fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag

Camilla Skov

  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Livet & hverdagen
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
45-60 min, Gryderetter & Supper, Vegansk  /  06/10/2022

Vegetarisk bouillabaisse

Bouillabaisse

Der var en følger der skrev til mig for nyligt, fordi hun ikke kunne finde denne opskrift på vegetarisk bouillabaisse. Det er ærligt en af de opskrifter, jeg har udviklet i tiden med Vegetarisk Hverdag, som jeg er mest stolt over. Jeg synes, den er hammergod. Men af en eller anden grund er den aldrig kommet op på hjemmesiden. Indtil nu!

Bouillabaisse er traditionelt set en (meget kendt) fransk fiskesuppe og her er der (big surprise) ikke fisk i, men den er propfyldt med smag på trods. Det er sådan en ret man godt kan wow’e gæster med.

Bouillabaisse

En slags bouillabaisse

45 min / 4-6 portioner

Ingredienser

Linser
  • 2 dl beluga-, puy- eller delikatesselinser
  • 5 dl grøntsagsfond
  • Saften fra 0,5 citron
  • 1-2 spsk olivenolie
  • Salt og peber
Suppe
  • 0,4-0,5 g safran
  • 600 g små faste kartofler
  • 1 fennikel
  • 1 løg
  • 2-3 spsk olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 0,25-0,5 tsk chili flakes, stærke
  • 3 spsk tomatpuré
  • 2 dl hvidvin
  • 5 dl grøntsagsfond
  • 2,5 dl piskefløde (plantefløde for vegansk version)
  • 2-3 spsk soja
  • 250 g smagfulde små tomater (kan udelades)
Aioli
  • 2 dl mayonnaise
  • 1-2 spsk citronsaft
  • 1 fed hvidløg
  • Salt
Til servering
  • Chili flakes (valgfrit)

Sådan gør du

Skyl linserne godt og kog op med fond. Lad simre til de er møre, men stadig har bid. Hæld vandet fra. Lad dampe af i 5 mins tid og smag så til med citronsaft, olivenolie, salt og peber.

Skyl imens kartoflerne og skær i mindre mundrette stykker. Helt små kartofler kan skæres i 2 dele lidt større i 3-4 dele. De skal bare være nogenlunde ens i størrelsen. Sæt til side.

Skyl fennikelen og fjern de grønne dildlignende toppe (gem til senere). Skær fennikelen i to halvdele og så i tynde skiver. Sæt til side. Pil løget, skær i to halve og i tynde skiver.

Varm en stor gryde op, kom godt med olivenolie i, og steg løg og fennikel ved høj varme med et godt drys salt. Rør rundt jævnligt. Løg og fennikel skal få farve i kanterne, men ikke brænde på, så skru ned efter behov.

Bland imens en aioli af mayonnaise, som du smager til med hvidløg, citronsaft og salt (bruges som topping).

Hak hvidløget fint, og tilsæt til gryden sammen med chili flakes og tomatpuré, når fennikel og løg har godt med farve og er faldet sammen. Steg videre i 3-5 min.

Tilsæt hvidvin og lad koge godt igennem. Tilsæt kartofler, safran, fond, fløde og soja. Lad suppen simre, til kartoflerne er møre. Tilsæt nu finthakkede friske tomater og lad simre i yderligere nogle minutter.

Smag suppen til med mere soja (eller salt) og peber, måske en skvæt æblecidereddike. Servér suppen med fennikeltoppene, olivenolie, linserne, aioli og ekstra chili flakes som topping.

172 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...

Skriv en kommentar

Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram eller Facebook for opdateringer om nye opskrifter.

Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Suppe med fennikel, tomat & hvide bønner m. aioli

 

Vintergryde med aubergine og fennikel

Indlægsnavigation

Tzatziki med fennikel & citron
De første dage i huset på Falster

40 comments

  • Emma
    23/03/2025

    Tak Camilla! Virkelig lækker ret.

    Jeg skiftede fennikel ud med bladselleri og lidt porre fordi min lokale brugs ikke havde fennikel. Det smagte også lækkert!

    Jeg lavede nogle små tweaks, som jeg synes fungerede godt: Puttede smør i linserne, bagte tomaterne i ovnen og brugte dem som topping og tilføjede et par skefulde tørret tang til suppen for at få lidt havsmag.
    Jeg sprang aiolien over denne gang, da jeg ikke synes jeg manglede den.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/03/2025

      Dejligt at du kunne improvisere videre ud fra opskriften! Bladselleri og porre lyder som en udmærket fennikelerstatning faktisk.

