Sidste år lavede vi et eksperiment. Var det muligt at lave japansk blommevin aka umeshu selv? Vi plukkede umodne blommer, lagde dem på glas med sukker og vodka, og ventede mere eller mindre tålmodigt i et halvt års tid. Resultatet? Helt fantastisk. Det smager bedre end noget, vi har købt.
Hvis du aldrig har smagt umeshu er det en syrligt sød likør, der er super dejlig efter et måltid eller til desserten. Selvom den er lavet på ren vodka bliver alkoholprocenten en del mindre, når den er færdig. Den smager på ingen måde sprittet.
Nu hvor blommerne atter er umodne, er det tid til at lave glassene til det kommende år. Og vi skal lave rigeligt denne gang! Vi har sparet på de gyldne dråber hele vinteren og har stadig et glas, som skal holde, frem til den nye omgang er færdig i det nye år (glasset til venstre er fra sidste år).
Det er utroligt nemt at lave umeshu, så hvis det er noget du godt kan lide, vil jeg anbefale på det varmeste at lave det selv. Vi har brugt flere forskellige slags blommer, og alt er blevet godt. De smager lidt forskelligt afhængigt af blommesort, men du kan bruge alt fra sveskeblommer over mirabeller til reine claude blommer. Sidstnævnte skal efter sigende være det bedste.
Den kommende vinters batch! Vi har lavet to glas ind til videre, og det bliver nok til i hvert fald et glas til, hehe.
Japansk blommevin (umeshu)
1 stort glas (3L)
- 1 kg grønne umodne blommer (reine claude er specielt gode, men andre smagfulde blommer som sveskeblommer eller mirabeller kan også bruges)
- 500 g rørsukker
- 7 dl vodka
Sådan gør du
Skyl blommerne godt, og stik et par små huller i hver med en skarp kniv.
Fyld et glas med blommer. Hæld sukker over svarende til halvdelen af blommernes vægt.
Fyld på med vodka svarende til 70% af blommernes vægt.
Lad stå mørkt ved max. stuetemperatur i mindst et halvt år og op til fem år.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Tak for alle de gode opskrifter i din blog. Herhjemme indgår de ugentligt på menuen. Siden en rejse til Japan har vi haft svært ved at finde en god én af slagsen, så mega spændende måske at kunne lave det selv.
Hvis man nu ikke ligger inde med et blommetræ hvor kan man så skaffe de umodne blommer?
Mvh. Taja
Hej Taja, Hvor er det dejligt at høre, at I har glæde af opskrifterne. Jeg kan kun anbefale at lave sin egen umeshu, jeg synes bestemt, at dem vi har lavet selv, er bedre end dem vi har købt! Desværre kan man ikke købe umodne blommer, så I må ud og gå en tur og se om der er et blommetræ i nabolaget. Vi har lavet umeshu på forskellige typer blommer. De allerbedste er sorten Reine Claude, men vi har også lavet rigtig god umeshu på mirabeller. Held og lykke med det! Vh Camilla
Tak for en super opskrift! Det er andet år i træk jeg laver en omgang. Det smager helt sindsygt lækkert!
Er jeg den eneste der oplever, at der kommer et overtryk i glasset, så jeg må åbne det det lidt en gang i mellem de første par dage? Og at blommerne flyder til tops og bliver helt brune på den del af blommen, der stikker ovenover overfladen?
Det var da så lidt! Vi har desværre ikke fået lavet så meget i år, da vores blommetræer strejker. Godt vi lavede ekstreme mængder sidste år! 🙂
Overtrykket i glasset har jeg ikke oplevet. Det kan måske være fordi du plukker blommerne lidt for sent på sæsonen, så der har udviklet sig for meget sukker i frugten? Det gør sikkert ikke noget for slutresultatet. Det at blommerne flyder til tops og oxiderer (bliver brune) er helt normalt, det behøver du ikke bekymre dig om.
Mvh Camilla
Årh manner, umeshu er jo SÅ lækkert! Har både fået det i Japan og senest i Berlin på en helt vild japansk restaurant. Tror du, at man kan bruge relativt modne blommer, og så f.eks. halvere sukkermængden?
DBH Sofie
PS: Tak for en virkelig god blog og Instagram, der redder mig gang på gang ift. aftensmaden<3
Ja, det er fantastisk! Vi er også gået helt amok med produktionen i år. Jeg tror desværre ikke det bliver det samme med mere modne blommer, for den nærmest marzipanagtige aroma må være koblet til, at det er umodne blommer man bruger. Og syren i blommerne er super vigtig. Det er i hvert fald min teori. 🙂 Men altså, du kan jo altid prøve, det værste der kan ske er, at det ikke lykkes? Tak fordi du følger med og får noget ud af det! <3
Tak for opskriften. Jeg har boet i Japan og umeshu er så lækkert.
Det var så lidt! Hvor spændende at have boet i Japan, jeg har ikke været der (endnu), men lever gennem Terrace House på Netflix og vores hjemmelavede umeshu. Tror vi har en 6-8 store glas i gang i år. 🙂 Vh Camilla