion friskt hver morgen. Hvis tiden er knap om morgenen, tænker jeg, man kan lave fem bøtter med ingredienserne, så det bare er, at veje broccolibuketter af og blende om morgenen.

Det giver mig omkring 200-300 g grøntsager plus 100 g frugt hver morgen. Det føles bare som en god start på dagen, og jeg er mæt frem til frokost.

Professorens grønne grød – i min version

5-15 min / 1 portion

Ingredienser

Base
  • 100 g frosne broccolibuketter
  • En stor terning frossen helbladet spinat eller 1 god håndfuld frisk grønkål
  • 0,5 citron, skal og saft
  • Godt med mynte (sådan 8-10 store blade) og nogle gange også lidt basilikum
  • 4-5 små dadler eller 3 store
  • 2 tsk hampefrø*
  • 1 dl kold urtete
  • 1 dl æblemost

*En pose hampefrø er dyre, men de holder meget længe. De bidrager med lidt cremede vibes uden at gøre det vammelt, som jeg synes avokadoen i den oprindelige opskrift godt kan gøre. Jeg køber i Kvickly, der sælger dem fra Änglamark.

Desuden version 1
  • Et stykke fennikel (en god skive agtigt)
  • 6 cm agurk (kan udelades)
Desuden version 2
  • ca. 30-50 g sojabønner (edamame) fra frost (jeg har købt øko i Føtex)
  • Evt. lidt ekstra urtete
Toppings
  • En god håndfuld frisk frugt som fersken, bær, ananas, mango, etc.
  • 1 spsk cashewsmør eller anden nøddesmør
  • Hjemmelavet granola (tilsætter lidt ad gangen, så det er sprødt til jeg når bunden af skålen)

Sådan gør du

Kom alle ingredienserne til “grøden” i en blender og blend helt fint. Tilsæt mindre væske, hvis du godt kan lide den mere “grødet”. Jeg kan bedst lide den lidt tyndere i det. Sådan lidt tyk suppekonsistens.

Top med frugt, nøddesmør og tilsæt lidt granola ad gangen, så du altid har noget sprødt crunch på toppen.

183 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Hjemmelavet granola 

 

Tyrkiske æg

 

Indlægsnavigation

Dage på Öland
De sidste sommerferiedage

24 comments

  • Stefanie
    05/05/2025

    Kan man opbevare den på frost, når den er blender? Eventuelt i en isterningebakke og så tage ud efter behov? Eller hvordan gør du det “nemt” at skulle lave grøden hver morgen?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      12/05/2025

      Jeg ville lave en stor portion og så opbevare i køleskabet i op til 3 dage. Jeg ved dog at andre laver til en hel uge ad gangen, så det kan man også sagtens. Eftersom der er frosne råvarer i, ville jeg ikke fryse ned igen.

      Reply
  • Sofie
    20/02/2025

    Hej, jeg vil spørger om det er afskallede hampefrø? Eller er det med skal. Vh. Sofie

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      04/03/2025

      Afskallede 🙂

      Reply
  • Sara
    07/01/2025

    Jeg har længe tænkt på at prøve din grønne grød, men har været skræmt ved tanken om blendet broccoli og spinat til morgenmad. Nu har jeg spist grøden hver morgen i en uge, og jeg ELSKER DEN! Det er den lækreste, mest mættende morgenmad, som tilmed giver en masse skønne vitaminer til at starte dagen på <3 Kæmpe fan!

    Reply
  • louise thorup
    06/01/2025

    Tak for at tage avokado ud. Den største CO2 synder.. mange hundrede l vand hil en frugt

    Reply
  • Bente flindt
    14/11/2024

    Vi har spist den grønne grød hver dag i 3 uger, men spiser den mellem frokost og aftensmad, altså ikke om morgenen, det har vi ikke lyst til, er det ok. Vi er pensionister så det er ikke svært for os at spise grøden på andre tidspunkter. Mvh bente flindt

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      15/11/2024

      Jeg tænker man kan spise den lige, hvor det passer en bedst, så det skal I bare fortsætte med. 🙂

      Reply
  • Eva
    29/10/2024

    Vil så gerne prøve den her version af grøn grød!
    Hvordan er det mht. de frosne grøntsager og hygiejne? Har altid troet de skulle koges først?

