Indrømmet, det er ikke alle der gider stå derhjemme og stege æbleskiver til hele den pukkelryggede til jul. Men hvis du er ligesom mig, er det lige præcis dét som får dig i julestemning. Der er bare noget specielt julehyggeligt ved at finde æbleskivejernet frem, og stå og stege runde dejboller i masser af smør. Jeg elsker det! Det bliver lidt af en konkurrence at stege dem så fine og runde som muligt.
Opskriften her er min mormors, og det er den, jeg følger slavisk hvert år. Hvis du laver fuld portion, er der æbleskiver til 8 personer, og det er måske lidt rigeligt, så lav endelig halv eller kvart portion afhængigt af, hvor mange det er til.
Jeg laver dem old school og kommer æblefyld inden i æbleskiverne, men hvis du er nybegynder i hjemmelavede æbleskiver, så vil jeg anbefale dig at starte med at lave dem uden fyld og servere med syltetøj og flormelis. Så kan du avancere, når du har teknikken på plads. Det er ikke svært at lave hjemmelavede æbleskiver, men man skal lige have teknikken på plads.
Ingredienser
30-45 min / ca. 80 stk
- 50 g gær
- 2 spsk sukker
- 2 tsk fint salt
- 50 g smør
- 1 L mælk
- Revet skal af 1-2 øko citroner
- 2 tsk kardemomme, stødt
- 6-8 æg (efter størrelse)
- 750 g hvedemel
- Smør til at stege i.
Fyld (valgfrit)
- 5 aromatiske, let syrlige æbler
- 25 g smør
- 1 tsk vaniljepulver
- En knsp salt
- 0,5-1 dl lys sirup (smag til)
Sådan gør du
Smuldr gæren i en stor skål og bland med sukker og salt.
Smelt smørret og tilsæt mælken. Sluk for varmen.
Del æggene og læg hviderne i en mindre skål og æggeblommerne sammen med gæren.
Pisk æggehviderne stive.
Tilsæt kardemomme og citronskal til æggeblommerne og gæren og pisk sammen. Tilsæt en tredjedel af den lune mælke-smør-blandingen og bland.
Hvedemelet sigtes i blandingen lidt ad gangen og piskes forsigtigt sammen med de våde ingredienser. Pas på med ikke at overpiske. Hvis der er et par melklumper, gør det ikke så meget. Hæld mere mælk i efter behov.
Vend de stiftpiskede æggehvider i dejen.
Fyld
Lav fyldet ved at skære æblerne i så små tern, du kan og stege dem i smør med vanilje, salt og sirup, til de er møre. Smag til og tilsæt mere sirup efter behov. Kom i en skål og sæt til side.
Stegning
Hæld æbleskivedejen på en kande, det gør det lettere at hælde dejen i panden.
Varm din æbleskivepande godt op. Læg en smørklat i hvert rum i panden. Du kan evt. starte med halvdelen af rummene.
Æbleskiver med fyld: Hæld dej i, så det fylder halvdelen af rummet. Læg ca. 0,25 tsk fyld midt i hver æbleskive og hæld dej på op til kanten.
Æbleskiver uden fyld: Hæld dej op til kanten af hvert rum.
De fineste æbleskiver er dem, hvor dejen vælter lidt ud over kanten, og man tror, man har hældt for meget dej i. De bliver store og heelt runde, når man vender dem.
Æbleskiven vendes med en strikkepind eller lignende for at danne den runde form. Stik strikkepinden ned i æbleskiven, så snart den er fast og slipper kanterne på rummet, men stadig har masser af flydende dej. Vend den først 90 grader og vent fem sekunder, før du vender den hele vejen rundt.
Steg til æbleskiverne er gyldne hele vejen rundt.
De kan holdes lune i ovnen ved 50-75 grader, til du har stegt alle.
Vil du fryse æbleskiverne ned, gøres det bedst, hvis du lægger dem fladt ud og lader dem fryse i ét lag. Så holder de formen. Herefter kan du komme dem i en pose.
Følg Vegetarisk Hverdag på Instagram, Facebook eller Bloglovin’ for opdateringer om nye opskrifter.