Den første uge efter vi kom hjem fra Australien, lå jeg syg på sofaen med mit jetlag, og i sidste uge var der fuldt fokus på at komme tilbage på arbejde i butikken og på at få forsiden på plads til kogebogen. I fredags blev min forlægger og jeg endelig enige om den, efter en proces på omkring fire måneder og flere forsideforslag, end jeg kan tælle.
Det har været frustrerende og benhårdt arbejde, men jeg er så glad for resultatet, at det næsten er glemt. Den bliver SÅ FIN. Bogen har udgivelsesdato den 21. april 2020, og fra på onsdag kan man forudbestille den i min webshop! Man skal selvfølgelig have en belønning for at bestille i god tid, så bestiller du i februar, får du både fine postkort og en lille A5 plakat med helt gratis. Jeg fortæller mere på onsdag!
Nu til dagens opskrift! I går havde vi en virkelig stenet dag hjemme. Jeg havde egentlig helt andre planer om madlavningen, men orkede ikke begive mig ud i blæsten, så måtte kigge i køkkenskabene i stedet. Det kom der en rigtig comfy gryde ud af, som var perfekt midt i februargråvejret.
For en uges tid siden købte jeg nemlig et glas med chipotle in adobo paste i Irma, og det har stået og ventet på at blive brugt. Jeg vil indskyde at prisen på 65 kr(!) for et glas ikke retfærdiggjorde smagen. Jeg synes ikke, det er pengene værd i forhold til at bruge chipotlepulver (kan fås i Føtex blandt andet). Til gengæld var der flere på instagram, der tipsede om, at man kan købe chipotle in adobo billigt hos blandt andet Lygtens Bazar og grønthandleren på Rantzausgade, så det er værd at tage med.
Til jer, der ikke kender chipotle, så er det røgede, tørrede jalapenos. Når de er “in adobo” bliver de opbevaret i en puré af tomat, eddike, hvidløg og krydderier (varierer fra mærke til mærke). Det kan give en rigtig skøn, røget dybde til gryderetter og jeg bruger blandt andet chipotle i min black bean chili.
Er man ikke til det røgede så brug mere tomatpuré og chili flakes i stedet. Og skal det ikke være stærkt, kan du bruge røget paprika og så kan man selv komme chili flakes eller hot sauce på ved bordet efter smag. Det er vigtigt med meget citronsaft i denne ret! Den skal have en god syre (efter smag selvfølgelig).
Ingredienser
30 min / 4-6 portioner
- 2 løg
- 3-4 spsk olivenolie
- 4-6 fed hvidløg
- 1 spsk chipotle in adobo paste eller 0,5 tsk chipotlepulver
- 2-3 spsk tomatpuré
- 720 g (3 dåser) kogte bønner (her borlotti, men butter beans eller små hvide bønner er også gode)
- 7,5 dl grøntsagsfond
- Et lille bundt grønkål
- Citronsaft fra en 0,5-1 citron
- 1 tsk sirup
Topping:
- Et par håndfulde bredbladet persille eller koriander
- Creme fraiche (brug vegansk alternativ for vegansk)
- Chili flakes
- Revet citronskal
Sådan gør du
Pil løgene og skær i halve, tynde skiver. Steg ved middel til høj varme i rigeligt olivenolie med et godt drys salt til de er gyldne.
Tilsæt hvidløg skåret i skiver til gryden og steg med i et minuts tid. Tilsæt så chipotle og tomatpuré og svits i yderligere et minuts tid. Tilsæt mere olie efter behov. Dræn imens bønnerne og lad dem dryppe af.
Tilsæt bønnerne og steg videre. Giv det hele et godt drys peber og lidt mere salt. Knus bønnerne let. Smag på bønnerne for at se om du har brug for mere styrke. Tilsæt eventuelt mere chipotle efter smag.
Tilsæt grøntsagsfond og lad gryden simre i 15 minutters tid uden låg. Skyl imens kålen og skær i mindre stykker. Det øverste af stilkene skæres i fine skiver.
Stivelsen i bønnerne jævner gryden, men hvis den bliver for tyk tilsættes mere vand. Den skal være tykkere end en suppe.
Tilsæt grønkål de sidste par minutter til kålen falder sammen, og smag så til med masser af citronsaft, lidt sirup og evt. mere salt og peber.
Server med grofthakket persille eller koriander, creme fraiche, ekstra chili flakes, revet citronskal og en ekstra citronbåd til.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.