      Reply
  • Cecilie
    23/02/2025

    Det er vores livret herhjemme! Vi laver den én gang om ugen. Vi har altid rester til dagen efter, som jeg spæder op med lidt ekstra fløde, tomater og fond, et ekstra løg og evt. fennikel hvis jeg har. Og så tilføjer jeg en dåse kikærter og serverer med ris til, hvilket også bare smager fantastisk. Så faktisk er din bouillabaisse grundlag for hele to livretter herhjemme 🙂

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      04/03/2025

      Genialt! Der er virkelig ikke noget bedre end retter, der kan varieres over flere dage.

      Reply
  • Therese
    09/01/2025

    Oh my god hvor smager den godt!!!!
    Jeg er helt høj over så lækker og mættende en suppe. TAK

    Reply
  • Christina
    26/06/2024

    Tusind tak for opskriften, det smagte helt vidunderligt! Det er min nye livret.
    Du er enormt dygtig til at komponere velsmagende og spændende retter, det er skønt at være sikker på et godt resultat med dine opskrifter.

    Reply
  • Marin Strøm
    25/05/2024

    Jeg kan desværre ikke få fat i fennikel her, har du et erstatningsforslag til mig 🙂

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      27/05/2024

      Du kan evt. bare udelade det, jeg tror ikke, jeg har en god fennikel-erstatning umiddelbart. Kh Camilla

      Reply
  • Tina
    20/03/2024

    Virkelig den bedste vege ret jeg har smagt, tak for den. Selv vores 3 børn synes den var sygt go. Jeg udskiftede hvidvinen med, en spsk. hvidvins eddike og en dl vand, det kan godt anbefales hvis man ikke har hvidvin på lager 🙂

    Reply
  • Cecilie
    15/03/2024

    STOR FAN af alt, hvad du rør!

    Den skal prøves til fødselsdagsfejring og gæster. 🙂
    Men hvor langt ville du kunne køre retten frem, dagen forinden eller om formiddagen? Kan linserne fx. koges dagen før? Og så kan man måske lave suppen helt hen til der, hvor kartoflerne skal i og så bare varme op og starte derfra?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/03/2024

      Undskyld det sene svar! Du kan sagtens koge linser dagen før. Og ja, jeg ville nok tilsætte safran, fond, fløde og soja og lade det simre i 10 minutters tid, og enten koge kartoflerne separat og tilsætte på dagen, så det bare skal lunes, eller koge kartoflerne i suppen på dagen.

      Reply
  • Janne Uldbjerg
    10/03/2024

    Bedste opskrift, elsker at lave denne suppe og min søn er vild med den. Da vi elsker fisk kommer jeg nogle gange et stykke godt torsk ned i suppen de sidste 10 min og damper med, det er let og smager fantastisk, både med og uden fisk 😊

    Reply
  • Maya
    18/01/2024

    Hej Camilla

    Jeg vil bare høre om det kan være rigtig at man skal bruge 10 dl grøntsagsfond i alt til denne opskrift? Synes det lyder af meget, men har aldrig brugt flydende fond før.

    Mvh Maya

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      24/01/2024

      Kære Maya. Nejnej! Det er 10 dl vand + konc. fond efter anvisningerne på pakken. Typisk 2 spsk flydende fond. Så altså fortyndet fond, ikke koncentreret. 🙂

      Reply
  • Bettina Lerche
    11/01/2024

    Din suppe ser virkelig skøn ud – den må jeg prøve. Tænker du, at piskefløde kan skiftes ud med en fløde med færre fedtprocenter 🙃? Eller er det afgørende for smagen?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      13/01/2024

      Selvfølgelig kan du skifte den ud, men jeg er en kæmpe fortaler for fedt, specielt i vegetarisk mad. Det er en utrolig smagsbærer og sørger for, at den vegetariske mad både mætter og smager.

      Reply
  • Morten
    23/08/2023

    Ser virkelig lækker ud og tænker at lave den til min fødselsdage. Kan den laves dagen forinden? Og i så fald, hvordan tænker du så at gøre med kartoflerne? Frygter de blir for møre hvis den koges op igen?

    Tak for nogle lækre opskrifter og altid god beskrivelse.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      24/08/2023

      Hej! Jeg ville nok koge kartoflerne separat og smide dem i suppen inden servering. 🙂

      Reply
      • Rasmus Ekstrøm
        12/01/2024

        Hvorfor? Der er meget smag du går glip af idet det ryger ud med kogevandet.

