Aubergine er en af de grøntsager, jeg tidligere har været lidt skeptisk til, men som jeg nu elsker i de rigtige sammenhænge. Sådan er det med mange grøntsager, synes jeg, man skal regne ud HVORDAN man kan lide dem, ikke OM man kan lide dem. Auberginepasta er i hvert fald en vinder i min bog.
Retten er til og med vegansk, men du kan nu sagtens toppe den med lidt ost, hvis det gør dig ekstra lykkelig. Næste gang jeg laver den skal jeg riste lidt pankobrødkrummer i olie som topping for ekstra tekstur og crunch. Eller måske ristede solsikkekerner? En følger på Instagram foreslog også valnødder som en klassisk persisk makker til aubergine.
Ingredienser
30-45 min / 2 portioner
- 1 aubergine + 1 tsk fint havsalt
- 1 løg
- 2 spsk olivenolie
- 1-2 tsk chili flakes (valgfrit)
- 1 spsk tomatkoncentrat
- 1 dl hvidvin (valgfrit)
- 1 dåse hakket tomat
- ca. 1 spsk balsamico
- Evt. lidt sirup eller sukker
- Salt & peber
- Skallen fra 0,5-1 citron
- En håndfuld basilikum, finthakket
- 180-200 g spaghetti
Sådan gør du
Skær auberginen i tern på 1×1 cm, læg i en si og drys 1 tsk fint havssalt over. Lad stå 10-30 min.
Imens skær du løget fint og steger i 1 spsk oli-venolie ved lav varme til det er gyldent (10 min).
Kom løgene i en skål og sæt til siden. Skru op for varmen tilsæt 1 spsk olivenolie og tilsæt auberginen, som steges hårdt til den er gylden.
Tilsæt chili flakes og tomatkoncentrat og steg med i et par minutter. Tilsæt hvidvin og kog godt igennem (valgfrit). Tilsæt hakket tomat og de stegte løg.
Lad saucen simre i 10-15 minutter. Smag til med balsamico, salt, peber og evt. lidt sirup eller sukker, hvis det behøves.
Kog imens spaghettien al dente og vend den med saucen, 2/3 af basilikumen og skallen fra en halv citron. Server din auberginepasta med basilikum og lidt citronskal på toppen. Evt et drys parmesan.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller på Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.
Jeg har længe også saltet mine auberginer i alle retter af denne her type, men efter en omgang, hvor jeg lod være grundet tidsnød, er jeg stoppet – for jeg kan ikke smage forskel. Har du erfaringer med det?
Man kan godt lade være. De suger bare mere olie til sig, når de ikke har været saltede. 🙂
Fantastik smag til alle sanser surt, sødt, stærkt og bittert. Jeg opsamlede det drænede vand fra auberginerne og tilsatte det til sovsen samt hakkede en halv saltet citron i istedet for den revne.
Super god idé med den saltede citron! Jeg elsker jo det stads. 🙂 Det blev ikke for salt med auberginevandet?
Ikke noget problem da jeg brugte vandet til at salte retten med istedet. Jeg lagde de udskårne tern i en pose og lod det trække en times tid. Smagte på det drænede vand og ja det var salt, men det havde en god smag af aubergine, så hvorfor dog smide god smag ud.
Jeg har altid haft et anstrengt forhold til auberginer. Men jeg vil smaddergerne kunne lide dem. Som en aubergine-skeptiker kan jeg derfor erkende, at denne ret er perfekt til min slags! Og så smagte den bare mega godt!
Ej, hvor godt at høre! Jeg er også selv skeptisk til auberginer, men prøver at finde sammenhænge, hvor jeg kan lide dem. 🙂 Vh Camilla