Det er godt at have et arsenal af tøm køleskabet retter for at få en vegetarisk hverdag til at hænge sammen. Stegte ris tilhører helt sikkert den kategori. En rest ris fra dagen før, nogle stegte rosenkål vi ellers aldrig ville have fået spist og nogle forårsløg, der var begyndt at se lidt visne ud, fik nyt liv i denne her geniale og såre simple ret.
Stegte ris kræver ikke det store og kan varieres i det uendelige. Det kan desuden let gøres vegansk ved at droppe æggene og evt tilsætte lidt tofu i stedet. Eller nogle edamamebønner fra fryseren.
Se evt denne opskrift, hvis du har brug for flere billeder af processen.
Ingredienser
15 min / 2 portioner
- Neutral olie
- Valgfrie grøntsager, her: snitbønner, forårsløg, rosenkål
- 2 æg (tofu eller edamamebønner for vegansk)
- 2-3 dl kolde ris
- 1-1,5 spsk soja
- 1-2 tsk riseddike/limesaft/citronsaft (vi brugte Black Vinegar eller Zhenjiang vinegar, som er en ny besættelse, kig efter “seasoned rice vinegar” i dit asiatiske supermarked)
- 1 tsk sesamolie
- Sriracha efter smag
Sådan gør du
Skær dine grøntsager ud. Varm en pande op og steg grøntsagerne i neutral olie. Tiden afhænger af hvilke grøntsager. Jeg kan godt lide de stadig er sprøde, men får farve. Høj varme er mit bedste tip. Læg grøntsagerne i en skål til senere.
Pisk æggene let. Skru ned til lav varme, tilsæt olie og fordel så æggemassen i panden. Rør ikke for meget. Når æggene er stegt i kanterne, men stadig lidt flydende tilsættes risene ovenpå æggene. Vend det hele forsigtigt sammen (evt med spisepinde, hvis man vil gøre det the chinese way).
Lav en blanding af 1 spsk lys soja, 1 tsk valgfri syre og 1 tsk sesamolie og fordel over risene, når de er gennemvarme. Tilsæt grøntsagerne og smag til med ekstra soja og syre, hvis det behøves. Servér med sriracha for lidt styrke.
Altså, skal man så slet ikke stege risene?
De skal sådan set bare varmes godt igennem. 🙂 Har prøvet at specificere det en anelse tydeligere i opskriften nu. 🙂