Generelt er krydrede gryderetter, som denne black bean chili ret geniale, hvis man ikke er så vandt til at spise vegetarisk, da de mætter godt og krydringen gør dem meget tilfredsstillende at spise. Man kan desuden lave dem i kæmpe portioner og fryse ned, så man kan lave en hurtig middag en anden gang. Et tip er at lave den en søndag, hvor den kan få lov til at simre ekstra længe, det gør ikke noget dårligt for smagen. Med det sagt kan man sagtens smække den sammen på en hverdag.
Der var engang, hvor jeg ikke kunne lide bønner, og hvis jeg skal være helt ærlig, er der stadig bønner, som jeg ikke bryder mig om. Det er noget med konsistensen, specielt hvis de er melede og har tyk skal (jeg kigger på dig kidney-bønne!). Men den første bønne jeg lærte at kunne lide var den sorte bønne! Den har nemlig en dejlig cremet konsistens og er genial i gryderetter og salater. Købt på dåse tager det ingen tid at få aftensmaden på bordet, og denne black bean chili har vist sig at være en af mine mest populære opskrifter!
Ingredienser
30-45 min ⎢ 8-10 serveringer
- 2 store løg
- 4 store hvidløgsfed
- 2 mindre gulerødder (valgfrit)
- 2 dåser hakket tomat + 1 dl vand
- 1 fond/boullionterning
- 3 dåser sorte bønner
- 20 g mørk chokolade (valgfrit)
- 1 spsk sukker
- 1-2 spsk æblecidereddike
- Salt & peber
Krydderier
- 2 spsk stødt koriander
- 2 spsk stødt spidskommen
- 1-1,5 tsk stødt chipotle (kan erstattes med 2-3 tsk røget paprika, hvis den ikke skal være stærk)
- 1 tsk kanel
Du kan også sagtens bruge hel spidskommen og koriander, som du rister på en pande inden du støder det.
Sådan gør du
Svits finthakkede løg i en stor gryde i 5 min. Tilsæt fintrevet gulerod (valgfrit), krydderier og finthakket hvidløg og svits i 2-3 min.
Tilsæt tomat (skyl dåserne med den ene dl vand og tilsæt) og bouillonterning og lad simre i mindst 15 min. Den bliver dog ikke dårligere af at koge længere.
Skyl dåsebønnerne og tilsæt sammen med mørk chokolade og kog op. Smag til med sukker, æblecidereddike, salt og peber, samt evt mere chipotle efter smag.
Server med ris eller i en tortilla med f.eks. guacamole, syltede rødløg og lime & koriander cole slaw.
Hej,
Jeg følger opskriften til punkt og prikke, bortset fra at jeg ikke har røget paprika eller chipotle. Nu er det 3. gang jeg laver den, og den bliver simpelthen så bitter.
Jeg forstår det ikke.
Jeg bruger hakkede tomater fra rema, og sorte bønner også fra rema, som jeg skyller først.
Ingen i min familie kan lide den, og da slet ikke med æblecidereddike, så det holdt jeg mig fra siden første gang.
Hvad er det lige, der går galt? Siden det er en af dine mest populære opskrifter og de er så mange rosende kommentarer, må der gå et eller andet galt her hos mig?
Vil så gerne have en god chili sin carne i mit arsenal.
Håber du kan pege mig i rigtig retning.
Kh LouiE
Hej Louise,
Det er lidt svært for mig at sige præcis, hvad der går galt, men en ting jeg kunne foreslå er at købe nogle andre tomater. Måske nogle rigtig gode nogle fra f.eks. Mutti for at teste om det er der, det går galt? Den skal i hvert fald ikke være bitter. 🙂
Håber det lykkes! Kh Camilla
Vi spiste det med ris den første aften og varmede resten, dagen efter og spiste der i tacoskaller, med guacamole, spinatblade og revet cheddar – begge dele smagte dejligt.
Lyder helt perfekt og lækkert!
Wow hvor er det lækkert og nemt!
Jeg var lidt spændt på hvordan de sorte bønner ville være, men jeg er så positivt overrasket. Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har lavet det
Dejligt at høre! Det er også en evig favorit hos mig. Kh Camilla
Hold nu op hvor er det lækre opskrifter. Vores børn synes at kød er det bedste i verden, men ham på 19 måtte ærligt sige, at denne gryderet virkelig smagte godt. Han ku næsten ikke tro sine egne ord
Eeej, hvor er det bare dejligt!!
Dejlig opskrift! Jeg planlægger at lade den simre hele dagen i morgen. Men jeg er nervøs for om bønnerne kommer til at blive udkogte?
Hej Sofie! Ja, jeg ville lade den simre uden bønnerne i. Medmindre du bruger tørrede (udblødte) bønner, som du koger selv i sovsen, så kan de nok godt simre en 3-5 timer ved lav varme. God fornøjelse!
Hvor mange gram sorte bønner indeholder de 2 dåser?
En dåse bønner indeholder normalt 240-240 gram. Så ca. 480 g. 🙂
Smager vældig godt. Syntes min udgave var for rød – det hang ikke sammen med de sorte bønner – så jeg tilsatte lidt kulør for mørkere farve (bedre match). Vil klart anbefale retten.
Dejligt at du kunne lide gryden. Den er nok mere rød i virkeligheden end den fremgår på billedet, men jeg værdsætter kampen for det æstetiske match! 🙂 God søndag. Vh Camilla
Denne ret er genial god. Vi er her i huset nybegynder udi bønner, men denne ret tog både jeg, manden og sønnen fra i. Netop at den ikke smager af melede bønner men er i god cremet sovs er altså et hit.
Det er så dejligt at høre! Det er en opskrift, der har fulgt mig i maaange år (skrev bare aldrig ned hvad jeg gjorde inden Vegetarisk Hverdag), og det var helt sikkert også den, som overbeviste mig om at bønner kan noget.
Verdens bedste opskrift på chili sin carne! Ungerne elsker den og har med denne overbevist selv de argeste kødspisere om at man godt kan elske en chili uden kød
Fantastisk at høre! Den er også min evige go to, når det kommer til at overbevise kødspisende venner! 🙂
Mega mega lækker ret!