Jeg har glædet mig meget til at dele opskriften på denne halloumi stroganoff – en barndomsklassiker i nye klæder! Tror det her kan blive den helt store familiefavorit. Halloumien bliver blød og lækker i sovsen og flødesovs og ris er der aldrig nogen, der har fortrudt at lave til aftensmad. Nu hvor efteråret rigtig er ankommet, har vi brug for lidt flødesovs, am I right?
Du kan spise halloumi stroganoff, som den er med ris eller kartoffelmos, eller du kan servere lidt grønt til. En frisk grøn salat, lidt blancherede grønne bønner eller stegt broccoli med et squeeze citronsaft går godt til den cremede stroganoff.
Halloumi Stroganoff
30-45 min / 4 portioner
Ingredienser
- 1 stort løg
- 1-2 spsk neutral olie
- 250 g markchampignon
- 1 spsk smør
- 1 fed hvidløg
- 3 spsk tomatpuré
- 1,5 spsk æblecidereddike
- 1 tsk estragon, tørret
- 1 spsk konc. grøntsagsfond
- 3 dl vand
- 2,5 dl fløde
- 400 g halloumi
- 1-1,5 tsk dijonsennep
Tilbehør
- 3 dl fuldkornsris
- Bredbladet persille
- Stegt broccoli eller grønne bønner
Sådan gør du
Sæt fuldkornsris over efter anvisningerne på pakken.
Skær løget i strimler. Steg ved lav varme i rigeligt olie med et drys salt i en mellemstor gryde.
Rens champignonerne, og skær dem i skiver. Steg svampene ved høj varme på en pande med et drys salt, til al væden er fordampet. Tilsæt en klat smør, og steg videre, til svampene er smukt gyldne. Imens hakkes hvidløget fint.
Tilsæt hvidløg og champignon til løgene sammen med tomatpuré, og lad stege et par minutter. Tilsæt mere olie, hvis det behøves.
Tilsæt æblecidereddiken og estragon. Lad eddiken koge godt igennem. Tilsæt vand og konc. grøntsagsfond. Lad koge op og simre i et par minutter. Tilsæt så fløden og 1 tsk sennep.
Lad sovsen simre forsigtigt uden låg. Hvis den koger for meget ind, kan du altid sætte låg på eller tilsætte lidt mere vand.
Skær halloumien i 1 cm strimler på den korte led. Steg stykkerne gyldne ved middel varme. Hvis du føler, de sætter sig fast på panden, så prøv at lade dem stege lidt længere, før du vender dem. De er nemmere at vende, når de har stegeskorpe.
Når halloumien er gyldenbrun, tilsættes den til sovsen. Smag til med salt, peber og eventuelt mere eddike og sennep efter behov og smag.
Steg lidt sprødstegt grønt til som en kontrast til fløden. Server med ris og finthakket persille.
Hvornår skal champignonerne over i gryden?
Kan man lave sovsen til halloumistroganoff og lade den simre i 2-3 timer og så tilføje det stegte halloumi fem minutter før det skal serveres? Eller bliver det mærkeligt?
Det KAN du godt. Men jeg ved ikke, om det er nødvendigt at simre den så længe. 🙂
Mums!! Har lige lavet det til min mand og mig. SÅ lækkert! Jeg puttede en dl af aftenens vin i – og det gjorde den bestemt ikke dårligere :))
Lækkert!! <3
Ser lækkert ud, glæder mig til at prøve at lave den – hvornår skal sennep’en i?
Kh Anne
Det var vist lidt utydeligt, ja! Jeg har opdateret opskriften nu, ville komme den i sammen med fløden. 🙂 Kh Camilla
Har du en ide til, hvad man kan erstatte svampene med? Det er der desværre ingen der spiser herhjemme.
I princippet kan du udelade dem, men du kan også komme andre grøntsager som broccoli, fennikel, blomkål eller lignende i for mere fylde. Eller linser/bønner.
Skal fonden tilsættes koncentreret eller blandes op med vand? jeg blev forvirret af parenteserne 🙂
Koncentreret! 🙂 Ikke noget vand. Det er bare hvis man nu har en anden slags fond, end den jeg bruger.
Den her ret er noget af det bedste, jeg nogensinde har smagt.
Nu har jeg så fået en baby med mælkeallergi, så vil høre, om du har erfaring med en vegansk version? Kan aubergine, tofu (seitan?) eller andet erstatte haloumien nogenlunde fornuftigt?
Fantastisk! Og så lidt mindre fantastisk med den mælkeallergi. I min bog foreslår jeg at man kan erstatte halloumien med stegte østershatte! Der tror jeg faktisk, du får den bedste konsistens. Ellers har jeg også lavet den med både bønner og kogte linser, og det er også lækkert, omend det er noget lidt andet. Seitan kan sikkert også noget, hvis du ikke er til svampe. Men østershatte er ikke så kraftige i deres svampesmag.
Hej, hvilken slags fløde bruger du?
Jeg bruger helt almindelig 38 % piskefløde, men du kan også bruge havrefløde eller madlavningsfløde, hvis du foretrækker det.
Bruges der frisk eller tørret estragon?
Hej! Du kan bruge begge dele, jeg brugte tørret her. 🙂 Hvis du bruger frisk ville jeg nok bruge omkring 1 spsk. Vh Camilla
Super lækker ret. Tror du jeg kan fryse den? Umiddelbart tænker jeg uden halloumi i og så tilsætte det når retten er tøet op og gennemvarm?
Sagtens! Jeg tror også umiddelbart, jeg ville fryse den uden halloumi, men har ikke prøvet med.