        Reply
        • Vegetarisk Hverdag
          13/01/2024

          Aarh, SÅ meget smag er der altså ikke tale om. Der vil jeg hellere vægte konsistens over smag.

          Reply
  • Josefine
    21/08/2023

    Ser virkelig lækkert ud. Tænker at jeg vil servere det til fødselsdagsmiddag, men har du forslag til hvad man kan servere til enten som forret eller sideret? Hvis det altså er “nødvendigt” eller om retten nemt kan stå alene? 😊 På forhånd tak!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      22/08/2023

      Hej Josefine. Jeg synes klart den kan bære at stå alene. Men når det er sagt elsker jeg middage med flere retter man kan mumse på. Måske jeg ville lave en lækker salat til? Du kan gå på opdagelse i kategorien her på siden eller kigge i mine bøger. Der er en salat med fennikel og citrus i Vegetarisk i aften? som kunne være ret lækker til. Og så noget godt surdejsbrød. Kh Camilla

      Reply
  • S
    10/08/2023

    Måske en virkelig dum kommentar.. men når du skriver “soja” er det så sojasovs? 😀

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      21/08/2023

      Ingen dumme spørgsmål.<3 Det er sojasovs!

      Reply
  • Astrid
    17/04/2023

    Smager dejligt, Tak 🙂

    Reply
  • Jan
    04/04/2023

    Jeg har nu lavet den her ret en del gange efterhånden, og jeg må sige, at det absolut er gået hen og blevet en yndlingsretter, jeg har sjældent fået så smagfuld en ret som den her!!!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      14/04/2023

      Hvor er det vidunderligt at høre!

      Reply
  • Camilla
    25/12/2022

    Jeg har her i juleferien gennemlæst alle dine opskrifter og kogebøger og er nu klar på at forsøge mig udi i færre måltider med kød som hovedpersonen i 2023.
    Da jeg ligger inde med en god safran skal den her være mit første forsøg.
    Men jeg har spekuleret over ved de fleste opskrifter hvilken bouillon og fond du plejer at bruge? Jeg synes der er stor forskel og da det indgår i mange retter vil jeg tro det har en betydning for smagen og resultatet. Kan du anbefale nogle specifikke?

    Glædelig jul og tak for at være en så stor inspirationskilde. Det er befriende for en ‘vegetar-newbie’ som jeg at det faktisk virker nogenlunde overskueligt at gå i gang.

    kh

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      25/12/2022

      Hej, hvor er det dejligt, at du er inspireret af mine opskrifter! Og du har helt ret, fonder er meget forskellige. Min favorit er den flydende øko grøntsagsfond fra mærket Oscar, som jeg køber i Føtex. På det seneste er jeg også begyndt at bruge Knorrs flydende grøntsagsfond, den er også rigtig udmærket. Änglamarks er virkelig dårlig til gengæld, så hold dig fra den. 🙂 God madlavning! Kh Camilla

      Reply
  • Anne
    16/12/2022

    Smager aldeles fantastisk. Også lavet til gæster med succes. Kan sagtens laves uden safran, synes vi.
    Tak for super god opskrift – dem er der mange af på Vegetarisk hverdag

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      19/12/2022

      Hvor er det dejligt! Og godt at den bliver god uden safran også. Tak! Kh Camilla

      Reply
  • Janne
    06/11/2022

    Glæder mig til at prøve den i aften!
    Hvis ikke man har safran, hvilke krydderier kan man så evt. bruge?

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      09/11/2022

      Du kan ikke skifte safranen ud med et andet krydderi, men du kan godt udlade det og stadig få en velsmagende suppe. Det bliver bare lidt noget andet. 🙂

      Reply
  • Camilla
    31/10/2022

    Yes! Jeg har også ledt efter opskriften før, uden at kunne finde den. Hold op, det er en suppe der tager kegler. Tusind tak for den.

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      31/10/2022

      Endelig sig til, hvis der er opskrifter, der mangler her på bloggen! Det er smuttet nogle gange at få dem op. 🙂

      Reply
  • Anja
    28/10/2022

    Hej Camilla

    Har du et forslag til hvad man kan erstatte hvidvinen med?

    Bh Anja

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      29/10/2022

      Du kan prøve med lidt hvidvinseddike og vand. 🙂

      Reply
  • Pernille
    18/10/2022

    Jeg har lavet den flere gange, og den smager simpelthen himmelsk

    Reply
  • Cecilie
    11/10/2022

    Virkelig lækker ret!

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      12/10/2022

      Dejligt!

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Pressefotos
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR