Af en eller anden grund havde jeg aldrig hørt om Kua Kling før for nylig. Det er en slags kusine til den (måske) mere velkendte Larb, men her bliver der brugt en rød curry paste som base. Jeg kalder den for biksemad med et lille glimt i øjet, fordi det er en ret, hvor du kan være ret fri med, hvad du putter i. En god tøm køleskabet-omgang! Her bruger vi tofu og svamp, men plantefars eller grøntsager som kål, gulerødder, broccoli eller grønne bønner ville også fungere.
Det er en omgang plademad, vi har at gøre med her, som tilberedes i ovnen og til sidst bliver vendt med en virkelig optursfrisk aromatisk curry dressing.
Og så er det en ny besættelse for mig at koge ris med ristet kokos! Et kæmpe hit.
Kua Kling – sydøstasiatisk biksemad
30-45 min / 4 portioner
Ingredienser
- 4 dl jasminris
- 5,5 dl vand
- 0,5 tsk salt
- 3 spsk ristet kokos (kan udelades)
Bagepladen, trin 1
- 400 g fast tofu
- 200 g svamp
- 2 spsk olie
- 2 tsk salt
- 1 tsk sort peber
Curry dressing
- 4 hvidløgsfed
- 1 citrongræs
- 1-2 rød eller gul chilli
- 3 spsk rød curry paste
- 1 dl vand
- 1 spsk sirup
- 2,5 spsk lys soya
Bagepladen, trin 2
- 1 bundt forårsløg
- 1 spsk hakket limeblad (5-6 stk)
- 2 stk lime, skal og saft
- 1 bundt koriander
Tilbehør
- Grøntsager efter eget valg: f.eks. stangbønner og squash som her, grønne bønner, grønkål, palmekål, broccoli eller broccolini).
- Lime
- Korianderblade
Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader varmluft
Ris
Rist kokos på en stegepande, til det er gyldent.
Skyl risene godt i koldt vand. Kom i en mellemstor gryde sammen med vand, salt og ristet kokos. Kog op. Når vandet koger, lader du risene simre ved lav varme under låg i 10 min. Læg et par stykker køkkenrulle (eller et rent viskestykke) mellem gryde og låg, og lad risene hvile i 10-15 minutter.
Bagepladen, trin 1
Smuldr tofuen til en slags fars og hak svampene fint. Kom på en bagepapirsbeklædt bageplade sammen med neutral olie, salt og sort peber.
Bag i ovnen i 15 minutter.
Curry-dressing
Hak imens hvidløg, chilli og citrongræs fint. Bland i en mindre skål med currypaste, vand, sirup og soya.
Bagepladen, trin 2
Når bagepladen har fået de første 15 minutter hældes currydressingen over (den lille skål bruges igen om lidt, så spar opvasken). Bland godt sammen. Sæt i ovnen i yderligere 10-15 minutter.
Bland hakket forårsløg, fintsnittet limeblad, limeskal og saft i curryskålen. Hak korianderstilkene fint og kom op i skålen. Hak bladene groft og gem til servering.
Når bagepladen har fået de sidste 10-15 minutter blandes forårsløg-lime-blandingen godt sammen med indholdet på bagepladen. Anret i en serveringsskål, hvis du har lyst.
Servering
Steg dine tilbehørs-grøntsager på en brandvarm pande til de har godt med farve, men stadig er sprøde.
Server med kokosrisene, korianderbladene og grøntsagerne.