Vegetariske pirogger med feta og grønkål er sådan en dejlig ting at tage med på en picnic. Det tager lidt tid at lave og derfor laver jeg dem kun til specielle tilfælde, men det er også, fordi jeg oftest laver dejen selv. Køber du færdig butterdej eller tærtedej bliver det hurtigt et enklere projekt.
Med det sagt er det slet ikke svært at lave dejen selv! Det kræver bare lidt tålmodighed. Hvis du ikke har tiden til det, er der ingen grund til at stresse over det. Madlavning skal være hyggeligt, og man må gerne bruge en genvej.
Pirogger med feta og grønkål, lidt gode oste, oliven og en frisk sommersalat, så har du en perfekt picnickurv efter min mening! Jeg håber, I kaster jer over lidt pirog-bagning i løbet af sommeren. 🙂
Ingredienser
1 time / 6-7 pirogger
- 250 g mel + Et nip salt
- 125 g koldt smør
- 0,5-0,75 dl kold mælk
(eller færdigkøbt butterdej/tærtedej)
- 1 løg + 1 spsk olivenolie
- 1 spsk frisk timian, finthakket
- 1-2 fed hvidløg
- 250 g grønkål eller savoykål
- 150 g fetaost
- Skallen fra 1 lille citron
- 2 spsk creme fraiche/græsk yoghurt/mascarpone/cream cheese
- 1 æg
- Peber & salt
Sådan gør du
Bland mel og salt i en stor skål. Skær smørret i små tern og smuldr ud i melet med fingrene til det ligner pulver. Hæld mælk i til dejen lige kan samle sig (ælt den sammen i skålen). Pak ind i film og læg i køleskabet i 30 min.
Forbered fyldet
Sæt ovnen på 180 grader.
Hak løget fint og steg langsomt med timian i rigeligt olivenolie med et drys salt. Imens hakkes hvidløget fint og kålen skylles og hakkes fint.
Tilsæt hvidløg til løgene i et par min og læg så løgene til siden. Steg nu kål med et drys salt til det er faldet sammen.
Bland løg, kål, smuldret fetaost, citronskal og creme fraiche (eller lign.) i en skål. Smag til med godt med peber og salt. Pisk ægget og tilsæt halvdelen til blandingen.
Lav piroggerne
Rul dejen ud til den er 3 mm tyk og skær kvadrater som er 13-14 cm. Saml dejen du skær fra og rul ud igen, så du får udnyttet det hele. Det skal gerne blive til 6-7 pirogger.
Læg på bageplade med bagepapir. Pensl kanterne med æg og læg fyld på i midten. fold over på diagonalen, så det danner en trekant og tryk kanterne godt sammen. Jeg synes, det er nemmest, hvis jeg tager den op i hånden, når jeg har lukket den ene side, så kan man også fylde ekstra fyld i.
Brug tænderne på en gaffel til at trykke kanterne ekstra godt sammen, og lave et fint mønster langs med kanten. Prik nogle huller i pakken, så dampen kan slippe ud i ovnen.
Pensl med æg og bag 25-35 min i den 180 grader forvarmede ovn til piroggerne er gyldne.
Lad køle af og pak i et viskestykke til picnickurven!
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.