Jeg havde ondt halsen hele sidste uge, og den eneste ægte lindring for mig er at spise nudelsuppe med masser af smag (og masser af nudler, kom til at øse lidt for mange nudler op i tallerkenen, og var for svag til at rette op, inden jeg tog billedet. Sue me 😅).
Min mor lavede altid nudelsuppe til os som børn, når vi var syge. Helst hjemmekogt hønsekødssuppe, men hvis energien ikke var til det, blev det med de der små kødboller fra frost (har stadig en stor kærlighed til dem). Ægnudler som base, varm suppe på, og så spiste vi suppen som i Thailand med fiskesauce, hvidløg, lime og chili, som man selv kunne dosere ved bordet. Friskklippet purløg på toppen (elsker stadig purløg på suppe!). Så enkelt og så godt.
Det fede med denne her type suppe er, at det faktisk ikke kan gå helt galt. I dag blev den mega fusionsasiatisk, fordi jeg egentlig lavede den med østasiatiske smage som galangal og limeblade, men midt i spisningen fik jeg lyst til Lao Gan Ma’s chili olie, som er mere kinesisk i profilen, og smækkede en masse af den i. Det smagte stadig overdrevet godt.
Derhvorjegkommerfra‘s chiliolie havde været perfektion her, men den er vi desværre løbet tør for. Skal have lavet en ny batch!
Nudelsuppe for ømme halse
15 min / 1 portion
Ingredienser
Suppebase
- 5 dl grøntsagsfond
- 3 skiver ingefær eller galangal
- 1 fed hvidløg, finthakket, i skiver eller revet
- 2 limeblade (kan udelades)
Smag til med
- Fiskesauce, fuskesauce, miso eller soja
- Limesaft fra ca. 0,25-0,5 lime
- En anelse lys sirup eller sukker
- Evt. lidt sesamolie
Fyld
- Grøntsager efter frit valg, her: En god håndfuld fintsnittet hvidkål og 3 stangbønner
Kunne også have været alle slags kål, gulerødder, ærter fra fryseren, you name it - En portion nudler, her kinesiske hvedenudler, men kunne også have været ægnudler eller risnudler
Toppings
- Frisk koriander
- Finthakket forårsløg eller purløg
- Ristede løg
- Chili flakes eller chili olie
Sådan gør du
Kog fonden op med ingefær/galangal, hvidløg og limeblade. Lad simre i fem minutter.
Snit imens dine udvalgte fyldgrøntsager fint og skyl og hak koriander og løg til topping.
Smag suppen til med salt, surt, sødt og fedt. Der skal være en god balance mellem de forskellige smage, og du kan altid sætte de forskellige smagsgivere ind på bordet og justere dér.
Kog nudlerne direkte i suppen, til de er møre, men stadig har en smule bid. De kommer til at koge videre i suppen. Grøntsagerne simres også bare i suppen, til de er sprødmøre. Hvornår de skal i kommer lidt an på kogetiden på nudlerne og hvilke grøntsager, der bruges. Det fintsnittede hvidkål og bønnerne kom jeg i sammen med nudlerne, der havde en kogetid på 3 minutter.
Toppings på og så er det bare at slurpe nudelsuppe i dig!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.
Hakker du ingefær og hvidløg eller tages det fra inden servering?
Hvidløget spiser jeg bare, ingefærskiverne piller jeg fra undervejs, mens jeg spiser suppen. 🙂
Hvornår kommer du grøntsagerne i? 🙂
Hej! Ja, det havde jeg ikke lige fået skrevet på, måske fordi det afhænger lidt af nudeltypen og de valgte grøntsager, men jeg har prøvet at beskrive det, så godt jeg kunne. 🙂