Denne her opskrift er et twist på min klassiker Halloumi stroganoff. Den benytter sig egentlig af samme grundprincip ift. sovsen, men så består fyldet af endnu flere svampe og linser i stedet for den lidt dyre halloumi.
Denne her version egner sig specielt godt til kartoffelmos, det er virkelig vinterens luksusmad, og det der skal få os igennem de sidste måneder. Min bedste opskrift på kartoffelmos finder du her.
Svampestroganoff
45 min / 4 portioner
Ingredienser
Stroganoff
- 2 gode håndfulde (ca. 2 dl) tørrede svampe (du finder dem i grøntafdelingen i større supermarkeder)
- 2 dl kogende vand
- 1 stort løg
- 2 spsk olivenolie eller neutral olie
- 500 g østershatte eller 750 g blandede svampe efter eget valg
- 1 spsk smør
- 1 fed hvidløg
- 3 spsk tomatpuré
- 1 spsk konc. grøntsagsfond
- 1,5 spsk æblecidereddike
- 1 tsk estragon, tørret eller 2 spsk frisk, finthakket
- 1-2 tsk dijonsennep
- 2,5 dl fløde (plantefløde for vegansk)
Linser
- 1,5 dl linser (jeg brugte beluga, men puy eller delikatesse ville også være lækkert og du kan også bruge færdigkogte linser på dåse)
- 5 dl grøntsagsfond
Tilbehør
- Kartoffelmos
- Purløg eller bredbladet persille
- Stegt broccoli, snitbønner, grønne bønner eller lignende
Sådan gør du
Hæld kogende vand over de tørrede svampe og lad stå.
Sæt linserne over med grøntsagsfond og husk også at koge kartofler til mos.
Skær løget i strimler. Steg ved middel varme i olie med et drys salt i en mellemstor gryde.
Rens østershattene og riv dem i strimler (andre typer svampe skæres i mundrette stykker). Steg svampene ved høj varme på en pande med et drys salt, til al væden er fordampet. Tilsæt en klat smør, og steg videre, til svampene er smukt gyldne.
Imens hakkes hvidløget fint.
Knus vandet ud af de opblødte svampe (gem vandet) og tilsæt svampene (både de opblødte og de stegte østershatte) til løgene sammen med hvidløg og tomatpuré. Steg videre i 2-3 minutter. Tilsæt mere olie, hvis det behøves. Hæld svampevandet op i en målekande, men pas på med at få evt jord/sand med. Supplér med vand fra hanen, så du har 3 dl vand i alt.
Tilsæt vand og konc. grøntsagsfond til gryden sammen med eddike, estragon, sennep og godt med friskkværnet peber. Lad koge op og simre i et par minutter. Tilsæt så fløden. Lad sovsen simre forsigtigt uden låg i mindst 10 minutter. Hvis den koger for meget ind, kan du altid sætte låg på eller tilsætte lidt mere vand.
Si kogevandet fra de kogte linser og tilsæt til gryden. Smag til med salt, peber og eventuelt mere eddike og sennep efter behov og smag. Steg lidt sprødstegt grønt til som en kontrast til fløden.
Server med kartoffelmos og finthakket purløg eller persille på toppen.
Hej, jeg har lige lavet retten her og synes ikke det fremgår hvornår de stegte østershatte skal i? Måske tilsatte dem samtidig med de opblødte 🙂 hilsen Tanne
Jeg kan godt se, det var lidt utydeligt. De skal bare i sammen med de opblødte svampe, jeg har forsøgt at skrive det tydeligere nu. 🙂 Kh Camilla
Dejlig opskrift, men hvorfor kan jeg ikke udskrive den ?
Hej! Du burde sagtens kunne printe den via din browser eller ved at taste ctrl+P på dit tastatur. Kh Camilla
Det er SÅ lækker en ret! Kan den mon fryses?
Sagtens!
Hvor meget fløde skal tilsættes? Kan ikke se det indgår i opskriftlisten 🙂
Godt du siger det, det var lige hoppet op på punktet før og gemte sig. Nu er det tydeligt igen. 🙂
Kan retten fryses ned? 🙂
Det kan den ja. 🙂
Jeg kan simpelthen ikke se, hvor tomatpureen skal tilsættes. Er det bare mig, der er blind??
Det er en smutter! Tilføjet nu. 🙂
Elsker opskriften, men hvornår bruges tomatpuréen?
Det er en smutter! Tilføjet nu. 🙂