fbpx
  • Shape
Vegetarisk Hverdag
  • Opskrifter
  • Inspiration
  • Blog
  • Om
  • Webshop
  • Group 3
  • Group 4 Søg
Bagværk, Mere end 1 time, Vegansk  /  02/12/2018

Rugbrød – en nem opskrift

Rugbrød

Rugbrød skal være let at bage. Ikke tusind trin og komplicerede processer. Så denne opskrift er virkelig let at gå til.

Rugbrødet skal ikke æltes, og det passer stort set sig selv. Man skal bruge fem minutter aftenen inden man vil bage og fem minutter om morgenen dagen efter. Så passer dejen sig selv, mens man går på arbejde eller studerer, og når man kommer hjem skal den bare efterhæve nogle timer i form, inden den bages.

Man kan erstatte en af de to dl hvedekerner med andre kerner, hvis man foretrækker dét.

Hvis du ikke har en surdej, er det overraskende let at lave en, man skal bare have tålmodighed. Se hvordan du gør her.

Aften, dag 1

24 timer / 1 rugbrød

  • 50 g surdej
  • 120 g rugmel (2 dl)
  • 60 g hvedemel (1 dl)
  • 600 g vand (6 dl)
  • 125 g knækkede hvedekerner (2 dl)
  • 125 g knækkede rugkerner (2 dl)

Bland alle ingredienser i en skål. Start eventuelt med lidt af vandet, så det er lettere at røre klumperne ud af melet. Lad stå overdækket på køkkenbordet natten over.

Morgen, dag 2

Fordejen fra i går blandes med:

  • 120 g hvedemel (2 dl)
  • 60-120 g rugmel (1-2 dl)
  • 1 dl solsikkekerner eller andre valgfrie kerner (f.eks. hørfrø, sesamfrø eller chiafrø)
  • 16 g fint havsalt (1,25 spsk)
  • 2 spsk maltsirup (valgfrit)

Mængden af rugmel afhænger af konsistensen på dejen. Dejen skal være våd, men ikke alt for udflydende. Stil i køleskabet, mens du er i skole eller på arbejde. Omkring 8-9 timer.

Dejen kan også hæve i stuetemperatur, i så fald tager det 3 timers tid.

Eftermiddag, dag 2

Når du kommer hjem fra arbejde/skole tages dejen ud af køleskabet. Smør en brødform med smør (eller vegansk alternativ), fyld dejen i formen og glat dejen ud med en dejskraber (gør den våd under vandhanen, så er det lettere).

Lad stå i stuetemperatur til brødet har hævet sig omkring en centimeter og begynder at se lidt træt ud på overfladen. Det tager cirka 3 timer.

Aften, dag 2

For at der ikke skal opstå et lufthul mellem skorpen og brødet, prikkes der cirka 20 huller med en strikkepind eller lignende, som dampen kan slippe ud af.

Bag i 200 grader forvarmet ovn i sammenlagt 1 time og 15 minutter. Efter en time kan du tage brødet ud af formen og bage det på en rist de sidste 15 minutter.

For at give rugbrødet en flot mørk skorpe pensles brødet med smør, lige når det er kommet ud af ovnen (valgfrit).

Hvis du foretrækker blød skorpe på dit rugbrød kan du pakke det i viskestykke eller lægge det i en plastikpose, mens det stadig er lidt lunt. Vent med at skære i brødet til morgenen efter, da det tager mindst 5 timer for brødet at sætte sig.

24 ⬅︎ Tryk på hjertet, hvis du kan lide indlæggetLoading...
Hvis du kan lide denne, så prøv også:

Surdej – Sådan laver du din egen

Indlægsnavigation

Pasta med karamelliseret hvidkål & umami-brødkrummer
Smørrebrød 
med avocado, rygeostcreme & dild

2 comments

  • Melissa
    15/07/2021

    Der står i opskriften at man skal bruge 50g surdej, er det en aktiv surdej eller bliver den aktiv når man blander den med de øvrige ingredienser?
    (Tak for mange gode opskrifter ☺️)

    Reply
    • Vegetarisk Hverdag
      15/07/2021

      Hej! Det er ikke aktiv surdej, men bare direkte fra køleskabet el. lignende. 🙂 Den bliver nemlig, som du siger, aktiv ved at blive blandet med de første ingredienser. (Selv tak! 🙂 ) Vh Camilla

      Reply

Skriv en kommentar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Skriv dig op til mit nyhedsbrev

* obligatorisk

Vegetarisk Hverdag

Vegetarisk Hverdag er en vegetarisk blog startet i efteråret 2018 af Camilla Skov. Her finder du hverdagsvenlige vegetariske opskrifter og inspiration til vegetarisk aftensmad med fokus på madglæde og velsmag.

Alt indhold på sitet © Camilla Skov
CVR: 38627457

Om & Kontakt

  • Om
  • Kontakt
  • Samarbejder
  • Foredrag
  • Copyright
  • Cookies & Persondata

Følg med her

  • Instagram
  • Facebook
  • Nyhedsbrev

Shop

  • Webshop
  • Handelsbetingelser
  • Kundeservice
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com
Hjemmesiden bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Hvis det ikke er ok for dig, kan du vælge cookies fra. Cookie settingsTillad
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR