Sidste år lavede vi et eksperiment. Var det muligt at lave japansk blommevin aka umeshu selv? Vi plukkede umodne blommer, lagde dem på glas med sukker og vodka, og ventede mere eller mindre tålmodigt i et halvt års tid. Resultatet? Helt fantastisk. Det smager bedre end noget, vi har købt.
Hvis du aldrig har smagt umeshu, er det en syrligt sød likør, der er super dejlig efter et måltid eller til desserten. Selvom den er lavet på ren vodka bliver alkoholprocenten en del mindre, når den er færdig. Den smager på ingen måde sprittet.
Nu hvor blommerne atter er umodne, er det tid til at lave glassene til det kommende år. Og vi skal lave rigeligt denne gang! Vi har sparet på de gyldne dråber hele vinteren og har stadig et glas, som skal holde, frem til den nye omgang er færdig i det nye år (glasset til venstre er fra sidste år).
Det er utroligt nemt at lave umeshu, så hvis det er noget du godt kan lide, vil jeg på det varmeste anbefale at lave det selv. Vi har brugt flere forskellige slags blommer, og alt er blevet godt. De smager lidt forskelligt afhængigt af blommesort, men du kan bruge alt fra sveskeblommer (viktoriablommer) over mirabeller til reine claude blommer. Sidstnævnte er vores favorit indtil videre, men alt er blevet godt.
Den kommende vinters batch! Vi har lavet to glas ind til videre, og det bliver nok til i hvert fald et glas til, hehe.
Japansk blommevin (umeshu)
1 stort glas (3L)
- 1 kg grønne umodne blommer (reine claude er specielt gode, men andre smagfulde blommer som sveskeblommer eller mirabeller kan også bruges)
- 500 g rørsukker (halv vægt af blommerne)
- 700-800 g / 7-8 dl vodka (70-80 % af blommemængden)
Sådan gør du
Skyl blommerne godt, og stik et par små huller i hver med en skarp kniv.
Fyld et glas med blommer. Hæld sukker over svarende til halvdelen af blommernes vægt.
Fyld på med vodka svarende til 70-80 % af blommernes vægt.
Lad stå mørkt ved max. stuetemperatur i mindst et halvt år og op til fem år.
Vi lader blommerne ligge i glasset det første år og så kan man si dem fra. Nogle har vi også ladet ligge flere år. Man kan i princippet spise dem som dessert med vaniljeis eller komme i bagværk.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Hej Camilla, tak for inspiration – bruger du en særlig vodka eller er det bare at gå efter den billigste?
Det var skam så lidt! Vi er lidt uenige om vodka-kvaliteten herhjemme, jeg har for det meste bare købt den billigste, min mand går efter dem i mellemklassen. 🙂
Tak for det hurtige svar. Spændende, jeg har faktisk blommer til to glas, så jeg prøver med to forskellige og ser om jeg kan smage forskel 🙂
Jeg har lavet andre frugt-snapse, som jeg synes bliver for vandet med vodka. Er det slet ikke et problem med denne likør? Eller kunne man med fordel lave det på alkohol med højere end 40%?
Jeg tænker umiddelbart godt du kan lave den med en højere alkoholprocent, hvis du vil, men jeg oplever den absolut ikke som vandet. Den føles selvfølgelig ikke alkoholtung i sidste ende, men eftersom frugterne ikke er modne og derfor ikke indeholder så meget væske fortyndes vodkaen ikke helt så meget.
ØV, havde jeg dog bare set denne opskrift mens mine reine claude var umodne. nu laver jeg en dansk snaps efret AAmanna pskrift. Denne må jeg så prøve næste år.
Næste år bliver året! Start/midt juli kan være et godt tidspunkt at sætte en påmindelse i kalenderen. 🙂 Kh Camilla
Jeg har lige prøvesmagt min blomme vin fra den 8. August 2021. Den ene er lavet på røde mirabeller og den anden på grønne store blommer ( kender ikke sorten)
De smager begge himmelsk. Den som er lavet på mirabeller smager mere af blomme end den grønne.
Hvor dejligt! Jeg synes, det er så interessant, hvordan de smager forskelligt afhængigt af blommesort og hvor modne/umodne blommerne var, da man fik plukket dem.
Hej! Tak for opskrift, som vi har fulgt. Vores blommer synker dog ikke rigtig til bunds og de får ret brune pletter….. Er det mon almindeligt? Vh Mette
Hej Mette. Det er helt normalt! Blommerne bliver med tiden helt brune. Og det at de ikke synker til bunds gør intet. Vh Camilla
Hvor lyder det lækkert! Vi har et blommetræ, der BUGNER med blommer i år, så vi bliver da nødt til at prøve at lave umeshu! Hvad med selve blommerne – er de lige til skraldespanden, eller kan man udnytte dem til et eller andet?
Så er det jo bare helt perfekt! Vi lader blommerne ligge i glasset så længe de ligger under væskens overflade. Spiser dem nogle gange som dessert med is! Kan også forestille mig at man kan hakke og komme i kager? Men mange af dem ryger i skraldespanden, for SÅ gode er de heller ikke. 🙂
Tak for alle de gode opskrifter i din blog. Herhjemme indgår de ugentligt på menuen. Siden en rejse til Japan har vi haft svært ved at finde en god én af slagsen, så mega spændende måske at kunne lave det selv.
Hvis man nu ikke ligger inde med et blommetræ hvor kan man så skaffe de umodne blommer?
Mvh. Taja
Hej Taja, Hvor er det dejligt at høre, at I har glæde af opskrifterne. Jeg kan kun anbefale at lave sin egen umeshu, jeg synes bestemt, at dem vi har lavet selv, er bedre end dem vi har købt! Desværre kan man ikke købe umodne blommer, så I må ud og gå en tur og se om der er et blommetræ i nabolaget. Vi har lavet umeshu på forskellige typer blommer. De allerbedste er sorten Reine Claude, men vi har også lavet rigtig god umeshu på mirabeller. Held og lykke med det! Vh Camilla
Tak for en super opskrift! Det er andet år i træk jeg laver en omgang. Det smager helt sindsygt lækkert!
Er jeg den eneste der oplever, at der kommer et overtryk i glasset, så jeg må åbne det det lidt en gang i mellem de første par dage? Og at blommerne flyder til tops og bliver helt brune på den del af blommen, der stikker ovenover overfladen?
Det var da så lidt! Vi har desværre ikke fået lavet så meget i år, da vores blommetræer strejker. Godt vi lavede ekstreme mængder sidste år! 🙂
Overtrykket i glasset har jeg ikke oplevet. Det kan måske være fordi du plukker blommerne lidt for sent på sæsonen, så der har udviklet sig for meget sukker i frugten? Det gør sikkert ikke noget for slutresultatet. Det at blommerne flyder til tops og oxiderer (bliver brune) er helt normalt, det behøver du ikke bekymre dig om.
Mvh Camilla
Årh manner, umeshu er jo SÅ lækkert! Har både fået det i Japan og senest i Berlin på en helt vild japansk restaurant. Tror du, at man kan bruge relativt modne blommer, og så f.eks. halvere sukkermængden?
DBH Sofie
PS: Tak for en virkelig god blog og Instagram, der redder mig gang på gang ift. aftensmaden<3
Ja, det er fantastisk! Vi er også gået helt amok med produktionen i år. Jeg tror desværre ikke det bliver det samme med mere modne blommer, for den nærmest marzipanagtige aroma må være koblet til, at det er umodne blommer man bruger. Og syren i blommerne er super vigtig. Det er i hvert fald min teori. 🙂 Men altså, du kan jo altid prøve, det værste der kan ske er, at det ikke lykkes? Tak fordi du følger med og får noget ud af det! <3
Mandel-aromaen i likøren stammer fra stoffet amygdalin der findes i mange frugtsten. Nå stoffet nedbrydes i tarmen omdannes det faktisk til blåsyre men det er ikke giftigt i små mængder som i blommelikøren.☺️
Hvor er det spændende! Tak for den information. 🙂 Det forklarer også, hvorfor man kan lave marcipan med abrikoskerner.
Tak for opskriften. Jeg har boet i Japan og umeshu er så lækkert.
Det var så lidt! Hvor spændende at have boet i Japan, jeg har ikke været der (endnu), men lever gennem Terrace House på Netflix og vores hjemmelavede umeshu. Tror vi har en 6-8 store glas i gang i år. 🙂 Vh Camilla
Hej Camilla, tak for opskrift som vi ser frem til at prøve.
Udstener du blommerne først? Eller lader du stenene blive i?
Bh. Kristine
Det er faktisk stenene som giver det meste af smagen, så du bruger blommerne hele. 🙂