Har du nogensinde prøvet vegansk bechamel? Jeg fik en tærte hos nogle venner med denne her type bechamel i en karryversion og var virkelig fascineret over, hvor cremet og lækkert det var.
Klip til denne tærte med ovnbagte grøntsager, vegansk bechamel (i min version) og færdigkøbt dej. Noget af et wow-stykke på frokostbordet. Eller middagsbordet for den sags skyld. Den kunne også fungere godt som en forret til 6 personer.
Bechamelen laves ved at blende silken tofu med krydderurter, olivenolie og masser af umami i form af koncentreret fond, soja og ristede løg. Ristede løg er generelt undervurderet i det vegetariske køkken, sådan en lækker fed, salt og umamifyldt ingrediens!
Hele måltidet her er vegansk. De færdige butterdeje man kan købe i supermarkedet, har jeg nemlig aldrig oplevet, at der var smør i. Det kan selvfølgelig lige være værd at dobbeltchecke bagsiden af pakken, hvis du serverer den for en veganer.
Tærte med aubergine, oliven & vegansk bechamel
45-60 min / 4 portioner
Ingredienser
Grøntsager
- 1 aubergine
- 2 løg
- 250 g østershatte
- 4 fed hvidløg
- 0,5 dl olie
- 1 tsk salt
Tofubechamel
- 300 g silken tofu
- 1 dl ristede løg
- 2 spsk olivenolie
- 2 spsk frisk oregano (kan udelades)
- 1 spsk timian (kan udelades)
- 1 spsk konc. fond
- 1 spsk soja
Desuden
- 1 rulle butterdej
- 100 g kalamata oliven
- 1 citron
Salat
- 1 salathoved
- 5-6 tomater
- 40 g olivenolie
- 20 g æblecidereddike
- 1 tsk salt
- 1 tsk sennep
Sådan gør du
Sæt ovnen på 225 grader varmluft.
Skær toppen af auberginen og skær den i en blanding af tern og skiver. Kom på en bagepapirsbeklædt bageplade.
Løgene pilles og skæres midt over. Det ene skæres i strimler, og det andet i tynde både. Riv østershattene i mindre strimler. Tilsæt til bagepladen sammen med hele hvidløgsfed med skal, som du lige prikker hul på.
Fordel olie og salt på grøntsagerne og fordel jævnt på bagepladen. Bag i først 15 min, rør rundt og sæt i ovnen yderligere 10-15 minutter, til grøntsagerne er flot gyldenbrune.
Imens laver du bechamelen ved at blende tofu, ristede løg, olivenolie, timian, oregano, fond og soja, til det er helt cremet.
Udsten dine oliven.
Når grøntsagerne er færdige, tages de ud af ovnen. Skru ned til 200 grader varmluft.
Rul butterdejen ud på en bageplade og fordel bechamelen. Efterlad 2 cm kant, som du pensler med lidt olivenolie. Grønsagerne fordeles på bechamelen sammen med de udstenede oliven. Sæt i ovnen i 10 minutter. Vend bagepladen 180 grader og bag 10 min mere.
Skyl imens salat og tomater og skær ud i passende stykker. Bland en dressing af olie, eddike, salt og sennep og fordel på grøntsagerne.
Pynt tærten med ekstra krydderurter og server med citronbåde.
Wauw! Så.lækkert. Tusind tak for den opskrift!
Denne opskrift var et kæmpe hit. Tak
Dejligt! <3
Hej Camilla
Den tærte ser super lækker ud! Tror du, man vil kunne forberede grøntsagerne dagen før eller tror du, de bliver bløde og våde?
Mvh Ida Amalie