    Ps: Vi bruger dine fantastiske opskrifter flere gange om ugen herhjemme 🙂

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      30/10/2024

      Som jeg forstår det er frosne grøntsager blancherede, og derfor er det ikke det samme som ved frosne bær f.eks. 🙂

      Reply
      • Rikke
        27/01/2025

        Vil man evt. kunne lave den om aftenen og have den i køleskabet? Tænker at drikke den på vej til job ☺️

        Bh Rikke

        Reply
        • Vegetarisk Hverdag
          28/01/2025

          Det kan du sagtens. Den når nok at blive lidt mere fesengrøn, men hvis det er dét som passer bedst til dig og din dagsrytme, så gør det endelig!

          Reply
  • Tine
    02/10/2024

    Så kunne jeg få lavet grøn grød! Jeg syntes som du, at professorens opskrift virkede omstændelig og ikke så lækker. Men min blende kunne ikke rigtigklare de frosne grønsager, og resultatet (efter lang tid) var nærmest grøn slushice — og det synes jeg altså er for koldt om morgenen! Så nu tager jeg det frosne ud og lægger i køleskabet i en boks dagen før. Nemmere at blende, stadig koldt, og smager overraskende godt. Så tak for den opskrift.

    Reply
  • Tenna
    29/09/2024

    Wauw den er god! Har spist den i en uges tid i streg nu og ser mig ikke tilbage!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      30/09/2024

      Hvor er det dejligt!

      Reply
  • Sara Filtenborg
    07/09/2024

    Hvad er det for noget urtete du bruger?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/09/2024

      Lige nu er det en urtete, jeg har fået, så kan ikke sige præcis hvad der er i. Men kunne sagtens bare finde på at købe en i et supermarked, alternativt tage i en tebutik og dufte til lidt forskellige. Den jeg har nu er ret grøn og floral i smagen, det fungerer fint, men jeg tror ærligt det meste fungerer. 🙂

      Reply
  • Rosa
    01/09/2024

    Er vild med din opskrift!!!

    Hvis man liiiiige har ekstra overskud, så kan man komme en spiseske chiafrø i enten den ene dl. te eller juice aftenen før. Dette er med til at gøre grøden endnu mere cremet🧃

    Reply
  • Jen
    09/08/2024

    Solsikke ”smør” er et godt og billigere alternativ

    Reply
  • Pernille
    08/08/2024

    Hej – 1000 tak for alle dine opskrifter. Har vitterligt ikke oplevet at en eneste har skuffet – det er altid en ny favorit hver gang!

    Må jeg spørge hvilken blender du bruger til denne grød? Vi har ‘kun’ en stavblender….

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/08/2024

      Hej Pernille, Tak! Jeg skriver det faktisk også i teksten til opskriften her, jeg har en Vitamix blender. Ved at andre er glade for en blender fra Sage og nutribullet tror jeg også er god. Kh Camilla

      Reply
      • Pernille
        14/08/2024

        Ups ja… et helt afsnit om det endda. Det ved jeg ikke helt hvordan jeg overså 🙂
        Tak fordi du svarede alligevel

        Reply
  • Ida
    02/08/2024

    Jeg har taget tilløb til at afprøve “grøn grød” – for jeg kan også se på den originale opskrift at det bliver liiiige helset nok for mig 😆

    Men tror jeg vil kaste mig ud i det nu, med udgangspunkt i din opskrift. Tak for at minde mig om at alt grønt er godt; og det er bedre jeg spiser noget jeg godt kan lide og får grøntsagerne ned, end helt at fravælge det, fordi det ikke er mig (eller jeg ikke har alle ingredienser hjemme).

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      05/08/2024

      Jamen præcis! Jeg tænker også hellere lidt og noget jeg kan holde fast i end at helt vælge det fra. Jeg tror også, jeg kommer til at lave den endnu tyndere visse dage, og nærmest drikke den frem for at spise den som grød. Eller hvis jeg har lyst til den bolle med ost, så måske lave en lidt mindre portion som smoothie til. Tænker virkelig det vigtigste er, at det ikke bliver en plage, men noget man faktisk nyder.

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR